Când și cum se fac corect aerosoli. Sfaturile medicului

Dr. Cipriana Perederco

Cum se fac corect aerosoli. Aerosolii la copil pot fi o metodă eficientă de a-i administra acestuia un tratament cu minimum de reacţii adverse. Este însă important să ştim când ne pot fi de ajutor şi care sunt limitele acestei metode.

Când facem aerosoli copilului?

Medicul ne poate recomanda administrarea inhalatorie a unor medicamente pentru copil. Acest lucru se întâmplă când cel mic are diferite afecţiuni respiratorii sau complicaţii ale acestora. Pe această cale, medicamentele ajung direct în căile respiratorii. Aici îşi exercită efectul terapeutic, fără a pătrunde în organism în cantităţi mari.

Afecţiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandaţi aerosolii sunt:

  • infecţiile respiratorii acute şi otitele asociate acestora,
  • astmul bronşic,
  • pneumoniile.

Cum facem aerosoli şi ce dispozitive sunt recomandate?

Aparatul de aerosoli se mai numeşte şi nebulizator. Medicamentele sub formă de lichid se adaugă în recipientul aparatului. Se mai poate adăuga şi un lichid de diluţie, de obicei ser fiziologic. Aparatul foloseşte fie ultrasunete, fie un compresor pentru a forma picături foarte mici de lichid. Rezultatul seamănă cu aburul sau ceaţa, dar nu se foloseşte căldura. Lichidele îşi vor păstra starea de agregare şi nu se vor transforma în vapori. Dacă ar fi expuse la căldură medicamentele nu ar mai avea efect. Medicamentele vor fi inhalate printr-o mască sau o piesă bucală.

Copilul nu trebuie să depună niciun efort. Tot ce trebuie să facă este să respire liniştit „ceaţa” produsă de aparat.

Deşi pare simplu, aparatele fac zgomot în timp ce funcţionează şi îi pot speria pe micuţi.
Până la vârsta de 2,5-3 ani, cei mici nu vor reuşi să utilizeze o piesă bucală. Bebeluşii nu ştiu să respire pe gură. De aceea se recomandă să se utilizeze o mască care se aplică direct pe faţă. Masca trebuie să fie în contact cu pielea feţei. Nu se recomandă ţinerea la distanţă a măştii. Chiar şi o distanţă de 1 cm între mască şi faţa copilului poate face să se piardă 50% din substanţele active. Cu cât masca e mai departe, cu atât se va pierde mai mult medicament.

Cum se fac corect aerosoli. Fără plâns

Medicamentul se pierde şi dacă cel mic plânge. În timpul plânsului copiii respiră superficial. În acest mod medicamentele pătrund puţin în arborele respirator. Dacă administrăm aerosoli pentru o afecţiune pulmonară aceştia pot să nu aibă efectul dorit.

Este important să nu confundăm efectuarea de aerosoli sau nebulizări cu inhalaţiile folosind apă fierbinte. Acestea sunt efectuate doar cu uleiuri esenţiale de plante şi nu sunt recomandate la copiii foarte mici.

Aparatul de aerosoli mai poate fi utilizat şi numai pentru umidificarea secreţiilor, fără medicamente. În acest caz se folosesc numai soluţii saline în recipientul aparatului. Tehnica administrării va fi însă aceeaşi.

Pentru umidificare mai putem utiliza şi dispozitivele pentru cameră. Dacă aerul din cameră este suficient de umed copilul va putea respira mai uşor, iar secreţiile vor fi mai fluide. Nu se utilizează medicamente în umidificatoarele de camera, iar efectele terapeutice sunt limitate.
Când utilizăm nebulizatoarele pentru acasă, este important să nu folosim medicamente pe cale inhalatorie fără a cere sfatul medicului.

Cum se fac corect aerosoli și cum îi ajutăm pe copii să accepte tratamentul cu aerosoli?

La început, tratamentul cu aerosoli poate fi privit cu suspiciune de cei mici. Este ceva nou, un aparat zgomotos, care produce o „ceaţă” uneori urât mirositoare. Ce e de făcut?

– acomodarea cu aparatul. Putem începe prin a-i arăta celui mic ce este şi ce face nebulizatorul. Îl putem lăsa să îl atingă, eventual să se joace puţin cu piesele mobile care nu se strică uşor.

– îl putem lăsa pe cel mic să decoreze aparatul cu abţibilduri colorate.

– putem inventa un joc. Dacă este suficient de mare să înțeleagă, îi putem arăta cu zboară piloţii de avioane supersonice cu o mască pe faţă. De aici până la aerosoli mai e doar un pas.

– asocierea tratamentului cu o activitate plăcută copilului. Tratamentul poate dura 10-15 minute. Ca să nu se plictisească, îl putem efectua în timpul serialului preferat de desene animate sau îi putem citi o poveste în acest timp.

– dacă este un copilaş mai mare, îl putem responsabiliza lăsându-l să îşi pună singur masca sau să pornească aparatul.

– dacă cel mic tuşeşte sau vomită în timpul tratamentului, se recomandă oprirea temporară. După ce îl liniştim pe copilaş putem relua şedinţa.

Aerosoli bebeluși. Cum alegem un nebulizator pentru acasă?

Dacă avem nevoie de un aparat de aerosoli pentru acasă, iată câteva aspecte de luat în considerare:

– preţul trebuie să fie rezonabil. Aparatul se poate defecta, piesele se pot strica. Avem nevoie şi de service sau consumabile ieftine, nu doar de un aparat performant.

– aparatul trebuie să fie uşor de utilizat.

– trebuie să poată furniza aerosoli din soluţia de administrat în flux continuu, fără pauze.

– curăţarea şi sterilizarea pieselor utilizate trebuie să fie simplă.

– aparatul nu trebuie să fie prea zgomotos. Mai ales copiii foarte mici se vor speria.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa