A început școala, începe și epidemia de varicelă! De ce depinde gravitatea bolii și cât costă vaccinarea

TOTUL DESPRE MAME
vărsatul de vânt la copii băiat bolnav
Un articol-ghid cu tot ce trebuie să știe un părinte despre vărsatul de vânt la copii, de la primele simptome la tratament.

Pe lângă rujeola care a afectat în ultimele luni mai ales județe din vestul României, anual apare numeroase cazuri de varicelă în toată țara, mult mai multe decât în cazul rujeolei. Imunizarea pentru varicelă este opțională și se face doar pe banii părinților. 

În România, cazurile de varicelă la copiii sub 14 ani sunt mult mai frecvente decât cele de rujeolă. Numai în anul 2015 au fost înregistrați oficial peste 40.000 de bolnavi cu varicelă, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, în timp ce în privința rujeolei, când au fost epidemii numărul de îmbolnăviri nu a depășit 5.000 de cazuri (2011) sau 6000 (2017). Adulții riscă să facă boala, dacă nu au făcut-o în copilărie, iar la ei manifestările pot fi mult mai grave.

Cu sau fără vaccin

În condițiile în care imunizarea contra varicelei nu este inclusă în schema obligatorie, anual, între apar numeroase cazuri în toată țara. Medicii sfătuiesc părinții să își vaccineze copiii și explică cum trebuie să procedeze: „Pentru a crește eficacitatea vaccinului, trebuie făcute 2 doze, la un interval de 3-6 luni.  Părinții trebuie să cumpere Varilrix de la farmacie și să meargă într-un serviciu de pediatrie sau la medicul de familie să îl facă. Copilul va trebui să fie sănătos când face vaccinul”, sunt sfaturile medicului pediatru Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Citește AICI un interviu acordat nouă de pediatrul Anca Cochino cu privire la diferențele dintre varicelă și rujeolă și cum trebuie gestionată varicela astfel încât efectele negative să fie minime.

De altfel, în mai puțin de jumătate din țările din UE vaccinarea contra varicelei se face prin sistemul public de asigurări. În cele mai multe state UE, vaccinarea se recomandă dacă părinții doresc. Există variante de imunizare cu vaccin monovalent (doar pentru varicelă-Varilrix, costă în jur de 150 de lei/doza) sau plurivalent (cu un vaccin copilul este protejat de rujeolă, rubeolă, oreion și varicelă). „Eficacitatea este mare pentru formele severe de varicelă și scăzută pentru cele mai putin severe dacă se face o singură doză. Eficacitatea este mai mare la două doze. Efectele adverse comune sunt reacții locale, cum ar fi durere și eritem, dar și febră”, potrivit informațiilor furnizate de experții ECDC – Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Complicații posibile

Deși cei mai multi copii cu varicelă se recuperează fără sechele, în 2 până la 6 % din cazuri apar complicații. Cele mai frecvente sunt suprainfecțiile pielii și ale țesuturilor, urmate de complicații neurologice și pulmonare. Conform ECDC, au fost raportate sechele pe termen lung la 0,4 până la 3,1% dintre pacienții spitalizați pentru infecții cu varicelă. Riscurile apariției unor forme severe de varicelă sunt mai mari la persoanele imunodepresive, la bebeluși și la adulți. Însă, din păcate, cele mai multe complicații, spitalizari și decese cauzate de varicelă apar la copii sănătoși care nu au afecțiuni preexistente, mai susțin experții europeni.
GRAFIC 1 Varicela

Județele cu cele mai multe îmbolnăviri

În anul 2015, în România au fost raportate 40.542 cazuri de varicelă și nu a fost raportat nici un deces. Cele mai multe cazuri au fost în județele Sălaj, Covasna, Cluj, Sibiu, Maramureș (incidență mai mare de 300 la 100.000 de locuitori), urmate de județele: Harghita, Constanța, Dolj, Mureș, Bihor, Prahova, Galați, Alba, Tulcea, Hunedoara, București, Bacău, Brașov, Călărași, Neamț, Iași (incidență între 200-299 la 100.000 de locuitori).

 GRAFIC 2 Varicela (1)

Copiii până în 4 ani, cei mai afectați

Din analiza datelor centralizate la Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, cei mai afectați au fost copiii sub vârsta de patru ani.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa