Scolioza afectează mai ales fetele. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ramona Dinescu
examen medical spate copil

Scolioaza este o boală a coloanei vertebrale care poate apărea la 3-5 copii din 100, nedureroasă inițial dar care poate avea efecte destul de grave mai târziu.

O coloană vertebrală normală, privită din spate sau din față trebuie să fie dreaptă. Atunci când apare o curbură la nivelul coloanei vertebrale ce poate fi observată din cele două perspective, atunci se pune problema de scolioză. Adesea, aceste curburi iau forma unui S sau unui C, din cauză că vertebrele rotite sau răsucite împing coastele mai sus față de coloana vertebrală, explică Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Societatea de cercetare a scoliozei din SUA definește scolioza ca fiind coloana vertebrală curbată cu 10 grade, sau mai mult, lucru vizibil în cadrul unei radiografii. De obicei, scolioza apare în partea superioară sau la mijlocul spatelui.

Conform National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 3 până la 5 copii din 100 dezvoltă curburi severe ale coloanei vertebrale ce necesită tratament. În cele mai multe cazuri, scolioza se dezvoltă lent și nu este diagnosticată până pe la vârsta de 10-14 ani. Este mai des întâlnită în cazul fetelor decât al băieților.

Tipuri de scolioză la copii

Academia Americană de Chirurgie Ortopedică descrie 3 feluri de scolioză ce pot afecta copii: congenitală, neuromusculară și idiopatică

Scolioza congenitală

Acest tip de scolioză este prezent încă de dinainte ca bebelușul să se nască. Este destul de rară și este cauzată de faptul că vertebrele nu se formează normal. Vertebrele pot fi formate parțial, pot să lipsească sau pot să fuzioneze în timpul formării.

Scolioza neuromusculară

Multe situații și boli neurologice pot avea ca rezultat scolioza. Printre exemple: paralizia cerebrală, distrofia musculară, spina bifida sau tumorile de la nivelul măduvei spinării, susține Dr. Pecec. Aceste situații cauzează dezechilibru și slăbiciune la nivelul mușchilor atașați de coloana vertebrală. Acest lucru poate avea ca rezultat o serie de mușchi mai puternici ce vor trage coloana într-o parte, în partea opusă mușchilor mai slabi.

Scolioza idiopatică

Acesta este probabil cel mai întâlnit tip de scolioză la copii, 80% dintre cazuri primind acest diagnostic. Idiopatică este modul fantezist de a spune că are cauze necunoscute. Acest tip de scolioză este rupt în trei categorii bazate pe vârsta copilului: infantilă (de la naștere la 3 ani), juvenilă (de la 3 la 10 ani) și adolescentină (de la 10 la 18 ani, cea mai des întâlnită). Scolioza idiopatică cel mai adesea debutează la pubertate și afectează mai mult fetele decât băieții. Deși cauzele sunt necunoscute, există cercetări care sugerează că ar avea o legătură genetică.

Simptomele scoliozei

Anumite aspecte comune vizibile cu ochiul liber ce pot indica prezența scoliozei sunt:

–          Umerii de înălțime neuniformă

–          Lamelele umărului inegale sau proeminente

–          Șoldurile și pelvisul înclinate

–          Inegalitate la nivelul lungimii picioaarelor

–          Suprafața neregulată a cavității toracice atunci când copilul se apleacă în față

–          Diferență de lungime a brațelor atunci când copilul stă în picioare cu brațele pe lângă corp.

–          Diferențe vizibile între mușchii spatelui, atunci când copilul este dezbrăcat

–          Poziția capului nu este centrată la nivelul corpului.

Nu este neobișnuit ca un copil cu scolioză să sufere și de dureri la nivelul coloanei din cauza dezechilibrului muscular. În cazurile extrem de severe, plămânii și inima pot fi afectate.

Cum se diagnostichează scolioza?

În primul rând se va face un examen fizic și se va stabili istoricul medical al pacientului, iar în timpul controlului medicul va observa semnele de mai sus. Apoi se vor face teste neurologice și o radiografie. Ar putea fi nevoie și de un examen RMN sau computer tomograf pentru a stabili cu precizie diagnosticul de scolioză. Aceste imagini vor putea să ofere informații despre form și severitatea bolii.

Cum se tratează scolioza?

Principalul scop al tratamentului este acela de a opri progresia curburii și de a preveni deformarea. În unele cazuri, în funcție de severitatea scoliozei, de poziție, de vârsta copilului sau de câți ani mai durează până ce adolescentul devine adult, se alege observarea și monitorizarea scoliozei.

Dacă curbura este între 24 și 40 de grade, iar scheletul copilului nu este încă matur, poate fi recomandat un corset care dacă este purtat corect, există studii și dovezi că poate preveni dezvoltarea curburilor.

O curbură a coloanei vertebrale cuprinsă între 40 și 50 de grade sau chiar mai mult poate începe să afecteze funcționarea organelor interne precum a plămânilor sau a inimii. În acest caz este necesară o corecție chirurgicală.

La fel ca în cazul celor mai multe afecțiuni, diagnosticarea precoce este importantă și în cazul scoliozei. Cu cât este detectată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a opri progresia curburii coloanei vertebrale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa