Primele semne ale astmului la copii

Ramona Dinescu
astm

Primele semne ale astmului la copii pot fi reprezentate de șuieratul recurent declanșat de un virus respirator. Pe măsură ce copiii cresc, astmul asociat cu alergiile respiratorii este tot mai frecvent.

În cazul astmului la copii, plămânii și căile respiratorii se inflamează ușor când sunt expuși anumitor factori declanșatori precum polenul plantelor sau infecțiilor respiratorii, susține dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Astmul la copii poate provoca simptome zilnice destul de deranjante ce îi pot incomoda pe cei mici la joacă, atunci când fac sport, la școală sau în timpul somnului.

În unele cazuri, astmul care nu este controlat medical poate declanșa atacuri astmatice extrem de periculoase.

Astmul la copii nu este o boală diferită de astmul adulților, însă cei mici se confruntă cu provocări unice. Astmul la copii reprezintă o cauză a vizitelor la camera de gardă a celui mai apropiat spital, zile de spitalizare și absențe de la școală și de la activitățile zilnice.

Din nefericire, copiii astmatici nu se pot vindeca, iar simptomele pot continua și în viața lor de adulți. Însă, cu tratamentul corect, simptomele pot fi ținute sub control și astfel pot fi prevenite posibilele leziuni la nivelul plămânilor.

Care sunt simptomele astmului la copii?

–          Tuse frecventă și intermitentă

–          Un sunet șuierat la expirație

–          Dificultate la respirație

–          Congestie sau senzație de strânsoare la nivelul toracelui

–          Durere în piept, mai ales în cazul copiilor mici.

Alte semne și simptome ale copiilor astmatici pot include:

–          Probleme de somn (copilul nu se poate odihni din cauza dificultăților respiratorii, a tusei sau a respirației șuierătoare)

–          Pusee de tuse sau de respirație șuierătoare ce se pot înrăutăți în cazul unei infecții respiratorii precum o răceală sau o gripă

–          Recuperare întârziată sau bronșită după o infecție respiratorie

–          Probleme respiratorii ce pot limita timpul de joacă sau de sport al copilului

–          Oboseală, ce poate fi cauzată de odihna inadecvată și insuficientă.

Dacă ar fi să căutăm primul semn de astm la copii, acesta ar fi respirația șuierătoare declanșată de un virus respirator.

Semnele și simptomele astmului variază de la un copil la altul și se pot îmbunătăți sau înrăutăți cu timpul. Copilul tău ar putea avea un singur simptom de astm precum tusea frecventă sau congestia toracică, iar acest lucru ar putea face dificilă treaba medicului în a pune diagnostic de astm sau de altă afecțiune.

Respirațiile șuierătoare de lungă durată sau periodice, dar și alte simptome ale astmului pot fi cauzate de bronșite infecțioase sau alte probleme respiratorii.

Când să mergi la medic?

Du-ți copilul la medic cât de curând posibil după ce ai suspectat că ar putea suferi de astm. Tratamentul timpuriu nu numai că-l va ajuta să țină sub control simptomele zilnice, dar va preveni și atacurile astmatice, extrem de periculoase.

Fă o programare la medic dacă constați următoarele semne:

–          Tuse constantă, intermitentă ce pare relaționată cu o activitate fizică

–          Sunete șuierătoare la expirație

–          Copilul pare că-și ține respirația sau respiră foarte repede

–          Copilul se plânge de strânsoare la nivelul toracelui

–          Episoade repetate de bronșite sau pneumonii suspecte.

Dacă copilul suferă de astm ar putea spune „simt ceva ciudat în piept” sau „tușesc tot timpul”. Fii atentă și ascultă cum sună tusea atunci când copilul doarme. Tusea poate sau nu să-l trezească pe cel mic. Plânsul, râsul, țipatul sau reacțiile emoționale puternice și stresul pot fi declanșatoare ale tusei sau ale respirației șuierătoare.

Dacă copilul este diagnosticat cu astm, trebuie să-ți conturezi un plan de acțiune care te poate ajuta să monitorizezi simptomele și să știi ce ai de făcut în cazul în care apare un atac astmatic.

Când să ceri tratament de urgență?

În cazurile severe ai putea observa că pieptul și părțile exterioare ale corpului par să între înăuntru, în timp ce copilul se luptă să respire. Copilul ar putea avea un ritm cardiac accelerat, ar putea să transpire mult și să se plângă de dureri severe în piept. Trebuie să ceri ajutor de urgență în următoarele cazuri:

–          Copilul trebuie să se oprească la jumătatea propoziției pentru a-și recupera respirația (pentru a trage aer în piept)

–          Folosește mușchii abdominali pentru a respira

–          Nările i se lărgesc mult când respiră

–          Se chinuie așa de tare să respire încât abdomenul este tras sub nivelul coastelor atunci când inspiră.

Chiar dacă copilul nu a fost diagnosticat cu astm, trebuie să ceri ajutor medical imediat dacă copilul are probleme de respirație. Deși episoadele de astm variază în severitate, atacurile astmatice pot începe cu tuse ce progresează în respirație șuierătoare și apoi într-o luptă crâncenă pentru a respira.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa