Când sunt periculoase cucuiele la copii?

Ramona Dinescu
sunt periculoase cucuiele totul despre mame

În majoritatea cazurilor cucuiele nu sunt periculoase, însă orice lovitura la cap trebuie supravegheată cu atenție, iar orice reacție din lista de mai jos ar trebui să te trimită cu copilul la medic.

În copilărie experimentam câte un cucui pe săptămână. Părinții mei erau foarte îngrijorați și ajunseseră să mă certe că nu sunt atentă și tot timpul mă lovesc numai la cap. Mergeam frecvent la spital cu câte o lovitură la cap, iar asistentele și medicii  mă cunoșteau ca pe un cal breaz. Mai târziu, în adolescență, părinții glumeau pe seama asta și spuneau că am avut nevoie de câțiva ani buni ca să mă obișnuiesc să îmi țin capul pe umeri.

 După ce am am devenit mamă, copilul meu cel mare a alunecat pe la un an și jumătate pe gresia udă din baie și a căzut lovindu-se cu capul de acea suprafață foarte dură. În următoarele 10 minute eram cu el la urgență pentru că aveam impresia că nu își coordonează bine mișcările în timpul mersului. Din fericire, nu a fost nimic grav, iar la următoarele cucuie – atât ale lui, cât și ale fratelui său – am știut exact ce simptome să urmăresc.

De atunci, copilul cel mare nu a mai avut întâmplări însemnate de menționat în categoria loviturilor la cap, în schimb, cel mic, de la 6 luni, a căzut de nenumărate ori. Mai mult, cel puțin o dată pe oră aud câte o bubuitură micuță și îl văd frecându-se la cap după ce s-a lovit de ușă, de dulap sau de perete. Tatăl lui a prins gluma din zbor și spune că cel mic este făcut după chipul și asemănarea mea și că are și el nevoie de un timp să se obișnuiască cu ideea că are un cap pe umeri.

Cât de grave pot fi cucuiele?

În aproape 90% dintre cazuri, cucuiele nu sunt grave, chiar dacă au un aspect impresionant, fiind adesea mai înfricoșătoare pentru părinți decât periculoase pentru copii.

Atenție, însă, copilul trebuie însă supravegheat cu atenție în zilele care urmează. Articolul continuă mai jos:

Recomandările medicale sunt însă destul de stricte: în caz de lovitură la cap se merge de urgență la medic, mai ales dacă cel mic a căzut din pat de la înălțime sau pe o suprafață foarte dură (pardoseală, beton) și mai ales dacă și-a pierdut cunoștința, chiar pentru o perioadă scurtă de timp.

Se poate întâmpla ca cel mic să cadă și să se lovească la grădiniță sau la școală și tu să nu observi decât apariția unui cucui. El trebuie supravegheat cu mare atenție și dus de urgență la medic în cazul următoarelor simptome:
    • grețuri sau vărsături
    • respirație zgomotoasă
    • dureri de cap
    • dacă este mai agitat decât înainte de a cădea
    • plânge neobișnuit
    • este deranjat de lumina puternică
    • pare moleșit.

Nu trebuie să intri în panică, dar toate aceste semne pot indica existența unui traumatism cranian ce trebuie investigat cu foarte mare atenție de un neurolog.

În cazul unui cucui banal, trebuie să aplici o compresă rece pe zona afectată, de obicei o pungă cu gheață învelită într-un material textil (pentru a nu produce degerături), timp de 20 de minute. Trebuie să repeți acest lucru cam o dată la trei ore și să supraveghezi copilul următoarele două zile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook! Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa