PRO ȘI CONTRA vaccinare obligatorie. Medic: ”Orice copil are dreptul la această centură de siguranță care se cheamă vaccin”. Mamă: „Decizia trebuie luată de părinți”

TOTUL DESPRE MAME
pro si contra vaccinare

Dezbaterea privind Legea Vaccinării, care se încheie în data de 20 mai, a adus astăzi în aceeași sală părinți care se opun categoric obligativității vaccinări și multe cadre medicale, experți în advocacy sau părinți care au încercat să justifice beneficiile introducerii obligativității imunizărilor.

Amfiteatrul Institutului de Sănătate Publică din București a fost neîncăpător pentru cei care au ținut să își expună punctul de vedere în legătură cu noua lege care reglementează imunizarea copiilor, propusă de Ministerul Sănătații. În timp ce în zona unde erau prezenți medicii și ministrul Sănătății rulau imagini cu efectele bolilor prevenibile prin vaccinare – de la variolă la poliomielită, tuse convulsivă sau rujeolă – în sală locurile erau ocupate în bună parte de părinți veniți din toate colțurile țării cu pancarde și mesaje printate pe foi A4: NU vaccinării obligatorii.

Copiii nevaccinați, interzis în școli și grădinițe! Părinții au inițiat o petiție

De partea celor care se opun Legii Vaccinării sunt părinți care susțin că micuții lor au fost afectați de efectele adverse ale vaccinurilor și care se plâng că nu sunt sprijiniți în investigarea stării de sănătate a copiilor. ”Copilul meu a făcut șoc anafilactic la vaccin. Ca să mă lămuresc ce are a trebuie să merg în străinătate și am plătit foarte mult. Sunt 100.000 de copii cu alergii în țara asta și 30.000 de copii cu autism”, a argumentat un tătic. Una dintre mamele prezente în sală, care susține că fetița ei a fost afectată de vaccinare, a spus că i se pare incorect să fie obligată să își imunizeze al doilea copil. „Nu putem juca ruleta rusească cu copiii noștri. Decizia trebuie să fie a părinților”.

Cei prezenți au cerut o mai bună investigare a copiilor înainte de vaccinare pentru depistarea cazurilor care contraindică imunizarea, ca și forțarea producătorilor să suporte costurile presupuse de reacțiile adverse. De asemenea, s-a cerut renunțarea la obligativitatea imunizărilor: „Se încalcă drepturi elementare, garantate de Constituție, dreptul la viață intimă, integritate fizică, la educație, la sănătate, pentru că vaccinurile nu sunt sigure și conțin substanțe periculoase”.

„Dacă ar fi fost vaccinat, ar fi avut șansă să trăiască”

Printre susținătorii vaccinării obligatorii s-au numărat persoane din agenții specializate în advocacy, oameni de PR și numeroși medici din spitale sau doctori de familie, dar și părinți care și-au pierdut copiii care nu au fost vaccinați. „Numele meu este Maria Ionescu. Băiatul meu s-a născut în 1977, iar vaccinul contra rujeolei s-a introdus la noi în 1979. A făcut rujeola la un 1 an, iar în 1983 a făcut o complicație a rujeolei, panencefalită. A mai trăit doi ani cu această afecțiune. Dacă ar fi fost vaccinat, ar fi avut șansă să trăiască”.

Eliza Rogalski, om de PR, a povestit că în ultimele luni a luat contact cu două extreme ale vaccinării: cu Australia, unde vaccinarea este obligatorie, și cu județul Timiș, unul dintre cele mai afectate de epidemia de rujeolă. „Vaccinarea ar trebui să privească și adulții, nu doar copiii. În firma unde lucrez, am oferit imunizarea antigripală angajaților și nu există stimulente fiscale pentru firmele care au astfel de facilități. De asemenea, ar trebui ca și autoritățile să fie sancționate, nu doar părinții care nu vaccinează copiii. Dacă spre exemplu nu se respectă lanțul de frig și vaccinul nu mai este bun, cine răspunde…”, a spus Eliza.

Centura de siguranță numită vaccin

„Orice copil care vine pe lume are dreptul să poarte această centură de siguranță care se numește vaccin. Așa cum în trafic circulăm după niște reguli de siguranță, avem nevoie și aici de reguli”, a argumentat și Monica Mateescu, medic de familie.

Dezbaterea a durat mai bine de 3 ore, iar cererile celor prezenți vor fi analizate înainte ca Legea Vaccinării să fie trimisă către Parlament, unde se va decide forma ei finală.

Ministrul Sănătații, prezent și el la dezbatere, a anunțat că a fost raportat cel de-al 25 deces cauzat de rujeolă, la un copil de 2 ani din Bihor.

„Avem al 25-lea caz de deces de rujeola, de data aceasta în județul Bihor, din care sunt eu, din localitatea Alesd. Un copil care s-a chinuit foarte mult, a fost internat în spital, apoi a fost externat pe proprie raspundere. Un copil care trăia acasă fără mama, care era plecată la lucru în strainatate și care a intrat în contact cu bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat”, a spus Florian Bodog. Ministrul a subliniat ca imunizarea nu se va face cu forța și că  nu vor fi adunați părinții „cu arcanul” să vina cu copiii la vaccinare, dar trebuie asumată responsabilitatea deciziei.

De la începutul epidemiei de rujeolă au fost raportate peste 5.200 de cazuri în 38 de judete, cele mai multe în Caraș-Severin, Timis și Arad. Dintre cei diagnosticați cu rujeola, 5.105 nu au fost vaccinați niciodată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa