Ce trebuie să știi despre salazion, o afecţiune mai puţin cunoscută la copii

Raluca Dumitrică
salazion-totul-despre-mame

Dacă observi ceva suspect pe pleoapa celui mic (sau chiar și a ta), e posibil să fie vorba despre salazion

Ai observat ceva neobişnuit la unul dintre ochişorii copilului tău? Mai precis pe pleoapa superioară? Ceva care arată că o mică umflătură şi care te duce cu gândul imediat la o posibilă lovitură în zona cu pricina? Te sfătuim să mergi de îndată la doctor cu cel mic, poate fi vorba despre salazion.

Am auzit cu toţii de conjunctivită sau de orjelet (popular cunoscut drept urcior), cele mai cunoscute afecţiuni oculare la copii, dar puţină lume ştie de salazion, acea inflamaţie cronică a glandelor sebacee aflate la nivelul pleoapelor şi intitulate Meibomius. Salazionul sau chalazionul apare cel mai frecvent după blocarea canalelor de excreţie ale acestor glande sebacee profunde şi se dezvoltă pe o perioadă de 2-3 săptămâni, destul de lent, iar în majoritatea cazurilor nu prezintă niciun fel de durere în zona respectivă. Deşi nu există o cauză exactă a apariţiei sale, unii medici specialişti sunt de părere că salazionul poate să se ivească sub pleoapă din pricina contactului dintre mâinile nespălate și zona ochilor, mizeria de pe ele putând duce la blocarea acestor glande sebacee.

Simptomele salazionului

Dacă cel mic închide pleoapa, vei putea observa o umflătură pe aceasta, aidoma unei boabe de mazăre. Umflătura este în interior şi are o consistenţă tare, aşa cum se întâmplă în cazul unui granulom. În unele situaţii, acest salazion aduce cu el o inflamaţie sporită, care se poate extinde către zona din jurul ochiului, mai precis în partea sprâncenelor, iar amploarea pe care o capătă poate să afecteze în unele cazuri chiar şi vederea. În alte situaţii, însă, copilul îţi poate spune că îl deranjează lumina, că vede lucrurile din jurul lui înceţoşat şi că îi vine să clipească mai des.

Prevenirea şi tratamentul necesar pentru eliminarea salazionului

În primă fază, pe umflătura provocată de blocarea grandelor sebacee trebuie aplicate de mai multe ori pe zi, timp de 10 minute la fiecare aplicare, comprese calde. Acestea au ca scop înmuirea uleiurilor acumulate în formaţiunea din pleoapă, uleiuri care se vor scurge treptat, de la sine. La fel de eficient poate să fie masajul blând asupra salazionului, tot cu scopul de drenare a uleiului din interior. Masajul se va efectua numai cu mâinile curate, iar dacă se vor volosi comprese, este ideal ca ele să fie sterile. Dacă această metodă nu da roade, medicul poate prescrie un tratament cu unguent şi picături oftalmice cu antibiotic în ele. Picăturile se aplică la copii doar când cel mic e culcat şi are ochii închişi, punând o picătură în colţul interior al ochiului infectat. Copilaşul trebuie să deschidă ulterior ochiul, iar picătura va ajunge înăuntru. În situaţia în care nici aşa salazionul nu dispare, în ultimă instanţă medicul oftalmolog poate efectua o incizie mică în acel loc, pentru a drena umflătura şi grăbi vindecarea.

Pentru a preveni salazionul, copilul nu trebuie se se frece la ochi, trebuie să evite statul prea mult în zone deschise în care există mult praf sau trebuie să folosească ochelari de soare în cazul în care este necesară deplasarea acolo. Totodată, se va evita folosirea de către mai mulţi membri ai familiei a aceloraşi prosoape, chiar dacă salazionul nu este contagios, pentru că alte posibile infecţii oculare transmisibile în acest mod se pot adăuga problemei existente şi fac ochiul să sufere şi mai mult.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa