Recoltarea exsudatului faringian la copii: cum se face și când este necesară

Andreea Popa

Când este necesară recoltarea exsudatului faringian?

Pentru a-l pregăti pe copil pentru recoltarea exsudatului faringian, iată ce trebuie să ştii despre această analiză.

Recoltarea exsudatului faringian este una dintre analizele pe care foarte mulţi copii sunt obligaţi să le facă înainte de intrarea în colectivitate, fie că este vorba despre şcoală sau despre grădiniţă/creşă. În timp ce unele instituţii îl recomandă doar, altele îl cer obligatoriu, ori la înscriere, ori la începerea anului şcolar. Am rugat-o să ne spună mai multe despre exsudatul faringian pe Dr. Cristina Goanţă, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” şi în cadrul reţelei Regina Maria.

În primul rând, trebuie menţionat că termenul de „exsudat faringian” nu se referă la analiza în sine. Exsudatul faringian este de fapt un lichid rezultat la nivelul faringelui, în urma unei infecţii. „Recoltarea exsudatului faringian este o examinare care ne ajută să identificăm prezenţa unei infecţii bacteriene sau fungice ce se localizează la nivelul faringelui. Practic, depistăm specia patogenă de la nivelul faringelui, pentru a putea institui un tratament adecvat”, explică Cristina Goanţă.

Când este necesară recoltarea

„Recoltarea exsudatului faringian se recomandă în cazul persoanelor ce prezintă dureri sau usturimi în gât, la cele ce acuză dificultăţi sau dureri la înghiţire, sau atunci când există multiple episoade de faringoamigdalite. Este un examen important, deoarece astfel putem afla dacă trebuie adăugat antibiotic tratamentului şi ce fel de antibiotic. Uneori, recomandăm recoltarea exsudatului faringian şi persoanelor asimptomatice, dar care pot fi purtătoare de agenţi patogeni şi pot infecta alţi membri ai comunităţii în care se găsesc”, spune medicul ORL-ist.

Totuşi, în cazul în care copilul tău se plânge de dureri de gât, nu da fuga cu el la un laborator pentru recoltarea exsudatului faringian. Ci cere mai întâi părerea unui specialist. „Recoltarea exsudatului faringian ar trebui efectuată doar cu recomandarea medicului, deoarece fără o interpretare corectă nu îşi are rostul”, atrage atenţia Cristina Goanţă.

Care sunt cele mai frecvente infecţii?

Atunci când în urma acestei analize se dovedeşte o creştere bacteriană la nivelul culturii, cel mai frecvent este implicat Streptococcus pyogenes (Streptococ beta hemolitic grup A), spune medicul specialist. Iar complicaţiile date de acest streptococ sunt numeroase: „Streptococcus pyogenes este unul dintre patogenii umani importanţi şi imprimă gravitate faringitelor, prin complicaţiile infecţioase pe care le poate da (sinuzite, otite medii, mastoidite, adenite cervicale supurate, abces amigdalian, flegmon amigdalian, celulită difuză a planşeului bucal – angina Ludwig) şi post infecţioase (reumatism articular acut, glomerulonefrită acută, cardită reumatismală)”.

Cum se face recoltarea

Înainte de recoltare, care se face dimineaţa, copilul nu are voie să mănânce şi nici să bea apă cu 8 ore înainte. Este contraindicat şi spălatul pe dinţi în acea dimineaţă, pentru că acest lucru poate influenţa rezultatele testului. De asemenea, pentru un rezultat corect, este important să nu se instileze soluţii dezinfectante în nas şi să nu se facă gargară. În plus, exsudatul trebuie recoltat înainte de administrarea de antibiotice sau sulfamide.

Însă copilul trebuie pregătit nu doar fizic, ci şi psihic înainte de recoltare, pentru a nu se speria foarte tare. De aceea, este bine să ştie exact ce urmează să i se întâmple şi să înţeleagă şi motivul pentru care se face această analiză.

Dr. Cristina Goanţă explică cum se face recoltarea, pas cu pas:

„În vederea recoltării, se aşează pacientul pe un scaun. Asistenta se spală pe mâini, se dezinfectează cu alcool şi îşi pune masca de protecţie. Pacientul e invitat apoi să deschidă gura, iar asistenta inspectează fundul de gât, deschide epubreta cu tamponul faringian, flambează gâtul eprubretei şi o închide cu dop steril. Apasă apoi limba cu o spatulă linguală, cu tamponul faringian şterge depozitul de pe faringe şi amigdale, dezlipeşte o porţiune din falsele membrane (când este cazul). La sfârşit, flambează gura eprubetei, care se închide cu dopul flambat”.

Cu toate că pare complicat, toată procedura se efectuează în doar câteva secunde şi nu prezintă niciun risc.

Despre Sprep-test

Pentru depistarea unei infecţii streptococice, pe lângă recoltarea exsudatului faringian, există şi un alt examen, mult mai rapid, numit Strep-test. Cu ajutorul acestuia se poate determina în aproximativ 10 minute dacă există o astfel de infecţie. În cazul în care rezultatul e pozitiv, se instituie tratamentul. Dacă însă infecţia nu este cauzată de streptococ, atunci trebuie efectuat un exsudat faringian.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa