Totul despre Molluscum contagiosum la copii

Ramona Dinescu
molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o boală de piele destul de comună în rândul copiilor și, cu toate acestea, mulți părinți nu au auzit niciodată de ea. Important de știut este că în cele mai multe cazuri erupția cutanată nu ridică probleme și dispare de la sine în timp.

Mărturisesc că nici eu nu am auzit până de curând de Molluscum contagiosum, denumită uneori și veruci de apă. Am aflat de la Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru că este o infecție virală ce duce la apariția unei iritații ușoare pe piele. Erupția cutanată presupune apariția unuia sau mai multor protuberanțe mici sau veruci (denumite mollusca) care de obicei au culoarea rozalie, albă sau chiar culoarea pielii. Umflăturile sunt de obicei netede, lucioase sau cu aspect perlat și pot avea un centru dantelat.

Infecția este cel mai des întâlnită la copiii cu vârste între 1 și 12 ani, dar poate afecta și sportivii care au des contact dermatologic cu alte persoane sau persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza unor boli sau tratament pentru HIV, cancer sau folosirea pe termen lung a steroizilor.

Așa cum spune și numele, această afecțiune a pielii este contagioasă, însă nu se știe pentru cât timp.

Din ce cauze apare Molluscum contagiosum?

Molluscum contagiosum este cauzată de virusul molluscum contagiosum, un membru al familiei poxvirus. Acest virus se dezvoltă la căldură, în climat umed și în zone în care oamenii trăiesc foarte mulți pe metru pătrat.

Infecția cu Molluscum contagiosum apare atunci când virusul pătrunde printr-o mică plagă a pielii. Multe persoane care vin în contact cu acest virus au imunitate împotriva lui și astfel nu dezvoltă nici un fel de erupție pe piele. Pentru cei care nu sunt imunizați, cum sunt de obicei copiii mici, verucile apar la 2-7 săptămâni de la infecție.

Copiii se pot infecta cu Molluscum contagiosum în feluri diferite. Virusul se răspândește ușor și, cel mai adesea este suficient contactul piele cu piele, însă, în cazul celor mici, atingerea obiectelor deja infectate precum jucăriile, hainele, prosoapele sau lenjeriile poate fi suficient pentru a contacta boala.

Odată apărute verucile, acestea se pot răspândi dintr-o parte în alta a corpului prin scărpinare și frecarea bubițelor iar apoi, atingerea altei zone a corpului.

Molluscum contagiosum este și o boală cu transmirete sexuală ce se poate răspândi între parteneri.

Semne și simptome ale Molluscum contagiosum

Deoarece este o infecție a pielii, singurul semn real al Molluscum contagiosum sunt acele veruci mici, de culoare rozalie, albă sau de culoarea pielii ce apar izolat într-o parte a corpului. Aceste bubițe sunt pline cu un miez de ceară albă ce conține virusul și poate avea aspect lucios sau perlat.

Fiecare verucă debutează ca un punct foarte mic, de mărimea unui bold și în câteva săptămâni poate crește și atinge mărimea unui bob de mazăre. O mică gropiță apare de obicei în vârsful fiecărei veruci.

Mollusca poate apărea singură sau în grup de mai multe. Pot apărea aproape oriunde pe piele, dar în cazul copiilor, cel mai des au fost întâlnite oe piept, stomac, brațe (inclusiv sub braț), picioare, vintre, zona genitală și pe față.

Majoritatea persoanelor dezvoltă de la 1 până la 20 de veruci care de obicei nu sunt dureroase dar pot da mâncărimi, roșeață, umflături și pot duce la dezvoltarea unei sensibilități sporite a zonei infectate, mai ales dacă sunt scărpinate.

Acestea nu trebuiesc confundate cu negii.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul se pune după examinarea fizică și studierea aspectului bubițelor, în special de către un dermatolog.

În foarte multe cazuri Molluscum contagiosum este lăsată să treacă de la sine, fără tratament. De obicei, fiecare verucă dispare în 2-3 luni. Cu toate acestea, rareori se întâmplă să nu apară altele noi cauzate de cele vechi, motiv pentru care specialiștii susțin că sunt necesari aproape 4 ani pentru vindecarea completă.

În cazul adulților se poate apela la anumite tratamente precum eliminarea centrului contagios prin stoarcerea acestuia cu ajutorul unui bisturiu sau o pensetă, prin înghețarea acestuia, prin aplicarea unui agent chimic deasupra lui sau prin administrarea medicamentelor orale. Chiar dacă aceste tratamente de obicei ajută ca boala să dispară mai repede, ele nu sunt folosite în cazul copiilor deoarece pot fi dureroase și pot lăsa cicatrice pe piele.

Molluscum contagiosum de obicei nu conduce la apariția complicațiilor și nu lasă semne pe piele.

Prevenirea răspândirii Molluscum contagiosum

Deoarece Molliuscum contagiosum este contagios și se poate răspândi și pe alte suprafețe ale pielii, o persoană infectată trebuie să urmeze aceste măsuri de precauție:

–          Nu trebuie să atingă, să scarpine sau să frece verucile.

–          Să se spele pe mâini cât mai des cu apă și săpun.

–          Să păstreze zona pielii infectate cât mai curată.

–          Să încerce să acopere fiecare verucă cu haine sau cu bandaje, mai ales dacă intră în contact cu pielea altor persoane precum activitatea de înot.

–          Să-și schimbe bandaje zilnic.

–          Să nu se bărbierească deasupra zonei afectate.

–          Să hidrateze pielea dacă este uscată.

Atâta vreme cât copiii urmează aceste instrucțiuni, până ce va dispărea infecția cu Molluscum contagiosum, vor putea merge la grădiniță sau la școală, vor putea participa la activități sportive și se vor putea juca cu alți copii. Pot merge chiar să și înoate în piscine publice dacă își acoperă verucile cu bandaje și își țin prosoapele doar pentru ei.

Odată avută infecția este foarte puțin probabil că ar putea reveni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa