Top 6 afecţiuni care apar la piscină şi cum le prevenim

Dr. Cipriana Perederco
Greșeli care cresc riscul de înec la copii

Afecţiuni care apar la piscină. Piscinele, acele locuri de joacă mult dorite pe perioada verii, ne pot aduce şi o mulţime de probleme. Fiind un loc frecventat de multă lume, este important să respectăm regulile de igienă şi să ştim la ce pericole ne putem expune.

Insolaţia şi arsurile solare

Este foarte bine cunoscută recomandarea de a nu ne expune la soare în timpul orelor amiezii. Acest lucru nu înseamnă ca ne putem expune excesiv în afara acestui interval. Mai ales copiii mici pot fi afectaţi de insolaţie dacă sunt expuşi prea mult timp la soare. Chiar dacă joaca în apă este tot ceea ce îşi doreşte cel mic, trebuie să ne asigurăm că nu va petrece prea mult timp în soare.

Pielea lor delicată suferă rapid arsuri solare. Nu ar trebui uitate nici cremele cu factor ridicat de protecţie solară. Pălăria este obligatorie. Se pot folosi hăinuţe speciale pentru protecţie solară. Acestea sunt disponibile la magazinele pentru copii şi îi feresc de nedoritele raze ultraviolete, iar cei mici îşi pot continua în siguranţă bălăceala în piscină.

Afecţiuni care apar la piscină. Deshidratarea

Statul în soare, căldura şi joaca în piscină îi pot face pe cei mici să se deshidrateze rapid. Chiar dacă ei uită să ceară de băut, trebuie să le asigurăm o hidratare adecvată. Întotdeauna trebuie să avem o sticlă de apă în geanta de plajă.

Diareea şi vărsăturile

Ingestia de apă din piscină poate să ducă la apariţia de diaree şi vărsături. Faptul că piscina miroase a clor, nu garantează şi faptul că aceasta este curată. Clorul nu acţionează imediat şi anumite virusuri,bacterii sau paraziţi pot să mai supravieţuiască o perioadă în apă. Dacă este înghiţită poate cauza diaree şi vărsături, mai ales la copii.

Majoritatea afecţiunilor sunt virale, cauzate de enterovirusuri. Simptomele sunt uşoare şi de cele mai multe ori se remit spontan. Dintre cele mai frecvente bacterii care cauzează boli diareice sunt de amintit Salmonella, Shigella şi E-coli. Trebuie menţionat şi parazitul Giardia, care poate rezista mult timp chiar şi în apa clorinată.

Mai ales dacă este vorba de o infecţie bacteriană, pe lângă scaune diareice frecvente şi vărsături pot să apară febra şi alterarea stării generale. În acest caz trebuie cerut sfatul unui medic.

Afecţiuni care apar la piscină. Otita externă

Numită şi „otita înotătorului” apare la câteva zile după excursia la piscină. Se manifestă cu durere la nivelul urechii, scăderea auzului, îngustarea conductului auditiv şi înroşirea pavilionului. De cele mai multe ori se va rezolva cu tratament local. Medicul vă poate prescrie şi alte tratamente în funcţie de gravitatea simptomelor.

Conjunctivita

Poate fi provocată atât de substanţele dezinfectante din apă sau de diferitele virusuri şi bacterii care pot contamina apa. Se manifestă prin înroşirea ochiului, durere şi mâncărime locala şi lăcrimare. Tratamentul este local. Trebuie cerut sfatul medicului specialist atât pentru tratament cât şi pentru a ne asigura că nu sunt complicaţii.

Afecţiuni care apar la piscină. Alergii şi erupţii cutanate

Substanţele utilizate pentru dezinfectarea apei pot cauza alergii persoanelor care au pielea sensibilă. Acestea se manifestă prin apariţia de zone roşii pe piele cu mâncărime şi uneori vezicule care se sparg, iar pielea se descuamează. Tratamentul este topic sau cu antialergice administrate pe cale orală. Nu se recomandă utilizarea piscinelor care folosesc clor pentru copiii cu dermatită atopică sau alte afecţiuni alergice ale pielii.

Unele bacterii din piscină, cum este Pseudomonas aeruginosa, pot cauza foliculită. Se manifestă pe zonele acoperite de costumul de baie, deoarece acesta prelungeşte contactul pielii cu apa contaminată. Se manifestă prin apariţia de mici umflături pe piele, la baza firelor de păr. În câteva ore devin dureroase şi pot să conţină puroi. Se remit spontan sau cu tratament local în câteva zile. Pot să necesite şi tratament prelungit la copii foarte mici sau dacă este un microb foarte agresiv.

Afecţiuni care apar la piscină. Cum îi protejăm pe cei mici?

Se recomandă:
– evitarea înghiţirii de apă din piscină. În special în cazul bebeluşilor la care poate apărea diaree foarte repede.
– evitarea îmbăierii în piscine care au un miros urât sau unde apa are aspect murdar.
– duşul cu apă curată înainte şi după înotul în bazin.
– evitarea înotului când cel mic are diaree. Vom evita contaminarea apei şi îi protejăm pe ceilalţi.
– evitarea schimbării scutecului lângă piscină.
– să ducem copilul frecvent la toaletă pentru a nu îşi face nevoile în piscină.
– hidratare frecventă.
– evitarea expunerii excesive la soare, purtatul pălăriei şi crema de protecţie solară reaplicată după fiecare baie în piscină pentru a-i menţine eficacitatea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa