Surse de otrăvire pentru copii. Ce trebuie să ascundem de ei?

Cristina Călin, redactor
surse de otravire

Știm ce să ascundem de copii ca să evităm accidentele. Punem sticlele cu detergenți lichizi în locuri greu accesibile, la fel și medicamentele de frică să nu ajungă pe mâna celor mici. Și totuși, sunt anumite substanțe, pe care nu le vedem ca fiind periculoase, dar care îi pot otrăvi pe copii. Iată care sunt potrivit parents.com cele mai periculoase 5 surse de otrăvire la care nu ne-am gândit.

Capsulele de detergent

Poate te gândești că sunt ambalate foarte bine și nu pot fi sparte. Totuși, anul trecut, în SUA, aproape 12.000 de copii cu vârsta sub 5 ani au reușit să înghită detergentul. Sunt atât de frumos colorate încât reprezintă o atracție maximă pentru cei mici. În mintea lor le asociază cu bomboanele. Dacă ajung să ingereze detergentul primele simptome includ vomă, stare letargică, dificultăți de respirație sau, în stare critică, comă.

Preveniție. Cea mai bună soluție este să le țineți la înălțime sau în cutii foarte greu de deschis de către cei mici.

Țigările electronice și nicotina lichidă

Atât țigările electronice, cât și nicotina lichidă cu care sunt încărcate sunt foarte periculoase pentru copii. Lichidul are un gust respingător, așa încât nu vor bea foarte mult. Chiar și-așa este foarte periculos, pentru că nicotina lichidă este foarte concentrată și chiar și o cantitate foarte mică poate avea efecte grave. Acestea includ palpitații, convulsii, stări de vomă și transpirații. Dacă nicotina intră în contact cu pielea va cauza arsuri.

Prevenție. Nu folosiți țigările electronice care sunt adevărate surse de otrăvire în preajma copiilor, iar toate accesoriile necesare departe de ochii celor mici. Folosiți o cutie încuiată la care să nu aibă acces decât adulții.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și ar putea sigure. Totuși, nu este adevărat sau cel puțin nu în toate cazurile. Periculos nu este doar dacă cel mic ajunge să înghită uleiurile esențiale, ci și dacă din greșeală folosim o cantitate prea mare pentru a parfuma camera. În funcție de tipul de ulei folosirea necorespunzătoare poate duce la mâncărimi ale pielii, stări de vomă, dureri de stomac, confuzie, stări nervoase, dificultăți de respirație, chiar și comă. Au fost cazuri când uleiurile au ajuns în plămâni, iar copiii au făcut pneumonie.

Prevenție. Aveți aceeași grijă cu uleiurile esențiale, cum aveți cu medicamentele. Trebuie să stea sub cheie, în dulapuri la care copiii nu ajung.

Surse de otrăvire la care nu ne gândimMedicamentele pentru animale

Medicamentele destinate animalelor de companie sunt la fel de periculoase pentru copii ca cele pentru oameni. În SUA în fiecare an aproximativ 90 de copii sub 5 ani ingerează accidental medicamentele destinate animalelor. Potrivit unui studiu publicat în pubicația Pediatrics, majoritatea situațiilor s-au întâmplat când părinții încercau să le dea tratamentul animalelor. Medicii care au făcut cercetarea atrag atenția că este periculos ca micuții să se joace cu patripedele după ce acestora li s-au aplicat creme sau loțiuni pentru că de cele mai multe ori apoi bagă mâinile în gură. Riscurile țin de substanțele cu care intră în contact copiii.

Prevenție. Medicamentele pentru animale trebuie păstrate în locuri în care copiii să nici nu le vadă, în alt loc decât cele destinate consumului uman. Atunci când administrați tratamentul animalelor, faceți în așa fel încât copiii să fie în altă încăpere. Dacă amestecați medicamentele cu mâncare, aveți grijă ca atunci când cei mici se întorc în cameră, animalul să fi terminat tot din bol și să nu existe resturi prin cameră.

Cosmetice și produse de igienă personală

Cosmeticele și produsele de îngrijire personală sunt cele mai comune cauze de otrăvire a copiilor mici. Acestea conțin foarte multe substanțe chimice care afectează sănătatea. Riscurile țin foarte mult de tipul produsului. Unele dintre ele produc efecte negatie doar dacă sunt inhalate, altele dacă sunt aplicate pe piele sau dacă sunt înghițite.

Prevenție. Este greu să ascundeți tot ce înseamnă produs de îngrijire, dar trebuie să faceți un efort. Nu lăsați copiii singuri în baie, pentru că niciodată nu știți ce idei le vin, iar acolo sunt o mulțime de surse de otrăvire.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre interdicțiile în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa