Studiu: Apendicita acută, tratată cu antibiotice

Cristina Călin, redactor
infecție cu norovirus

Apendicita acută este unul dintre principalele motive pentru care copiii ajung pe masa de operație. Acest lucru este neplăcut atât pentru micuți, dar și pentru familiile lor și implică costuri destul de mari pentru unitățile spitalicești. O speranță vine din partea unui grup de cercetători de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), care au anunțat recent că operația poate fi evitată, potrivit medicalnewstoday.com

Apendicita, urgenţă majoră. Care sunt semnele care îți arată că micuțul ar trebui dus la spital

Tratamentul standard aplicat în toată lumea pentru apendicită este apendicectomia, adică procedura chirurgicală prin care apendicele este scos. Totuși, medicii englezi spun că există și alternativa mult mai simplă și mai puțin costisitoare: administrarea de antibiotice. Apendicita este de fapt o inflamație a apendicelui, o prelungire a tubului intestinal, aflat în partea de jos a cecului (prima parte a intestinului gros). Nu există o vârstă anume la care poate apărea, însă preponderent sunt afectați copiii, tinerii și adulții până ân 30 de ani. Nu este clar ce declanșează inflamația, însă cel mai probabil vina o poartă infecțiile ce apar la nivelul stomacului sau în alte părți ale corpului și care la un moment dat blochează apendicele. De asemenea, cauzele mai pot fi paraziții intestinali, sindromul colonului iritabil, materii fecale blocate sau răni la nivelul stomacului.

Au, burtica! 5 cauze ale durerilor de burtă la copii. Când mergi la medic

Apendicita acută, în topul urgențelor

Operația de apendicită este o procedură invazivă, care necesită și costuri destul de mari și este cel mai des motiv pentru care copiii ajung de urgență la chirurg. Dacă nu se intervine la timp, se poate ajunge la peritonită, complicație care în cazuri extreme poate duce la deces.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Southampton timp de 10 ani a scos la iveală faptul că inflamația apendicelului poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor fără a mai implica anestezie și operație. 413 copii au participat la studiu și niciunul dintre ei nu a avut efecte adverse sau altfel de probleme în urma administrării tratamentului medicamentos. La 14% dintre ei inflamația s-a retras în totalitate după antibiotice.

Totul despre laparoscopia pediatrică

Cercetarea se află într-o a doua etapă, de un an, care urmărește verificarea fezabilității tratamentului atât financiară, cât și în temeni de evoluție a pacientului. Un alt aspect pe care îl urmăresc este receptivitatea familiilor celor bolnavi la noua metodă de vindecare. De asemenea, se va extinde studiul și la apendicita acută în cazul adulților.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa