Zile caniculare. Soluţii simple pentru a le face faţă cu brio

Raluca Dumitrică
zile caniculare bebeluș în piscină

Zile caniculare – Răcoriți-vă isteț, având grijă de sănătatea celor mici!

Ultimele zile caniculare ne-au lăsat fără vlagă, făcându-ne să ne izolăm în casă sau să căutăm pe-afară locuri umbroase sau zone pline de răcoare. Nicio temperatură ridicată nu trebuie să ştirbească cu nimic din vigilenţa părinţilor, în schimb, aşa încât haideţi să vedem care sunt lucrurile aparent mărunte, dar foarte importante pentru părinţi şi copii, pe care să le avem în vedere când gradele urcă vertiginos!

Zile caniculare și căldură maximă, atenţie sporită

Temperaturile extrem de ridicate pot crea o moleşeală generalizată, atât în rândul părinţilor, cât şi în cel al copiilor, şi ne pot face să apelăm la tot felul de trucuri de răcorire. Multe dintre aceste trucuri sunt îndreptăţite, dar prezintă şi o serie de efecte adverse şi chiar tragice, ce se pot produce din pricina folosirii lor nechibzuite. Pentru a nu ajunge într-o situaţie tristă, încercaţi în această perioadă să puneţi în aplicare sfaturile noastre, care vă vor ajuta să treceţi cu bine peste astfel de zile caniculare.

Atenție la geamurile lăsate deschise

În aceste zile caniculare nu lăsaţi copilul nesupravegheat langa geamurile deschise, cu atât mai mult dacă staţi la bloc şi nu locuiţi la parter. Chiar dacă copilaşul vostru ştie că geamul deschis reprezintă un pericol, există mari şanse ca într-un moment de neatenţie să se strecoare pe lângă voi, să-şi tragă un scaun aproape de fereastră şi să încerce să vadă ce se află în afara casei. De aceea, chiar dacă vă năpădeşte canicula, lăsaţi geamul deschis numai pe poziţia de oscilobatant, porniţi aerul condiţionat mai des sau alternaţi mersul în parc cu statul în casă, ca să fiţi departe de episoadele ce dau palpitaţii.

Nu abuzaţi de piscinele improvizate în casă sau în curte, cu gândul că îi ajută pe copii să se răcorească şi să se distreze. Dacă aţi ales să-i oferiţi o bălăceală celui mic, faceţi acest lucru numai când există un adult responsabil alături de copil, nu-l lăsaţi niciodată singur (nici măcar în cadă, la baie!) şi asiguraţi-vă că temperatura apei este suficient de caldă încât să nu-l îmbolnăvească pe cel mic. Puteţi încerca şi cursurile de înot, care vor fi nu doar răcoritoare, cât şi educative.

Spary-urile trebuie puse în locuri speciale, la care copiii să nu aibă acces

Zile caniculare – Nu lăsaţi spray-urile anti-insecte la îndemâna copiilor. Dacă aţi ieşit în parc sau în curte şi vă gândiţi să vă protejaţi nu numai de soare, ci şi de atacurile ţânţarilor sau ale altor insecte ciupitoare, aveţi grijă unde puneţi loţiunea sau spray-ul împotriva lor. E foarte posibil ca, din exces de zel, copilul să îşi dorească să se cremuiască bine de tot cu ele, iar pericolul ca el să ingere substanţele din compoziţie creşte.

Luaţi cu voi haine de schimb dacă sunteţi plecaţi cu cel mic la joacă în aer liber, pentru că acesta va transpira mai mult decât în mod obişnuit acum, din pricina temperaturilor caniculare. Un tricou şi un body ud în permanenţă pe spate nu fac casă bună cu un interior de genul magazinului, în care funcţionează aerul condiţionat şi în care părinţii se mai refugiază din cauza căldurii sau de unde îşi fac apropvizionarea.

Dacă vă pregătiți de vacanță, vă recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa