Probleme de mers la copii de 2 ani. Când sunt cu adevărat grave

Ramona Dinescu
picioare copil leagan

Problemele de mers la copiii de 2 ani reprezintă un termen umbrelă ce descrie situațiile cu care se poate confrunta un copil care abia a început să meargă.

În primii ani de viață, mersul normal al unui copil este diferit de cel al unui adult. Un copil de un an, de exemplu, are un mers rapid, cu pași mici. Când copilul ajunge la vârsta de 3 ani, mersul lui începe să se schimbe și să semene cu cel al unui adult. Mulți părinți se îngrijorează crezând că mersul copilului lor este anormal, deși vorbim de vârsta la care cel mai adesea se corectează de la sine mersul, fără nici un ajutor.

Tipuri de probleme de mers

Mersul cu vârfurile spre interior

Vârfurile picioarelor întoarse spre interior înseamnă că atunci când copilul merge sau aleargă, tălpile picioarelor se întorc spre interior în loc să fie îndreptate în față. Există trei cauze des întâlnite pentru mersul cu vârfurile picioarelor spre interior:

–          Picioare curbate – Metatarsus adductus, o deformație a piciorului ce face ca jumătatea din față a labei piciorului să fie orientată spre interior.

–          Fluierul piciorului curbat – torsiune tibială

–          Coapsa curbată – anteversie femurală

Mersul cu vârfurile picioarelor spre interior este des întâlnit la bebeluși și la copii de doi ani. Metatarsus adductus este o condiție destul de comună la nou născuți, ce se rezolvă spontan în majoritatea cazurilor.

La copii mici, de peste 2 ani, mersul cu vârfurile spre interior este asociat adesea cu o rotație internă a tibiei care se vede sub forma genunchilor apropiați. Acesta ar putea fi rezultatul poziției intrauterine și aproape de fiecare dată se rezolvă de la sine.

În cazul copiilor mai mari, anteversia femurală se vede după vârsta de 5-6 ani și este asociată adesea cu statul cu picioarele în formă de W.

Mersul cu vârfurile spre interior de obicei nu cauzează durere și nu interferează cu alte aptitudini motorii pe care un copil le dobândește.

Mersul pe vârfuri

Mersul pe vârfuri apare atunci când copilul preferă să meargă pe vârfuri și nu prea își folosește întreaga talpă. Foarte mulți copii de doi ani merg pe vârfuri, lucru care se ameliorează pe măsură ce trece timpul. Dacă copilul poate sta pe laba piciorului în întregime, atunci mersul pe vârfuri va dispărea de la sine.

Cu toate acestea, copilul ar putea avea nevoie de ajutor în situațiile în care are gleznele sau picioarele rigide, rareori stă în picioare pe toată talpa piciorului sau dacă obiceiul mersului pe vârfuri persistă. Despre legătură dintre mersul pe vârfuri și autism citiți AICI.

Picioarele în X (genu valgum)

Se spune că cel mic are genunchii atât de apropiați încât se freacă unul de celălalt, iar gleznele rămân depărtate în timpul mersului. Un copil care stă în picioare cu genunchii lipiți și gleznele depărtate, se spune că are picioarele în X. În timpul copilăriei, această situație reprezintă o parte a creșterii și dezvoltării morale. Se poate vorbi de o problemă atunci când copilul trece de doi ani, iar situația se agravează. Îngrijorările apar atunci când această situație se observă după vârsta de șase ani sau când unul dintre picioare este mai afectat decât celălalt.

Ce poți face în cazul problemelor de mers la copiii de 2 ani

Dr. Simona Pecec susține că pentru orice îngrijorare trebuie să ceri sfatul medicului pediatru care să te îndrume ulterior către medicul ortoped.

Tratamentul pentru astfel de probleme poate include:

–          Exerciții de stretching pentru dezechilibre musculare

–          Exerciții de forță musculară

–          Sfaturi pentru o postură corectă în șezut

–          Sfaturi legate de achizițiile motorii în cazul în care au apărut întârzieri

–          Indicația pentru un fizioterapeut

–          Sfaturi legate de alegerea încălțărilor

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa