Pufuleții – ce riscuri implică pentru sănătatea copiilor. VIDEO cu procesul de fabricare

Ramona Dinescu

Pufuleții par să fie pe piață de când lumea. Și par să fie alegerea foarte multor mame pentru primele alimente pe care bebelușul le poate ține în mână și ronțăi între mese. Dar cât sunt de sănătoși?

Pufuleții cred că se bat cu semințele pentru primul loc în topul gustărilor preferate de români. Dintotdeauna am mâncat pufuleți.

Îmi amintesc perfect când o mamă din parc i-a oferit bebelușului meu care nu avea nici măcar un an, pufuleți. Iar la refuzul meu politicos, au mai sărit încă două mame care au încercat să-mi țină teoria chibritului cu privire la pufuleți:Dar noi cu ce am crescut? Nu tot cu pufuleți? Și am pățit ceva? (Răspunsul meu din gând era: Da, ați pățit ceva probabil la cap, dacă le dați copiilor pufuleți). Ce conțin pufuleții? Sunt mămăligă goală? Nu-i dai copilului mămăligă?”.

Dar sunt puțini aceia care citesc eticheta pufuleților și se îngrozesc.

M-am gândit inițial că este vorba de un marketing inteligent. Însă nu știu cine este inteligent, directorul de marketing al companiei de pufuleți sau poporul? Căci pare a fi un marketing ce se promovează din inerție, din gură în gură, pe baza nostalgiei copilăriei noastre.

Ce este în neregulă cu pufuleții?

În primul rând, pufuleții se fabrică prin procesul de extrudare termoplastică. Extrudarea termoplastică constă în supunerea materiilor prime la presiuni și temperaturi bine definite după care acestea sunt trecute forțat printr-o filieră și decupate la anumite dimensiuni în momentul evacuării. Acest proces compromite integritatea nutritienților din cereale, rupe legăturile dintre acizii grași, inactivează enzimele și crește indicele glicemic al alimentului și cel mai adesea, diminuează conținutul de vitamine și minerale. Ca să înțelegeți mai bine, urmăriți video-ul de mai jos:

Apoi, pufuleții sunt obținuți din făină de porumb procesată, dispărând definitiv termenul de integral.

Există nenumărate variante de pufuleți colorați cu tot felul de pudre sintetice sau coloranți artificiali, extrem de dăunători pentru sănătate, potrivit www.bewell.com.

Pufuleții conțin lecitină obținută cel mai adesea din semințe de soia sau de floarea soarelui. Hexanul, un neurotoxin pe bază de petrol de adesea folosit pentru a separa uleiurile vegetale de semințe. Lecitina de orice tip ar trebui evitată în cazul în care nu este organiză adică fără nici un strop de reziduri de hexan.

O pungă de pufuleți clasici conține, conform etichetei mălai, sare, ulei, dar uneori și zahăr, glucoză, coloranți sintetici E 102 tartrazină, E 124 Roșu Ponceau, coloranți sintetici E 133 brilliant și arome identic naturale (artificiale). Wow!

Cantitatea de sare din pufuleți este adesea foarte mare pentru a potența gustul, iar această sare poate forța rinichii copilului să funcționeze la o capacitate mai mare pe care probabil nu o pot susține. Ni se recomandă ca până la un an să gătim fără sare mâncarea bebelușului, dar îi dăm pufuleți care pot conține cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume în două luni, după vârsta de un an.

În plus, conțin zahăr. Pe acesta probabil nu-l vom întâlni pe toate etichetele, dar poate fi prezent prin expresii capcană de genul „concentrat de suc de fructe” sau „sirop de trestie de zahăr”.

Asta ca să nu mai vorbim de ambalaj, de acea pungă de plastic în care sunt ambalați și transportați cu camionul, pe soare, ploaie sasu vânt, plastic ce poate emana o mulțime de substanțe dăunătoare. Plus că pufuleții fiind atât de procesați, au un termen destul de mare de garanție.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa