Tratamentul corect după mușcătura de căpușă. Nu orice mușcătură e periculoasă!

Ramona Dinescu
căpușă medic pensetă

Tratamentul corect după mușcătura de căpușă se pune în urma diagnosticului clinic. Dr. Mihai Craiu susține că dacă apare  erithema migrans, atunci se tratează imediat, altfel se urmează protocoalele.

Nu orice mușcătură de căpușă este periculoasă și poate duce la borelioză. Pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii, Dr. Mihai Craiu a lăsat o postare cu concluziile ESPID 2018 despre căpușe și borelioză.

„Prof Volker Fingerle, şeful laboratorului național de referință pentru Borelioză al Germaniei, a spus:
1. În Germania s-au cheltuit pe analize pentru borelioză peste 50 milioane de euro în 2009, în marea majoritate a cazurilor INUTIL.

2. NU se testează niciodată căpușa extrasă de pe un pacient. Este inutil şi potențial inductor în eroare.

Și a ilustrat cu o poveste tragică a unei gravide căreia i-au fost prescrise antibiotice pentru o prezumată infecție (bănuită în lipsa oricăror semne de boală) după analiza căpușei. Aceasta a făcut o reacție alergică și a pierdut sarcina. Analizele ulterioare de la această persoană au dovedit infecția cu o specie nepatogenă de Borellia.

MESAJ DE LUAT ACASĂ al medicului Craiu – contează diagnosticul clinic şi probabilitatea statistică de a face boala în scenariul dat. Dacă exista erithema migrans atunci se tratează imediat. Altfel facem ce spun protocoalele!”

Experții de la Mayoclinic.org spun că majoritatea mușcăturilor de căpușă sunt nedureroase și produc semne și simptome minore, precum roșeață, umflătură sau iritație pe piele. Unele căpușe însă transmit bacterii ce pot provoca boli, inclusiv boala Lyme sau febra recurentă de căpușă. În general, pentru a transmite boala Lyme, o căpușă trebuie să rămână în corp cel puțin 36 de ore. Alte infecții pot fi transmise în câteva ore sau chiar câteva minute.

Care este tratamentul corect după mușcătura de căpușă?

–       Îndepărtarea căpușei cu grijă și repede cu ajutorul unei pense sau pensete încearcă să prinzi cu grijă, cât mai aproape de piele, căpușa. Cu grijă, scoate căpușa, cu o mișcare lentă, de jos în sus. Nu răsuci sau strânge căpușa. Nu manevra căpușa cu mâinile goale. Experții nu recomandă folosirea vaselinei, a ojei de unghii sau a chibritului încins pentru a îndepărta căpușa.

–       Pe cât posibil pune căpușa într-un recipient pe care să-l păstrezi la frigider. Dacă apar simptome noi, medicului i-ar fi de ajutor să vadă căpușa.

–       Spală-te pe mâini și spală cu apă caldă și săpun și zona afectată a pielii. Mai poți folosi apoi alcool medicinal sau betadină pentru a rămâne dezinfectată zona.

–       În cazul în care zona se infectează sau se inflamează se recomandă aplicarea locală a unei creme pe bază de antibiotic peste care se pune un pansament curat.

–       Cele mai recomandate astfel de medicament sunt:

·          Antihistaminice – ameliorează pruritul, eritemul și edemul. Nu sunt indicate copiilor (decât la stricta recomandare a medicului)

·          Spray anestezic local pe baza de benzocaină cu efect analgezic (se recomanda sistarea utilizării sale dacă apar manifestări cutanate neplăcute)

·          Loțiuni calmante

·          Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina)

·          Acetaminofen (paracetamol).

·          Antibiotice

– Pacienții sunt sfătuiți să își autoadministreze astfel de medicamente fără prescripție medicală doar dacă acuzele sunt minore. Febra, durerea intensă sau modificările locale importante trebuie tratate de către medic.

– Dacă după primele 6 ore nu apare o manifestare cutanată la locul mușcăturii, se poate pune o compresă călduță.

Când este nevoie de intervenție medicală după mușcătura de căpușă?

Mergi de urgență la spital sau cheamă ambulanța în cazul în care tu sau copil prezentați următoarele simptome:

–       O durere severă de cap

–       Dificultăți la respirație

–       Paralizie

–       Palpitații la inimă

Când să contactezi medicul?

–       În cazul în care nu reușești să elimini complet căpușa. Cu cât mai mult timp rămâne căpușa în organism, cu atâta crește riscul de a dezvolta o boală.

–       Zona iritată se mărește. Un punct roșu poate apărea în zona în care tu sau copilul ați fost mușcați de căpușă, ceea ce este absolut normal. Însă dacă se transformă într-o iritație mai mare, de modelul unei ținte, ar putea indica prezența bolii Lyme. De obicei, iritația apare în decurs de 3 până la 14 zile de la mușcătură. De asemenea, cere sfatul medicului dacă semnele sau simptomele dispar brusc. Riscul de a contacta o boală de pe urma unei mușcături de căpușe depinde mult de zona în care trăiești sau călătorești, de cât de mult timp ai petrecut în aer liber, în zone cu copaci și iarbă și de cât de bine te protejezi.

–       Prezinți semnele și simptomele unei gripe. Febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și de articulații sau durerile de cap pot însoți erupția cutanată.

–       Atunci când consideri că zona în care ai fost mușcată de căpușă s-a infectat. Semnele sunt roșeață puternică și lichid.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa