Strabismul la bebeluși și copii mici. Cum îl recunoști și cum se poate corecta

Marina Rosenfeld
strabism la bebeluși
Strabism la bebeluși poate fi observat cu ușurință de mame și necesită control oftalmologic.

Vorbim despre strabism la bebeluși și la copii ca despre o afecțiune care apare frecvent, dar poate fi cu ușurință corectată. Dacă un copil se uită cruciş sau nu are ochii aliniaţi ar putea avea strabism sau ambliopie. Mergi la medic, acesta te va îndruma către un oftalmolog. Din fericire, aceste boli se pot trata dacă sunt descoperite la timp.

Trebuie să ştiţi că e normal ca ochii unui nou-născut să fie nealiniaţi până la patru luni, aceasta fiind perioada în care învaţă cum să-i folosească. Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte după această vârsta sau se înrăutăţeşte, adresează-te medicului.

Ce este strabismul?

Strabismul este lipsa coordonării între ochi. Dacă bebeluşul pare să se uite cu ochii în direcţii diferite sau nu poate fixa cu privirea un obiect, strabismul ar putea fi de vină. Strabismul este o problemă a felului în care creierul coordonează ochiul şi nu e o problemă a muşchilor ochilor. De aceea, specialiştii nu recomandă exerciţii optometrice. Dacă strabismul nu este tratat, creierul va începe să ignore informaţia primită de la un ochi, ceea ce duce până la urmă la deteriorarea vederii. Această boală se numeşte ambliopie sau “ochi leneş”. Nu e deloc de glumit cu strabismul la bebeluși!

Semnele strabismului

Dacă un copil are strabism, el pare să se uite încrucişat sau un ochi pare să alunece înspre interior, spre exterior sau în sus. Când ochii deviază înspre interior se numește esotropie, iar când deviază spre exterior se numeşte exotropie. Strabismul poate fi constant (ceea ce înseamnă că ochii sunt nealiniaţi permanent sau intermitent (însemnând că apare când şi când).

Uneori, un copil pare să se uite cruciş, dar ochii sunt perfect aliniaţi: se întâmplă mai ales când se uită către dreapta sau stânga. Se numeşte pseudostrabism.

Cel mai comun exemplu de pseudostrabism este pseudoesotropia, când copilul pare să se uite convergent, dar este de fapt o iluzie optică cauzată de un pliu mare al pleoapei sau de o distanţă mare între ochi.

Tratament pentru strabism

Strabismul care e rezultatul al unei vederi slabe la distanţă se corectează cu ochelari, mai ales dacă e depistat devreme. Strabismul care persistă şi sub acest tratament se corectează cu operaţie. Deşi centrul problemei este în creier, care nu coordonează bine cei doi ochi, nu e posibil să operăm creierul pentru a alinia ochii. În schimb, se operează muşchii ochiului. Operaţia mai mult compensează decât să corecteze problema.

Dacă ai o maşină condusă de un computer, iar acesta îi spune maşinii să vireze la dreapta, poţi realinia roţile spre stânga pentru a compensa.

James Ruben, oftalmolog pediatru

Strabism la bebeluși. Ce este și cum se recunoaște

Constă în lipsa de paralelism a ochilor şi reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice ale copilului. Până la vârsta de 6 luni, dacă sugarul are ochii drepţi sau are momente când priveşte cu un ochi spre ureche sau spre nas, mama nu trebuie să se sperie. Dacă însă după 6 luni, deviaţiile oculare persistă trebuie consultat un oftalmopediatru.

În concluzie, mergi de urgenţă la medicul oftalmopediatru, dacă puiul tău în vârstă de până la 1 an dacă:

  • Este prematur născut înainte de 28 săptămâni şi a avut o greutate la naştere sub 1500 g (risc de retinopatie de prematuritate)
  • Prezintă un ochi sau ambii ochi măriţi (risc de glaucom)
  • Unul sau ambii ochi lăcrimează şi asociază şi secreţii mucopurulente
  • Prezintă o pupilă albă sau malformaţii ale ochilor
  • „Plimbă” ochii ritmic (are nistagmus)
  • După 6 luni nu priveşte simultan cu ambii ochi în aceeaşi direcţie (are strabism)

Care sunt cauzele strabismului?

  • Uneori, strabismul este congenital. Pare să fie moştenire de familie, dar poate să apară în familii fără istoric, iar asta indică şi alte probleme cu vederea.
  • Strabismul este prezent în alte boli cum ar fi paralizia cerebrală sau sindromul Down.
  • Copiii născuţi prematur sau cu greutate mică la naştere au risc mai mare de a se naşte cu strabism.

Strabismul convergent

Caz concret: Copilului îi „fuge” numai ochiul drept spre nas, de când s-a născut.

Este vorba despre un strabism convergent congenital. În primul rând, îi este necesar un examen oftalmologic cât mai rapid, pentru a stabili dacă strabismul nu ascunde o altă boală frecventă la această vârstă (cataracta congenitală, de exemplu). Numai dacă ochiul este sănătos, se pune problema unui strabism.

Medicul va stabili dacă strabismul apare numai la ochiul drept (sau e prezent la ambii ochi) şi dacă vederea la ochiul drept este bună. Pentru că urgenţa în cazul strabismului nu este de ordin estetic, existând posibilitatea pierderii vederii la ochiul care „fuge”. De aceea este extrem de important să duci copilul la oftalmolog cât mai devreme, întrucât la această vârstă tratamentul are şanse foarte mari de recuperare integrală.

Dacă medicul stabileşte că cel mic a pierdut vederea la ochiul deviat (prin faptul că nu este folosit – este un ochi leneş), nu trebuie să intri în panică! La această vârstă, simpla acoperire a ochiului bun (procedeu numit „ocluzie”) duce la recuperarea rapidă a vederii ochiului strabic.

Cu alte cuvinte, medicul îţi va recomanda să acoperi ochiul bun cu un pansament special numit ocluzor, în scopul forţării ochiului leneş „să vadă”. Trebuie reţinut că ocluzia este singurul tratament pentru recuperarea vederii şi trebuie făcută după o anumită schemă (pe ore, pe zile) recomandată numai de către un oftalmolog cu experienţă în astfel de cazuri.

Foarte multă lume întreabă dacă operaţia rezolvă problema. Trebuie ştiut că operaţia nu duce la recuperarea vederii şi doar medicul este în măsură să hotărască dacă strabismul are sau nu indicaţie chirurgicală.

Ca regulă generală, este recomandabil ca întâi să se recupereze vederea şi abia apoi, dacă mai este nevoie (e posibil ca pe măsură ce câştigă vederea, să se reducă şi deviaţia ochiului) să se opereze strabismul. Există însă şi situaţii în care operaţia se impune de la început (în paralizii de muşchi intraoculari, strabisme foarte mari etc.).

De aceea, primul pas în tratamentul strabismului este stabilirea corectă a diagnosticului, lucru pe care îl poate face numai oftalmologul cu experienţă, în urma consultului de specialitate.

Strabismul divergent

Caz concret: Copilului îi fuge ochiul spre ureche.

Acesta este un strabism divergent. Trebuie ştiut că, dacă strabismul apare la copiii mai mici de un an, se impune un examen oftalmologic pentru a putea examina ochiul (fundul de ochi şi mediile transparente). Pentru că atât strabismul convergent, dar mai ales cel divergent, poate ascunde o altă boală de ochi (cataractă congenitală – care se operează de urgenţă).

În situaţia în care strabismul apare la copilul mai mare, se poate ca acesta să fie determinat de un defect de dioptrii – cel mai frecvent de miopie. Acest tip de strabism se poate corecta de obicei cu ochelarii care sunt prescrişi pentru miopie. Corectând miopia, dispare şi strabismul.

Strabism la bebeluși. Când mergi la medic?

Caz concret: Bebelușul are câteva luni şi are strabism. Mergi la medic sau aștepți să mai crească?

Chiar dacă este aşa de mic şi un consult oftalmologic complet este practic imposibil, este foarte important să-l duci la oftalmolog! La această vârstă, medicul va încerca să-şi dea seama dacă micuţul are un defect mare de dioptrii la ochiul care „fuge”, mai ales dacă în familie există persoane care poartă ochelari. Şi, obligatoriu, va examina fundul de ochi (de obicei sub anestezie generală), pentru că de multe ori strabismul poate ascunde o altă boală (cataractă congenitală, tumori intraoculare etc.).

Este foarte important ca bebelușii cu strabism să fie aduşi la un control oftalmologic cât mai devreme – în primul rând pentru excluderea unei alte cauze mai grave (o altă boală de ochi) sau a unui defect mare de dioptrii la ochiul deviat. Dacă aceste două aspecte sunt scoase din discuţie, medicul oftamolog îţi va spune – de la caz la caz – care este conduita de urmat (ochelari, ocluzie sau operaţie).

În cazul unui copil mai mare, dacă observi că se apropie prea mult de cartea de colorat sau de televizor, strânge ochişorii la lumină, sau orice altă situaţie care ţi se pare nefirească, trebuie să-ţi duci imediat copilul la un consult.  În plus, toţi părinţii care sunt purtători de ochelari sau care au purtători de ochelari în familie trebuie să meargă cu copiii la un consult oftalmologic în jurul vârstei de 3 ani, chiar dacă nu observă nimic în neregulă până la această vârstă.

Strabismul la copiii de 1-3 ani

Copilul nu poate privi simultan cu ambii ochi, deci nu poate suprapune imaginile astfel încât să vadă în spaţiu. De cele mai multe ori este nevoie de ochelari şi este bine ca micuţul să-i poarte cât mai devreme, uneori chiar înainte de un an, în cazul în care este vorba de un viciu de refracţie mare. Dacă ochelarii nu sunt purtaţi din timp, deviaţia oculară se poate mări, iar pentru corectarea strabismului copilul va trebui operat.

Acţionează rapid şi du copilul pentru un control la ochi dacă:

  • Observi că un ochi îi “fuge” chiar puţin către nas. Nu trebuie să aştepţi vârsta de 3 ani pentru măsurarea dioptriilor. Există tehnici speciale, cu ajutorul cărora se pot determina viciile de refractie (dioptriile) chiar şi la sugari. În situaţia dioptriilor mari, dacă micuţul poartă ochelari de la vârste mici, există şansa corecţiei totale a deviaţiei oculare, fără să mai fie nevoie de operaţie.
  • Vezi că închide un ochi la lumină puternică (este un indiciu de strabism divergent: copilului îi „fuge“ ochiul spre ureche, moment în care vede dublu şi de aceea îl închide)
  • Există o deviaţie strabică mare a unui ochi (copilului îi fuge mult spre nas un ochi, iar ochiul sănătos este mereu drept)
  • Întâmpini proteste la acoperirea unuia dintre ochi, comparativ cu celălalt. Copilul ar putea suferi de ambliopie (normal, dacă acoperi ochiul bun copilul nu este mulţumit cum vede cu ochiul slab şi protestează)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa