Urciorul la copii: cauze și tratament

Alexandra Ion

Nu toți copiii fac urcior (în termen medical – orjelet). Problema nu este gravă, dar trebuie tratată cu atenție, mai ales că trebuie privit ca un semnal de alarmă al organismului.

Urciorul la copii poate să apară relativ frecvent, pentru că cel mic va duce des mâna murdară la ochi, iar de aici până la apariția acestei leziuni nu este decât un pas.

Urciorul este o infecție a uneia sau a mai multe glande sebacee, aflate la baza genelor, este dureros și generează o inflamație locală. Locul este roșu, tumefiat, iar ochiul poate lăcrima. Uneori corneea este iritată și roșie. Urciorul apare mai des pe pleoapă de sus, dar poate fi localizat și pe ploapa inferioară. De regulă, apare la un singur ochi. Ceea ce este important de spus este că această afecțiune poate să reapară, după un oarecare interval de timp, să se transfere (să contamineze) și la celălalt ochi sau să apară combinat (la ambii ochi sau mai multe leziuni la același ochi).

Cel mai des urciorului apare ca urmare a unei infecții locale cu stafilococ auriu (o bacterie prezență în mod normal pe piele) și este favorizată de mâinile murdare duse la ochi și de obiceiul copiilor de a-și freca pleoapele cu mânuțele mai ales atunci când plâng (și cum cei mici plâng destul de des, riscul ca această problemă să apară este destul de mare).

Este foarte important ca nodulul să nu fie tratat local cu nici un fel de unguent oftalmic, dar nici cu comprese calde sau cu ceaiuri sau alte leacuri băbești. Simptomele ulciorului se manifestă în forma lor acută 2-4 zile. Vindecarea durează 10-14 zile.

Orjeletul extern, de multe ori, se vindecă spontan, însă urciorul intern necesită un tratament chirurgical oftalmologic. Este recomandat un preparat pe bază de antibiotice și antiinflamatoare, cel mai bine după o vizită la medicul oftalmolog sau pediatru, sub forma unor picături administrate conform recomandărilor. În cazurile grave, unde apare o suprainfecție, tratamentul eficient este cel cu antibiotice (numai cu sfatul medicului) sau cel chirurgical. Aceasta din urmă nu este o intervenție complicată, dar poate fi destul de stresantă pentru copil.

Inflamarea pleoapei la copii

Urciorul și inflamarea ploapei la copii trebuie privite mai ales ca un semn al unei imunități slabe, fiind necesară creșterea capacității de aparare a organismului (mai multe vitamine, mișcare în aer liber, aport crescut de proteine de calitate și o bună hidratare). Acest gen de probleme pot să apară mai ales pe fondul unor afecțiuni care scad imunitatea, după viroze și boli eruptive virale (mai ales după scarlatină, pojar și varicelă), după perioade febrile.

Medicul oftalmolog Monica Pop, recomandă un tratament de creștere a imunității generale, mai ales după recidiva urciorului. Medicul recomandă vitaminele A și C raportat la vârsta copilului, combinat sau nu cu alte preparare care susțin imunitatea. Alți medici recomandă un tratament preventiv împotriva infecțiilor cu stafilococ și investigații suplimentare, dar mai ales după ce apare o recidivă a urciorului.

Îți recomandăm să citești și ”Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul”.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a nu rata cele mai interesante și utile articole pe care le publicăm zilnic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa