Pubertatea precoce, un fenomen deloc rar azi

Raluca Dumitrică
pubertatea-precoce-totul-despre-mame

„Mamaaaa, am nevoie urgentă de un deodoraaaaant!” „Mamaaaa, am transpirat şi miros urâââât!” Am auzit această lamentare săptămâna trecută, când eram într-un supermarket. O puştoaică de aproximativ 8 ani o ruga fierbinte pe mama ei să-i cumpere un deodorant. Deşi putea să fie o simplă glumă sau o dorinţă de a fi mai aproape de statutul de om mare, realitatea era fix aşa. Iar micuţa părea să se confrunte cu pubertatea precoce.

Ca puştoaica din magazin sunt mii de copii din întreaga lume. Statisticile ne spun că 1 din 5000 de copii ce ajung în pragul de 7 şi 8 ani au multe dintre semnele pubertăţii. Este vorba despre pubertatea precoce, fenomen din ce în ce mai întâlnit în ultimii ani şi care poate să se regăsească la copii, mai ales la fete.

Cînd apare pubertatea precoce

Pubertatea precoce este termenul medical care descrie apariţia primelor semne de pubertate la copii. Se observă în mod special sub vârsta de 8 ani, la fete, şi sub cea de 9 ani, la băieţi. În mod normal, pubertatea ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 10-11 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi.

Multe dintre aceste semne nu indică altceva decât o intrare timpurie în etapa pubertăţii. În alte dăţi la mijloc este vorba despre afecţiuni severe, care necesită investigaţii minuţioase. Se întâmplă, totodată, ca până la vârstă de 14 ani copilul să nu intre în această etapă a pubertăţii. Acest lucru nu ar trebui să fie neapărat îngrijorător, dar necesită o vizită la medic, pentru semnalarea oricărei posibile nereguli.

Pubertatea precoce şi cauzele ei

Pubertatea precoce are loc în cele mai multe cazuri din pricină că hipotalamusul şi glanda pituitară devin active şi încep să producă hormoni mai devreme decât normal. S-a mai observat că genetica joacă un rol important, mai ales la fete. Dacă mamele de fete au avut pubertate precoce şi menstruaţie timpurie, şi fiicele lor vor avea toate şansele să fie la fel. De asemenea, s-a observat că acei copii care ajung la pubertate mai devreme au o greutate mai mare şi o înălţime pe măsură. Există voci care susţin că de vină ar fi şi chimicalele din alimentaţie şi cosmetice sau poluarea. Nu există, însă, studii concrete care să reliefeze acest lucru.

Totodată, mamele care au fost supraponderale înainte de a rămâne însărcinate şi au dezvoltat diabet gestaţional au avut fiice care au intrat în pubertatea precoce. Acest lucru a fost reliefat de un studiu publicat în această lună în American Journal of Epidemiology.

Semnele pubertăţii

Printre semnele pubertăţii se numără transpiraţia mai abundentă şi urât mirositoare şi pilozitatea pregnantă. Tot semne sunt şi acneea, sânii conturaţi şi testiculele mărite. La doi ani de la instalarea pubertăţii, pilozitatea poate fi întâlnită şi la subraţ sau deasupra buzei superioare.

La fete poate să apară prima menstruaţie şi secreţii vaginale intermenstruale, acumularea de kilograme şi creşterea bruscă în înălţime. La băieţi pot să apară poluţiile nocturne şi îngroşarea vocii. Nu este nimic neobişnuit ca fetele şi băieţii să treacă prin schimbări de dispoziţie şi stări emoţionale intense.

Dezavantajele pubertăţii precoce

Pubertatea precoce nu trebuie să prezinte mari îngrijorări, atât timp cât medicul nu sesizează alte probleme cu apariţia ei. Dar un studiu publicat în luna mai a acestui an în Journal of Pediatrics spune că ea poate fi de vină pentru episoadele depresive din prima parte a adolescenţei.

Un alt posibil dezavantaj al pubertăţii precoce este înălţimea mică, cu toate că în pubertate copilul creşte mai repede. Dacă aceasta începe mai devreme, creşterea se va încheia mai repede decât în mod obişnuit. Asta va face ca tânărul să rămână la o statură nu foarte mare ca adult.

Pentru că sunt voci care leagă cancerul mamar de pubertatea precoce, se studiază dacă aceasta e un posibil factor declanşator.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa