Ce este sindromul alergiei orale la copii

Ramona Dinescu
sindromul alergiei orale

Sindromul alergiei orale reprezintă o reacție alergică ce apare de obicei doar în gură sau în interiorul gâtului. Copiii care suferă de sindromul alergiei orale pot reacționa alergic la anumite alimentele precum unele fructe sau legume.

Sindromul alergiei orale se manifestă sub formă de mâncărimi, furnicături, umflarea sau înroșirea buzelor, a gurii sau a gâtului, la câteva minute după consumarea alimentelor alergene.

Sindromul alergiei orale (uneori denumită alergia polen-alimentară) este o afecțiune alergică din ce în ce mai întâlnită la copii, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Se întâlnește adesea la persoanele care suferă de febra fânului și apare atunci când organismul, care este deja sensibil la un anumit polen, întâlnește o proteină înrudită ca formă și asociată fructelor proaspete, nucilor, legumelor crude sau unor cereale. În aceste cazuri, cei afectați de sindromul alergiei orale prezintă deja teren alergic și pot fi sensibili la iarbă, anumite buruieni sau polen.

Știi care este diferența între alergie și intoleranță alimentară?

Diagnosticul sindromului alergiei orale

În cazul în care copilul tău prezintă unul sau mai multe dintre simptomele sindromului alergiei orale, primul pas este să ceri sfatul medicului pediatru, care, probabil, te va îndruma către un specialist alergolog. Acesta va analiza reacția alergică pentru a decide dacă există dovezi ale unei alergii mai grave și te va sfătui să purtați în permanență adrenalină cu voi. Adrenalina este extrem de importantă pentru cei care sunt alergici la nuci/alune/arahide.

De obicei, este necesar și un test alergologic cutanat pentru a determina alergenul specific. De asemenea, se poate cere și un test de sânge pentru a determina anticorpii din lichidul sanguin.

Tratamentul necesar pentru sindromul alergiei orale

În cele mai multe dintre cazuri, copiilor li se permite să consume în continuare fructe și legume, cu condiția ca acestea să fie gătite, deoarece prin procesul de gătire proteina ce cauzează reacția alergică se modifică destul încât sistemul imunitar să nu o mai poată recunoaște ca fiind periculoasă.

În cazul în care copilul continuă să manifeste reacții alergice ușoare la anumite alimente, fie ele și gătite, sau dacă alergia apare în special după consumarea țelinei sau a nucilor, atunci este mult mai sigur că aceste alimente să fie scoase din dieta lui definitiv. De asemenea, dacă în urma consumului unor alimente, fie crude, fie gătite, copilul manifestă reacții de genul dificultăților respiratorii sau chiar șoc anafilactic (deși este puțin probabil acesta), aceste alimente trebuiesc evitate sub orice formă.

Când îi dăm bebeluşului nuci?

A găti alimentele poate ajuta la scăderea potențialului alergenic, însă acest lucru nu reprezintă o metodă sigură de prevenire a reacțiilor. Medicul va fi cel care îți va recomanda cea mai bună formă de consum a unor alimente sau excluderea lor din alimentație.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa