Plecați în concediu cu copiii și vă este teamă de rujeolă? Iată care sunt sfaturile medicilor pentru a-i proteja

TOTUL DESPRE MAME

Plecați în concediu cu copiii și vă este teamă de rujeolă? Care sunt recomadările medicilor români și recomandările internaționale pentru a-i proteja, în funcție de vâsta pe care o au.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătații și avertizărilor de călătorie internaționale, următoarele zone prezintă riscuri din cauza numărului mare de bolnavi de rujeolă: China, Guinea, India, Mongolia, Nigeria, Pakistan, Afganistan, Belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia și România.

http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/burden/vpd/surveillance_type/active/big_measles_reportedcases6months.png?ua=1

Pe unul dintre grupurile din România pe care părinții postează întrebări legate de vaccinare, mulți se declară bulversați de faptul că medicii de familie nu sunt de acord cu recomandările Ministerului Sănătații, care a impus o imunizare suplimentară pentru rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) la vârsta de 9 luni. „Am si eu o neliniste cu privire la vaccinul ROR…bebe are acum 10 luni si luna viitoare, cand el va avea 11 luni, ne-am propus sa megem in concediu la mare. Problema este ca medicul lui de familie ne-a spus ca ii facem vaccinul ROR la un an, pe motiv ca in orasul nostru nu este epidemie si nu are sens sa agresam copilul cu atatea vaccinuri daca nu plecam cu el in zonele mai afectate…Eu nu prea am fost de acord cu raspunsul dansei si am mai mers la un alt medic…raspunsul fiind acelasi, am decis sa ii fac vaccinul ROR la un an. Acum insa nu stiu daca am procedat corect ca am acceptat si ma gandesc cum sa fac: sa ii fac vaccinul acum, si daca da, cel de la un an se amana tot cu o luna?”.

Așadar, cei mai îngrijorați să plece cu micuții în concedii sunt părinții care au copii sub vârsta de 1 an și care nu știu dacă să îi imunizeze sau nu contra rujeolei, în condițiile în care unii medici de familie nu indică vaccinarea de la 9 luni, așa cum cere Ministerul Sănătății.

Dr. Sandra Alexiu: „Dacă aș fi mamă, m-aș uita pe recomandări și până la urmă aș decide cum aș crede eu”

„Parintii trebuie să consulte recomandările internaționale de protecție contra rujeolei și de respectare a igienei și să decidă singuri. Probabil că în contextul epidemiilor si al nevaccinării ca fenomen cresacând peste tot, vor apărea recomandări suplimentare. Nu putem avea răspuns chiar pentru orice părinte ingrijorat, părinții trebuie incluși în mod conștient în procesul decizional. Dacă aș fi mamă în aceasta situație, m-aș uita pe recomandări și până la urmă aș decide cum aș crede eu”, ne-a spus dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Conform ghidurilor internaționale, imunizarea contra rujeolei se poate face de la vârsta de 6 luni. „Nu veți găsi recomandări pentru copii sub șase luni pentru că se presupune că până la această vârstă copiii sunt protejați de anticorpii mamelor. Prin urmare, nu există un consens internațional așa cum ar dori mămicile”, adaugă medicul de familie.

Conform statisticilor, deocamdată, zonele cele mai afectate de rujeolă din România rămân cele din Vest (Arad, Timiș, Caraș-Severin), însă din ce în ce mai multe cazuri se înregistrează în Brașov, spre exemplu, și se așteptă o creștere în zona de Est.

Mai jos, aveți una dintre avertizările internaționale pentru rujeolă, respectiv cea a Guvernului din Canada, și recomandările specifice pe categorii de vârstă:

Avertizare de călătorie privind rujeola

Rujeola este o boală a copilăriei extrem de contagioasă. Se poate răspândi rapid de la o persoană la altă prin contact direct și prin picături de salivă din aer. Este una dintre cauzele de deces majore la copii. Rujeola este încă extrem de frecventă în multe părți din lume. Riști să iei rujeola dacă nu ai făcut boala, dacă nu ai făcut vaccinul, dar și dacă ai primit o singură doză de vaccin din cele două recomandate.

Unde este rujeola o problemă:

O hartă cu țările în care rujeola este încă extrem de frecventă este oferită de Organizația Mondială a Sănătații la acest link: https://goo.gl/GfQHb9

Zonele cu risc major sunt: China, Guinea, India, Mongolia, Nigeria, Pakistan, Afganistan, belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia și România. Articolul continuă mai jos:

  • Recomandări

Înainte de călătoria în aceste zone consultați un medic, preferabil cu 6 săptămâni înainte de călătorie. Indiferent de destinație, asigurați-vă că vaccinurile copiilor sunt la zi.

Vaccinurile pentru rujeolă. Când se fac în funcție de vârstă

Bebeluși (de la 6 la 12 luni)

Vaccinul pentru ROR (protejează de Rujeolă-Oreion-Rubeolă) poate fi făcut de la vârsta de 6 luni în timpul epidemiilor, sau dacă se călătorește în regiuni unde rujeola este o problemă. Într-o astfel de situație, cele două doze de vaccin de rutină trebuie reluate după vârsta de 1 ani. Se vor da în total trei doze.

Copii și adolescenți (de la 12 luni la 17 ani)

Se recomandă două doze de vaccin. Prima doză ar trebui dată în intervalul 12-15 luni. A doua doză ar trebui făcută în intervalul 1,6 ani-7 ani.

Adulți (18 ani și peste această vârstă)

Cei născuți în 1970 sau după ar trebui să se asigure că au primit două doze de vaccin.

Pentru a vă proteja:
– Spălați mâinile cu săpun și apă pentru cel puțin 20 de secunde.
– Folosiți dezinfectant dacă săpunul și apa nu sunt disponibile.

Plecați în concediu cu copiii și vă este teamă de rujeolă? Vaccinurile multiple NU incarca sistemul imunitar

Cât privește îngrijorarea unor părinți, că vaccinurile suplimentare pentru ROR sau altele din schemele opținale ar putea afecta sistemul imunitar al copiilor, medicii spun că nu este posibilă o astfel de variantă:

“Capacitatea sistemului imun uman de a prelucra diferite antigene este cu mult mai mare decât este percepută în mod profan. Vulgarizand lucrurile, vă aflați în situația de a vă fi frica de umplerea unui hard extern de 1 tera dacă doriți să copiați pe el 4 filme”, explică dr. Mihai Craiu, șeful secției de Primiri Urgențe de la IOMC „Alfred Rusescu” din București.

Dr. Mihai Craiu: Vaccinul te antrenează să boxezi înaine de meciul adevărat

La modul teoretic se pot face mii de vaccinuri concomitent fără a supraîncărca „computerul” imun. Numai interferentele cu propriul nostru microbiom („jungla” de bacterii si fungi care traiesc in flora noastra intestinala, cutanata etc) depasesc de cateva milioane de ori interferentele cu un vaccin oricare ar fi acesta.

„Rolul vaccinului este acela de a funcționa ca un antrenor specializat care te învața sa boxezi fara riscul de a te accidenta grav ca la meciul adevarat de box”, mai spune medicul Mihai Craiu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa