Un orfan din Oradea a salvat viața unei fetițe cu leucemie prin donarea de celule stem

TOTUL DESPRE MAME

Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Oradea a donat celule stem pentru o fetiță diagnosticată cu leucemie, care avea nevoie de transplat. Transplantul a reuşit, iar medicii i-au salvat fetiței viaţa. Este cel de-al zecelea român care donează celule stem, de la înfiinţarea registrului naţional, în 2009. Nu mai puțin de 40.000 de români sunt înscriși în registrul de donatori de celule stem, iar cei care doresc pot în continuare să devină donatori.

Orice român care donează sânge poate alege să fie și donator de celule stem. Acestea sunt folosite de regulă în cazul în care un bolnav diagnosticat cu diverse forme de leucemie are nevoie de transplant și nu are un donator compatibil în familie. A fost și cazul unui tânăr orfan din Oradea. Attila a ajuns la centrul de transfuzii din Oradea să doneze sânge pentru o colegă de serviciu. Acolo a aflat că poate să facă chiar mai mult de atât. „Automat m-am înscris în baza de date pentru celule stem. Ca să pot ajuta oamenii care au nevoie… pentru leucemie,” povestește Attila Truszkai, donator de celule stem, pentru DigiTV.

La începutul acestei luni a aflat că este compatibil cu o fetiţă care se lupta să trăiască. Nu a stat pe gânduri şi a făcut imediat toate investigaţiile şi tratamentele pentru transplant. Compatibilitatea dintre el şi copilă a fost de 90 %. „Eu am copilărit la casa de copii şi voiam să fac gestul acesta. Știu ce înseamnă când părinţii văd copii în suferinţă,” adaugă Attila Truszkai.

Attila a devenit astfel al zecelea român şi al doilea bihorean donator de celule stem. În registrul naţional al donatorilor sunt înscrise 40.000 de persoane. 7.000 dintre ele sunt din Bihor.

„Aducând celule de la un donator care este compatibil cu pacientul, acestea au capacitatea să înlocuiască, să refacă sângele,” precizează Aurora Dragomirişteanu, director general Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Registrul donatorilor din România e în legătură cu cele internaţionale, astfel că, în caz de urgenţă, sunt căutaţi donatori compatibili în toată Europa.

De când funcţionează registrul, în România au fost făcute 130 de transplanturi de celule stem hematopoietice. 120 dintre ele s-au făcut cu celule stem primite de la donatori compatibili din alte state europene.

25 de milioane de oameni sunt donatori de celule stem. 40.000 sunt romani. Cum puteti deveni donatori

Numărul potențialilor donatori înscriși în Registrele Internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a depășit 25 de milioane, oferind speranță tuturor pacienților bolnavi de cancer de sânge aflați în cautarea unui donator. Dintre aceștia, 40.000 sunt români. Registrul din Romania a furnizat inclusiv celule stem hematopoietice recoltate de la donatori român pentru  pacienti din afara țării. Articolul continuă mai jos

De la începerea activității Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România, aflate în București, Timișoara, Târgu Mureș, au fost realizate in jur de 100 de transplanturi de la donatori neînruditi.

Cum poți deveni donator de celule stem

Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Telekom România, pot scrie un mesaj accesând http://www.registru-celule-stem.ro/contact sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem (http://www.registru-celule-stem.ro/implicate/CentreleDonatorilordeCSH).

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară și anonimă. La înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.

Ce sunt celulele stem? Ce sunt celule stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii si stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.

Datorita structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Ce este transplantul de celule stem hematopoietice? În ce situaţii se foloseşte?

Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient.

Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli:

  • anemie aplastică severă
  • leucemie acută
  • mielodisplazie
  • leucemie mieloidă cronică
  • leucemie limfocitară cronică
  • talasemie majoră
  • siclemie
  • cazuri selecţionate de mielom multiplu
  • cazuri selecţionate de limfom Hodgkin
  • cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin
  • boală mieloproliferativă
  • boli imunodeficitare
  • anemia Fanconi
  • dereglări metabolice ereditare
  • sindroame de insuficiență medulară:
  • aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond)
  • anemie diseritropoietică congenitală
  • trombocitopatie ereditară severă

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa