Nu toate produsele cosmetice pentru copii sunt bune sau utile

Raluca Dumitrică
produsele-cosmetice-pentru-copii-totul-despre-mame

Sunt produsele cosmetice pentru copii o necesitate sau un moft?

Când te apropii cu paşi repezi de pragul de 10 ani, ai impresia că eşti o adevărată domnişoară cu nevoi pe măsură. Aşadar, ceva din interior îţi spune că trebuie să apelezi din ce în ce mai mult la cosmetice. 

„Trebuie să mi-curăţ tenul cu ceva, că mi-l simt lipicios, după care o să mă dau cu cremă pe faţă, se vede că nu e suficient de hidratată, da? În plus, aş avea nevoie şi de un deodorant, mi se pare că transpir cam mult şi n-aş vrea să nu mai stea nimeni lângă mine”. Ei bine, cam aşa poate o fetiţă să abordeze lumea produselor cosmetice, spre stupefacţia părinţilor care nu înţeleg de unde a prins copilul toate aceste informaţii şi de ce i s-au întipărit atât de bine în minte. Situaţia se complică de-a dreptul atunci când fetiţa se umple de bube pe faţă, deşi tot ce-ai făcut tu, ca mamă, a fost să-i permiţi să se spele cu un gel de curăţare al unui brand cunoscut şi de încredere, pe care scria clar şi răspicat că este destinat pielii sensibile a bebeluşilor, copiilor şi adulţilor.

Când e nevoie de produsele cosmetice pentru copii?

Deşi cosmeticele par să fie apanajul adulţilor, acestea au de multe ori verde şi la copii. Dacă ne referim la produsele de curăţare a pielii, acestea pot fi folosite cu moderaţie încă din primele zile de viaţă. Deşi pielea unui sugar este atât de curată, încât apa e suficientă pentru curăţarea sa, pentru momentele în care este nevoie de o igienizare suplimentară se vor alege produse destinate exclusiv copiilor, cu o listă cât mai scurtă de ingrediente. Ţinând cont de cât de permeabilă este epiderma copiilor, produsele de curăţare sunt suficiente până la vârste destul de înaintate, cei mici neavând nevoie, decât în situaţii speciale şi doar la recomandarea medicului, de alte creme sau loţiuni emoliente. Două dintre aceste cazuri (şi cele mai frecvente) sunt eritemul fesier şi dermatita atopică, ce pot afecta în principal sugarii, în primul caz, şi cel mai adesea copiii mici, de până în doi ani, în cazul al doilea. Nu sunt ocoliţi de această dermatită nici copiii mai mari de vârsta de patru ani, iar pentru rezolvarea problemei este necesar un consult de specialitate.

Transpiraţia, o problemă sau nu?

În ceea ce priveşte deodorantele, acestea nu sunt în mod obişnuit necesare la copii. Transpiraţia urat mirositoare este un semn al intrării în etapa pubertăţii, lucru care are loc în intervalul de vârstă 8 – 13 la fete şi 9 – 14 la băieţi, aşa încât luaţi şi acest amănunt în calcul în momentul în care cel mic vă solicită să-i cumpăraţi un deodorant. Chiar dacă a intrat în această perioadă, pot exista chiar şi temeri nefondate din partea sa, iar amânarea folosirii deodorantului se poate face prin duşuri zilnice şi/sau spălarea subrațului cu apă şi săpun de mai multe ori pe zi, folosirea articolelor vestimentare confecţionate din fibre naturale şi mai multă atentie la alimentaţie (spre exemplu, ceapa, usturoiul şi condimentele în exces pot influenţa mirosul corpului). Aceste trucuri vor face ca transpiraţia să fie menţinută sub control, mirosul sau să nu fie unul supărător, iar deodorantul să rămână, pentru moment, pe raftul magazinului.

De la ten, la păr

Pe de altă parte, una dintre tentaţiile fetiţelor sunt gelurile de curăţare a feţei, cremele hidratante, şampoanele şi balsamurile pentru păr. Deoarece tenul unui copil este atât de fin şi nu prezintă urme de impurităţi sau alte probleme ale epidermei, folosirea gelurilor de curăţare nu este deloc recomandată. Pentru faţă se poate folosi cu succes săpun de Alep care curăţă pielea fără a o usca şi care este foarte potrivit pentru toate vârstele. Cremele sunt inutile şi se pot folosi doar dacă există vreo problemă medicală.

În ceea ce priveşte şamponul şi balsamul, ar trebui să acordaţi atenţie şi la acest capitol. Spuma atât de amuzantă pentru copii denotă o prezenţă crescută a compușilor pe bază de sulfati sau suplahte, aşa cum îi vedem adesea pe etichetă, consideraţi cancerigeni. Optaţi pentru produse mai blânde pe a căror etichetă să NU se regăsească niciuna dintre următoarele denumiri: ethanolamine (etanolamină), paraben, octinoxat, oxybenzone (oxibenzonă), formaldehyde (formaldehidă), sodium laureth sulfate. Problema se poate repeta în cazul balsamului, de aceea vă sfătuim să înlocuiţi clasicul balsam cu unt de cocos, o adevărată minune a naturii, şi îi veţi ajuta pe cei mici să îşi descâlcească părul mai rapid, dar să şi-l menţină şi sănătos.

Despre alte găselnițe pentru ten şi faţă, precum rujul, rimelul, fardul de pleoape şi obraz, gelul şi spuma de păr sau fixativul, nici nu poate fi vorba la vârste aşa de mici. Chiar dacă totul pare super-super-amuzant.

Atenţie la produsele naturale sau bio!

O altă precauţie trebuie luată în ceea ce priveşte alegerea produselor ce au inscripţionat pe etichetă cuvântul „natural”. Faptul că în fabricarea lor s-au folosit ingrediente naturale sau de provenienţă bio nu înseamnă că acestea vor fi 100% prietenoase cu pielea copilului tău. De cele mai multe ori, naturalul este o umbrelă pentru conservanţii, chimicalele, coloranţii şi parfumul în exces incluse pe lista de ingrediente, ingrediente cu potenţial rol dăunător atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Pe de altă parte, un produs într-adevăr natural şi realizat din ingrediente bio, beneficiind şi de certificare corespunzătoare, poate fi cea mai bună alegere, dar nu şi una scutită de neplăceri. O alergie la unul dintre compuşii naturali îi poate da celui mic echilibrul pielii peste cap, aşa că citiţi cu mare atenţie întreaga lista de ingrediente şi fiţi prevăzătoare dacă ştiţi că cel mic a mai avut probleme cu un anumit extras menţionat acolo.

Dacă vă doriţi să verificaţi cât de sigure sunt pentru copiii voştri cosmeticele alese, accesaţi site-urile de profil în care se regăsesc zeci de mii de produse şi de unde puteţi afla mai multe despre cosmeticele dorite.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa