Platfusul la copii

Andreea Popa

Este nevoie de tratament sau de încălţăminte cu talonet în cazul copiilor cu picior plat?

Majoritatea pantofilor pentru copiii au talonet, deci ai putea crede că platfusul este o afecţiune ce trebuie corectată cât mai repede, încă din primii ani de viaţă.

Toţi copiii se nasc cu platfus. Platfusul reprezintă lipsa scobiturii labei piciorului. Cu alte cuvinte, bolta plantară este prăbuşită. Persoanele cu platfus calcă pe toată laba piciorului, iar acest lucru se vede cel mai bine pe urma lăsată de picior (în nisip umed, de exemplu).

În cazul copiilor totuşi, nu putem vorbi despre platfus ca despre o afecţiune ce necesită tratament. Pentru că, aşa cum spuneam, toţi copiii au la naştere laba piciorului plată, urmând ca majoritatea (circa 80%) să dezvolte în mod natural arcul plantar (scobitura din talpa piciorului) între vârsta de 3 şi 10 ani. Restul de circa 20% vor rămâne într-adevăr cu platfus, dar de cele mai multe ori acest lucru nu îi va deranja şi nu le va cauza disconfort.

De ce apare platfusul la copii

Laba piciorului este plată în cazul copiilor mici atât din cauza grăsimii de pe talpă, care maschează dezvoltarea arcadei, dar şi din cauza că muşchii de la acest nivel sunt încă insuficient dezvoltaţi. Pe măsură ce copilul creşte, se formează şi scobitura din talpa piciorului. Şi chiar dacă nu se formează, de cele mai multe ori tot nu este nevoie de tratament, decât în cazul în care copilul prezintă durere la nivelul labei piciorului sau a gambei.

În plus, tot mai mulţi ortopezi atrag atenţia că talonetele nu ajută cu nimic la dezvoltarea arcului plantar, ba chiar ar putea cauza şi mai multe probleme decât existenţa platfusului.

Cum se dezvoltă corect laba piciorului

Cel mai bun lucru pentru dezvoltarea corectă a labei piciorului este mersul desculţ, iar acest lucru a fost dovedit de nenumărate studii. De exemplu, o cercetare realizată în India pe 2.300 de copii a arătat că incidenţa platfusului a fost mai mare în cazul copiilor ce au stat încălţaţi în majoritatea timpului, decât printre cei care au stat mai mult desculţi. Atenţie deci la recomandarea unor medici de a-i ţine pe cei mici încălţaţi inclusiv în casă, în pantofi rigizi, cu susţinere pe gleznă!

În concluzie, pentru părinţii îngrijoraţi de faptul că cel mic va rămâne cu platfus, cea mai bună prevenţie este mersul desculţ.

Nici în ceea ce priveşte purtarea pantofilor ortopedici nu există până acum dovezi că ar corecta platfusul. În plus, piciorul plat are oricum transmitere genetică.

Tipuri de platfus

Există două tipuri de platfus, iar în funcţie de diagnostic se stabileşte şi tratamentul pe care copilul trebuie să-l urmeze. Asta în cazul în care trebuie să urmeze vreun tratament. Există deci picior plat flexibil şi picior plat rigid.

Piciorul plat flexibil se întâlneşte în peste 90% din cazuri. Această afecţiune nu este dureroasă, nu cauzează dizabilităţi şi nu necesită tratament. Întotdeauna sunt afectate ambele picioare. În cazul copiilor cu picior plat flexibil, arcul plantar este vizibil atunci când stau pe vârfuri sau când stau cu picioarele atârnate în aer. Însă laba piciorului se aplatizează din nou atunci când stau în picioare. Tratamentul profilactic al piciorului plat flexibil este inutil.

Formele de picior plat rigid sunt mai rare (10% dintre cazuri) şi sunt simptomatice. De cele mai multe ori sunt consecinţa altor afecţiuni. Piciorul plat rigid necesită tratament, dar unul personalizat, talonetele standard fiind de cele mai multe ori ineficiente.

În unele cazuri, piciorul plat poate fi asociat şi cu alte afecţiuni sau poate fi dureros, iar în aceste cazuri ar putea fi de folos purtarea unor pantofi ortopedici, însă doar la recomandarea specialistului ortoped.

5 concluzii importante

Cu alte cuvinte, încălţămintea cu talonet nu ar trebui să fie o recomandare standard pentru toţi copiii. Asupra acestui lucru insistă şi Prof. Univ. Dr Mihail-Mircea Jianu, specialist ortoped şi preşedinte fondator al Societății Române de Ortopedie Pediatrică. Potrivit acestuia, nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze eficienţa purtării talonetelor asupra dezvoltării arcului longitudinal intern. În plus, Jianu spune că nici procedeele precum masajul de talpă, rularea sub picior a unui făcăleţ sau mersul cu piciorul gol pe o scăriţă metalică nu sunt eficiente.

În concluzie, părinţii ar trebui să reţină că:

Nu se pune diagnosticul de picior plat înaintea vârstei de 4 ani.

Platfusul nu este dureros decât în circa 2% dintre cazuri, deci nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinţi.

Talonetele nu previn şi nu vindecă platfusul, ci din contră, pot favoriza apariţia acestuia.

Purtarea unor pantofi cu talonet sau a unor ghete ortopedice poate întârzia mersul sau poate duce la un mers incorect.

Tratamentul este necesar doar în cazul în care copiii se plâng de dureri la nivelul piciorului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa