Probleme stânjenitoare în sarcină. Top 7 cele mai frecvente și soluții pentru ele

Geta Roman, director editorial

Probleme stânjenitoare în sarcină au toate gravidele, fără excepție.  Graviditatea schimbă viața, dar și corpul. Știți că burta vi se va umfla, vă veți simți mai obosită ca de obicei și s-ar putea să vărsați de câteva ori pe măsură ce sarcina avansează. Dar sunt și câteva schimbări la care poate că nu vă așteptați.

„Corpul femeii trece prin multe transformări când rămâne gravidă și multe dintre ele sunt șocante: creșterea părului pe burtă, eructații și constipație, înmulțirea scurgerilor vaginale și hemoroizi, ca să numim doar câteva. Astea nu sunt lucruri despre care femeile să vorbească în general”, spune Michele M. Hakakha, medic primar în obstretică-ginecologie, autoarea cărții: ”Răspunsuri & Sfaturi pentru sarcina ta”.

În ciuda stânjenelii, este foarte important să îi povestiți medicului care urmărește sarcina ce se întâmplă pentru a se asigura că totul decurge normal.

  1. Gazele în exces

Toate femeile însărcinate au gaze mai multe. Asta pentru că sarcina aduce niște descărcări hormonale care ar putea să încetinească tranzitul intestinal. Este posibil să nu puteți să le țineți pentru dumneavoastră pentru că nu mai aveți același control asupra mușchilor  în timpul sarcinii. Deși nu puteți rezolva complet problema, puteți micșora presiunea cu excerciții și schimbându-vă dieta. „Exercițiile ajută la creșterea motilității tractului gastro-intestinal, permițând mâncării să-l tranziteze mai rapid,” spune dr. Michele Hakakha. „Cu cât stă mâncarea mai puțin în stomac sau intestine și fermentează, cu atât mai puține gaze se produc. Unele alimente produc mai multe gaze, deci cel mai bine este să le evitați complet: băuturi carbogazoase, fasole, broccoli, conopidă și fructe uscate.”

Produsele lactate duc de asemenea la oboseala tractului gastro-intestinal și implicit la flatulență. „Multe femei încep să bea lapte zilnic pe perioada sarcinii crezând că este bun pentru ele,” spune dr. Sonja Kinney,  profesor asociat în Departamentul de obstetrică-ginecologie de la Centrului Medical al Facultății de Medicină a Universității din Nebraska. Încercați lapte fără lactoză sau alte alimente bogate în calciu dacă aveți intoleranță la lactoză.

  1. Incontinența

Poate că ați auzit povești despre femei gravide care strănută și accidental își golesc vezica de față cu prieteni sau colegi de serviciu. Cele mai multe femei însărcinate care experimentează incontinența urinară de efort – scurgerea involuntară de urină din cauza unor accese de tuse, de răs, sau unui strănut – scapă doar câteva picături. Chiar și așa, poate fi destul de stânjenitor.

Mulți doctori recomandă purtarea de absorbante, mai ales în ultimele luni de sarcină, când incontinența de efort este foarte probabilă. Mersul regulat la baie poate ajuta, de asemenea. „Pe măsură ce fătul crește și uterul se mărește, copilul sfârșește prin a sta chiar pe vezică. Să vă forțați să goliți vezica la fiecare două ore chiar dacă simțiți că nu vă vine, vă va ajuta să aveți probleme cu incontinența căt mai mici”, mai recomandă dr. Hakakha.

  1. Părul facial

În timpul sarcinii, hormonii sunt responsabili pentru creșterea părului în tot felul de locuri nedorite: sâni, față și abdomen. Ceara sau pensarea sunt cele mai sigure metode de îndepărtare a părului la gravide.

„De fiecare dată când e vorba de proceduri cosmetice ambulatorii neindicate, dermatologii și chirurgii plastici vor amâna operația până după sfârșitul sarcinii. Pe perioada sarcinii, tratamentele cu laser pe față pot afecta pigmentul pielii și lăsa cicatrici”, spune dr. Kim Hoover, profesor asociat de obstetrică-ginecologie la Universitatea Alabama din Birmingham.

  1. Mirosurile

Unele gravide își pot dezvolta un simț mai puternic al mirosului. Multe capătă o aversiune fața de alimentele cu miros puternic, cum  ar fi carnea de pasăre sau fructele de mare. O mică parte din femei încep să își simtă și să fie stânjenite de propriul miros. „Câteodată, poți să îți simți propriul miros vaginal, mai ales spre sfârșitul sarcinii. Poate fi din cauza mucusului mai abundent. Mirosul însă nu este mai puternic. Doar simțul mirosului vi s-a îmbunătați”, dă asigurări dr. Michele Hakakha. Spuneți doctorului de orice miros vaginal notabil nou pentru a exclude o infecție cu candida, care se poate trata în siguranță cu antifungicide.

  1. Hemoroizi

Întrebați orice nouă mamă despre hemoroizi, și probabil că va avea o întâmplare neplăcută de povestit. „Hemoroizii sunt un pariu sigur când o femeie rămâne gravidă”, spune dr. Hakakha. „Apar adesea de la constipație și de la efortul de a forța o mișcare prin intestine. Și este bine cunoscut, constipația este o problemă uzuală a gravidelor.”

Reduceți riscul de a face hemoroizi evitând constipația. Păstrați-vă bine hidratată, mâncați multe fibre și eventual încercați remedii naturiste. Există și suplimente de fibre, care au gust și miros cam neplăcut, dar vorbiți întâi cu doctorul dacă vi le recomandă. Dacă totuși apar hemoroizii, tampoanele cu hamamelis sunt de ajutor precum și alte creme antiinflamatorii.

  1. Acneea

Coșurile și erupțiile sunt obișnuite mai ales în primul trimestru de sarcină, din cauza hormonilor care încep să circule prin organism. Anumite tratamente, cum ar fi Retin-A, sunt contraindicate, dar sunt și altele permise. Majoritatea soluțiilor de curățare sunt sigure, din moment ce produsul nu stă mult în contact cu pielea. Dar cel mai sigur este să întrebați medicul înainte de a le folosi. Folosiți cantități mici și doar pe zonele afectate. Produsele care conțin acid salicilic, peroxid de benzoil și acid azelaic sunt de asemenea sigure în cantități mici.

  1. Probleme sexuale

Creșterea în greutate și alte schimbări fizice vă pot face să vă simțiți neatractivă pentru partener. Nu lăsați ca asta să ducă la probleme de comunicare și sexuale. „Unele femei se simt stânjenite de apropierea fizică. Mucoasa se schimbă. E posibil ca vulva să fie umflată. Femeile au un disconfort, și nu mai au impresia că sunt atractive”, spune dr. Sonja Kinney, medic primar obstetrică-ginecologie.

Dacă aveți probleme în a discuta subiectul cu partenerul, încercați să-l invitați la o consultație cu medicul care vă urmărește dacă ați avut o discuție cu el înainte. O întărire din partea unui specialist care spune că aceste probleme sunt normale ar putea ajuta.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa