Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata

Raluca Dumitrică
Răul de călătorie
Sezonul vacanţelor aduce cu el nu numai excursii pline de distracţie şi relaxare, ci şi un inconvenient pentru unii copii: răul de călătorie sau de mişcare.

Răul de călătorie sau de mişcare, cunoscut şi sub numele de kinetosis, apare atunci când anumite semnale emise de părţile corpului perceptibile la mişcare ajung la creier într-o manieră nesincronizată.

Astfel, urechea interioară, ochii şi nervii care se află la extremităţile corpului pot simţi diferit această mişcare, dar nu vor reacţiona toate în acelaşi timp. Când un copil se află în maşină, pe un scaun din vapor sau în avion, de exemplu, fără a avea acces vizual la exterior, doar urechea sa internă va simţi mişcarea în primă fază, ceea ce poate duce la o stare de rău.

În situaţii obişnuite, toate cele trei părţi ale corpului ar trebui să simtă în egală măsură stimulii mobili, fără că organismul să fie în vreun fel disturbat.

Răul de călătorie apare mai ales la copii până în 12 ani

Aproximativ 30% din oameni suferă de rău de călătorie, dintre aceştia, copiii cu vârsta între 5 şi 12 ani, femeile şi bătrânii fiind mai predispuşi la disconfort fizic în momentul în care merg cu mașina, avionul sau vaporul.

Dacă un adult poate trece mai uşor peste problemele care apar în timpul călătoriei, nu la fel de simple sunt lucrurile pentru un copil. Pentru a gestiona mai bine această situaţie delicată, iată care sunt simptomele răului de călătorie şi cum poate fi acesta prevenit şi ameliorat!

Răul de călătorie – simptome

Printre primele simptome ale răului de mişcare se numără o senzaţie neplăcută în stomac, care se accentuează, urmată de o moleşeală, greaţă şi somnolenţă. Există situaţii în care apare paloarea, o lipsă a poftei de mâncare sau o incapacitate totală de a mânca, transpiraţii abundente şi reci, ameţeli, dureri de cap, toate culminând cu episoade frecvente de vomă.

Indiferent de modalitatea în care călătoriţi, cu mașina, cu avionul sau cu vaporul, momentele sunt neplăcute atât pentru copil, cât şi pentru ceilalţi pasageri. Problema devine cu adevărat gravă atunci când starea persistă pe durata întregii călătorii, transformând drumul într-o corvoadă.

Emoțiile plecării pot agrava problema

Cercetările în domeniu au relevat că emoţia plecării în vacanţă poate spori răul de călătorie, la fel cum şi testarea pentru prima dată a unui alt mijloc de transport decât mașina. De aceea, la prima călătorie pe apă sau în aer sunt şanse foarte mari ca răul de mişcare să se accentueze.

Nu uitaţi că un astfel de rău de mişcare poate apărea chiar şi când copilul se dă în leagăn, urcă într-un carusel în parcul de distracţii sau merge cu barca sau hidrobicicletă pe lac. În aceste situaţii, nu vă impacientați dacă vedeţi cum copilul se schimbă la faţă şi dă semne că urmează să vomite, ci opriţi stimulul mobil cât de repede posibil şi evitaţi o perioadă repetarea sa.

Răul de călătorie – 10 soluţii de atenuare

•    Nu plecaţi la drum cu cel mic fără ca el să fi mâncat, dar nici după o masă copioasă. De asemenea, evitaţi înainte de drum mâncarea condimentată sau cu multe grăsimi.

•    La drumul cu maşina, opriţi imediat ce vedeţi că celui mic i se face rău, acordându-i primul ajutor.

•    Faceţi opriri dese dacă sunteţi angrenaţi într-un drum de lungă durată, eventual încercaţi să segmentaţi călătoria, pentru a-i atenua copilului starea de rău.

•    Dacă mergeţi cu maşina, în situaţii deosebite, daţi-l pe copil jos din scaunul de maşină şi puneţi-l să stea întins pe banchetă, în măsura în care acest lucru este posibil.

•    Porniţi aerul condiţionat al maşinii sau deschideţi puţin geamul din maşină sau din tren pentru ca cel mic să aibă parte de răcoare.

•    Aveţi la îndemână pungi pentru vomitat şi o sticluţă cu apă.

Răul de călătorie. Fără alimente grele

•    Nu-i oferiţi copilului pe drum alimente greu digerabile.

•    Rugaţi-l să se uite pe geam la un obiect îndepărtat, ţineţi-l de vorbă şi puneţi-l să povestească tot felul de lucruri, ca să fie ocupat. Nu-i oferiţi cărţi, jocuri, filme sau alte mijloace de relaxare care suscită coordonarea vizuală pe distanţe scurte, pentru că mai rău îi veţi face.

•    Încercaţi să planificaţi călătoria pe timpul nopţii, când copilul va dormi, lucru ce va atenua starea de rău.

•    Dacă mergeţi cu avionul, rezervaţi bilete în zona aripilor, zona mult mai puţin predispusă să perceapă turbulenţele aeriene.

În cazul în care experienţa călătoriilor cu cel mic vă spune că răul de călătorie persistă în pofida mai multor soluţii de ameliorare a stării copilului, adresaţi-vă medicului pediatru care vă poate prescrie anumite medicamente.

Dacă vă pregătiți de vacanță, vă recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa