Scabia la copii (râia): simptome și tratament

Ramona Dinescu
scabia-la-copii-totul-despre-mame

Scabia sau în termeni populari râia este o afecțiune a pielii cauzată de infestarea cu un acarian ce își depune ouăle sub piele, fiind foarte atras de căldura și mirosul corpului uman. Odată infestat cu scabie, copilul prezintă o mâncărime extrem de supărătoare, însă boala în sine nu este nici pe departe atât de gravă precum s-ar crede, mai ales dacă se urmează tratamentul adecvat.

Scabia sau râia este o afecțiune foarte contagioasă a pielii ce se manifestă în special printr-o mâncărime sâcâitoare în special în zona palmelor, feței, gâtului, tălpilor și scalpului la copii. Orice copil o poate contacta deoarece acest parazit nu este deloc pretențios și își poate alege victimele din orice categorie socială, chiar dacă până nu demult s-a crezut că această boală este specifică celor cu o igienă precară și o condiție socială limitrofă.

Citește și:  Psoriazisul la copii

Marea problemă apare în momentul tratamentului: atât copilul cât și toți ceilalți membrii ai familiei trebuiesc tratați, iar toate obiectele care au venit în contact cu persoana infestată trebuiesc dezinfectate. Altfel, acești acarieni pot trăi până la 4 zile pe obiecte iar simptomele pot apărea în orice clipă cadă nu au fost complet eliminați. Nu degeaba este și acea zicală ”te ții de mine ca râia de omul sănătos”.

Simptome comune ce apar în scabie

Așa cum spuneam râia este provocată de un parazit numit Sarcoptes scabiei, un acarian foarte atras de corpul și căldura corpului uman. Femele, odată ajunse pe piele, sapă mici galerii unde își depun ouăle, moment din care persoana devine contagioasă. Scabia se poate transmite prin contact intim cu o persoană infestată, iar acest lucru poate însemna contactul cu pielea, dormitul în același pat sau folosirea la comun a obiectelor copilului cu râie. Copiii sunt cei mai predispuși deoarece ei sunt cei care frecventează cel mai des comunitățile mari precum grădinițe sau școli.

Râia este caracterizată printr-o simptomatologie foarte supărătoare precum: prurit sever, înroșirea pielii, piele extrem de uscată, mici bășicuțe roșiatice, erupții cutanate în special în zona palmelor (între degete), tălpilor, pliurile coatelor, pe scalp, față și gât. La adulți simptomele mai pot apărea pe abdomen, în zona buricului, pe fese și pe linia sânilor.

Tratament și prevenție

De râie se pot îmbolnăvi atât adulții, cât și copiii sau bebelușii. Așa cum spuneam, acest parazit nu este deloc pretențios și oricine îi poate cădea victimă.

Partea bună este că tratamentul durează aproximativ 3-4 zile și se compune din creme și unguente cu acțiune locală, eventual și administrarea unor antihistaminice pentru diminuarea senzației de mâncărime. Alte medicamente nu au nici un efect, iar lipsa tratamentului precum în cazul altor boli ale copilăriei nu este o soluție.

Cu cât sesizezi mai repede bășicuțele și cu cât te prezinți mai repede cu copilul la medic, cu atât râia vă va afecta mai puțin. Nu este nici o rușine să ai râie, se poate întâmpla oricui!

Odată cu începerea tratamentului de către copil, toți cei care au intrat în contact cu micuțul trebuie să-l urmeze.

În plus, toate hainele și lenjeriile trebuiesc spălate la temperaturi de 60 de grade Celsius cel puțin, iar restul obiectelor din cază dezinfectate cu spray-uri și prafuri speciale. Nu uita că dacă nu sunt perfect dezinfectate simptomele pot reapărea.

Citește și:
Cum se tratează conjunctivita la copii
Oxiuroza la copii
Pleoape umflate la bebeluşi: cauze şi tratament

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa