Sforăitul copiilor trebuie întotdeauna tratat!

Alexandra Ion

Sforăitul copiilor este e un semnal de alarmă pentru părinti. Risurile pentru sănătatea copilului sunt cu atât mai mari cu cât vârsta acestuia este mai mică.

Prin sforăit la copil ne gandim la o respirație grea și sonoră în timpul somnului care durează mult, se produce mereu în timpul somnului, care nu are drept cauză o poziție incomodă în somn și care continuă sau se reia și după schimbarea poziției copilului.

Numită medical și roncopatie, sforăitul copiilor poate să fie concomitent cu unele afecțiuni respiratori – raceală, gripă și să înceteze ca manifestare după vindecare, poate să apară ca urmare a mucozităților nazale în cursul rinitelor sau ocazional, dar poate să aibă și cauze certe – sinuzita, polipi sau alte cauze, unele cu risc important pentru sănătatea generală a copilului, cum ar fi unele afecțiuni pulmonare sau cardiace. Dacă tragem linie, concluzia este evidentă.

Sforăitul copilului nu este normal și trebuie stabilită cu precizie cauza și, evident, tratată.

Recomandarea vine din partea asociațiilor de pediatrie, citati de The National Sleep Foundation.

Sunt foarte puțini părinții care înțeleg că sforăitul copiilor este o problemă. Sforăitul, în general, este dăunător sănătății. Sforăitul afectează serios somnul și calitatea acestuia, determină scăderea concentrației de oxigen din sânge și, de aici, provoacă somnolență diurnă, iritabilitate, tulburări de concentrare, agitație, apetit exagerat sau lipsă de poftă de mâncare. Manifestările nu sunt intense, dar toate cumulate afectează dezvoltarea normală a celui mic.

Principalul efect negativ al sforăitului este acela că cel mic nu poate respira normal, căile respiratorii sunt îngustate, astfel că, pentru intervale de timp de ordinul zecilor de secunde, plămânii, creierul și inima nu primesc destul oxigen. Sforăitul este asociat cu dormitul cu gura deschisă, iar aceasta poate favoriza afecțiunile amigdalelor. Obturarea cavitățiilor nazale superioare prin formarea polipilor (vegetații adenoide) sunt favorizatede sforăit și provoacă sforăitul realizând un veritabil cerc vicios. În plus, copilul care sforăie va avea frecvent probleme respiratorii.

Sforăitul este o tulburare de ritm respirator, astfel că este asociat cu apnee de somn, chiar și la copilul mic și foarte mic. Apneea înseamnă întreruperea ritmului normal al respirațiilor, de unde pot să apară, în timp, dacă nu sunt tratate, complicați respiratorii și/sau cardiace. Problema este atât de serioasă și trebuie tratată cu responsabilitate de părinți, încât Academia Americană de Pediatrie recomandă încă din 2002 ca toți copiii până la doi ani să fie testați cu privire la apneea de somn. În consecință, dacă-l auzi sforăind, o vizită la ORL este obligatorie.

Sforăitul copilului: tratamentul se stabilește în funcție de cauze

Cea mai frecventă cauză sunt vegetații adenoide. medicul este singurul care poate recomanda tratamentul de urmat, iar operația este, de cele mai multe ori, cea mai bună abordare. Vegetații adenoide pot afecta capacitatea intelectuală a copilului și pot reduce coeficientul de inteligență, tocmai prin privarea creierului de oxigen. Oricum, ca strategie terapeutică, părinții trebuie să știe că polipii nu se tratează din prima cu operație. Mai întâi, se recomandă aplicarea unor tratamente prin picături nazale sau inhalarea unor formule medicamentoase cu efect antiinflamator.

Alte două cauze frecvente sunt afecțiunile amigdalelor și sinuzitele nediagnosticate. Tratarea acestor afecțiuni rezolvă complet problema sforăitului.

O altă categorie de cauze o pot reprezenta factori alergeni, astmul alergic, dar și malformații cranio-faciale neidentificate. Fiecare cauză în parte are propria sa cale terapeutică, rezolvarea fiind cu atât mai bună cu cât se intervine mai repede.

Dacă vrei să fii la curent cu cele mai tari articole publicate de noi, dă like paginii noastre de Facebook!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa