Primele semne ale unei alergii

Alexandra Ion

Este bine, necesar și salvator ca părinții să știe care sunt primele semne ale unei alergii.

Dacă vei cunoaște primele semne, vei fi în măsură să intervii rapid și să previi situații care pot fi periculoase, mai ales pentru un copil.

Alergia este o reacție provocată de un factor alergen care poate să fie un aliment sau care se poate afla în aer (polen, praf, acarieni, fire de păr de animal și așa mai departe) și reprezintă procesul inflamator declanşat de o substanţă cunoscută ca având potențial alergen. Există situații speciale în care factorul alergen este unul neobișnuit, iar pentru acest motiv este foarte util să cunoști primele semne ale unei alegii.

Vino la Ateliere cu Mămici, pe 25 mai 2017, de la ora 18.30 la Hotel Capitol, unde invitată va fi Dr. Mihaela Leventer. Cum îi protejăm de soare? Este necesar să o facem? Dar de alte agresiuni? Expunem bebelușii la soare? Cu crema sau fără? Pentru cât timp? Ce facem cu insectele care acum ne „atacă” din toate părțile. Sunt doar câteva dintre întrebările la care dr. Mihaela Leventer va răspunde la atelier. Înscrierile se fac AICI.

Ce mai trebuie spus despre alegii este faptul că există o importantă componentă ereditară, că alimentația copilului din primele 12 luni de viață poate avea un impact major asupra riscului de a dezvolta sau nu alegii, că factorii alegeni se pot schimba pe parcursul timpului la aceeași persoană (de exemplu, un aliment care nu provoacă alergii, poate să devină dintr-o dată un factor alergen) și că ceea ce este un factor alergen pentru o persoană, poate să fie neutru pentru o alta. Evident, și reciproca este valabilă.

Statistica arata că una din trei persoane are o formă de alergie. Diferiți alergeni sunt prima cauză a astmului la copil, iar prezența unei alegii indică – culmea! – un sistem imunitar puternic care reacționează excesiv.

Primele semne ale unei alergii apar de regulă la câteva minute sau zeci de minute după contactul cu factorul alergen (contactul cu un animal sau ingestia unui anume aliment).

Care sunt simptomele?

Simptomele variază, dar există câteva semne comune care indica o reacție alergică: edem al feței, mai ales al buzelor și limbii (forma cea mai severă a unei alegii, pentru că poate pune probleme respiratorii), strănul repetat, lăcrimare abundentă și secreții nazale, mâncărimi ale ochilor, leziuni cutanate, accese de tuse sau astm, dar poate merge și până la greaţă (mai ales la alergia la alimente), vărsături şi diferite forme de erupții cutanate, inclusiv pe mucoasa bucală.

Simptome ale alergiilor ușoare: mâncărimea pielii și urticarie, strănut, lacrimație, mâncărimi nazale și lacrimare, strănut în serii repetate.

Simptomele reacţiilor alergice severe: edeme faciale (mai ales ale buzelor, limbii și mucoasei bucale), cu dificultăţi respiratorii, greaţă, vărsături violente sau diaree, respiraţie şuierătoare.

Reacţiile alergice și primele semne ale unei alergii pot varia de la uşoare, care se ameliorează la îndepărtarea de factorul alergen, până la situaţii critice care pun viața în pericol (șoc anafilactic). Identificarea factorului alergen, mai ales în cazul reacțiilor alergice care provoacă astm sau al unor compuși alimentari cu efect alergen, dar nu numai, este o adevărată muncă de detectiv. Organismul este testat și, într-un final, se stabilește care este factorul alergen.

Reacțiile alergice ale copilului mic sunt urgențe medicale, iar alergiile care se manifestă prin edeme la nivelul feței trebuie neapărat investigate pentru că pot fi deosebit de periculoase.

Reacţiile alergice se pot amplifica le fiecare expunere a organismului la un anume alergen, de unde și necesitatea de a-l identifica.

Alergiile se tratează cu medicamente antihistaminice, iar reacțiile violente, care sunt urgențe medicale, cu adrenalină.

Cea mai importantă cale este, evident, prevenirea alergiilor, care se face printr-o alimentatie foarte corectă la copilul mic, până la 12 luni (deseori medici recomandă prudență până la 30 de luni, mai ales familiilor cu istoric alergen), cu evitarea tuturor factorilor cu potențial alergen (soia, nuci, albuș de ou, o serie de fructe – capșuni și zmeură, cacao, miere de albine și altele).

Pentru mai multe informații despre alergii, citește și articolul: Diversificarea și alimentele cu potenţial alergen”.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a nu rata cele mai interesante și utile articole pe care le publicăm zilnic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa