Vaccinul gripal la copii. Când se administrează și cum protejează copiii de gripă

Theodora Fintescu, redactor
vaccinul gripal la copii
Vaccinul gripal la copii se poate face începând de la vârsta de 6 luni.

Vaccinul gripal la copii are rolul de a-i proteja pe cei mici de gripă în sezonul rece, fie asigurând protecția totală împotriva virusurilor conținute de vaccin, fie ajutându-i pe copii să facă o formă ușoară a bolii.

Gripa este considerată o afecțiune gravă, cu simptome puternice, care poate necesita spitalizarea copilului. Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, iar boala poate afecta diferit atât adulții, cât și copiii. Vaccinul gripal reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale, alături de igiena corectă și de evitarea locurilor aglomerate și a celor cu oameni bolnavi.

Două doze pentru copiii care nu au fost vaccinați anterior

Vaccinul gripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile. De aceea, vaccinarea ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie.

În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.

Vaccinurile se pot lua gratuit de la medicii de familie în cazul copiilor cu probleme de sănătate sau se pot achiziționa din farmacii. Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin pentru sezonul 2018, iar acestea au ajuns în țară la mijlocul lunii septembrie. În farmacii, prețul unei doze este de aproximativ 50 de lei.

Copiii în cazul cărora se impune cu precădere vaccinarea

Vaccinul împotriva gripei protejează împotriva virusurilor pe care le conține și care au fost estimate de specialiști pentru sezonul care urmează. Există două tipuri de vaccinuri: cele trivalente (care oferă protecție împotriva a trei virusuri gripale) și tetravalente (care oferă protecție împotriva a patru virusuri). Vaccinurile disponibile gratuit, prin medicii de familie, sunt cele de tip trivalent, iar în farmacii se pot găsi și cele tetravalente.

Dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino spune că efectele secundare în urma vaccinării sunt foarte rare și precizează care sunt copiii care ar trebui vaccinați cu precădere.

”Pentru că sunt expuși riscului de a face infecţii gripale cu evoluţii severe, ar trebui vaccinaţi în primul rând copiii care au boli precum cele cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, vaccinarea antigripală este recomandată și la copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung”

Dr. Viorel Alexandrescu.

Vaccinul gripal la copiii cu alergie la ou

Vaccinul gripal, fiind produs prin cultivare pe ouă de găină embrionate, a fost mult timp cu contraindicație relativă și avea indicația unor teste prealabile la cei alergici la ou. Dr alergolog Loredana Vasile precizează că s-au făcut studii ample privind această problemă și s-a dovedit că vaccinurile antigripale sunt sigure și pentru alergicii la ou.

Majoritatea acestor studii au inclus persoane cu reacții anafilactice severe la ou, iar administrarea vaccinului antigripal nu a declanșat reacție alergică la urmele de proteine de ou din vaccin.

”În prezent, se recomandă administrarea anuală a vaccinului antigripal la cei alergici la ou, indiferent de severitate, fără măsuri speciale de precauție, în afara celor obișnuite în cazul vaccinării populației generale. Această recomandare include și copiii alergici la ou. A fost eliminată și recomandarea verificării verbale a prezenței alergiei la ou înaintea vaccinării cu virusul gripal”.

Dr. Loredana Vasile

Citește ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea pe care fiecare mămică ar trebui să o țină pe noptieră. Aceasta este disponibilă AICI.

 

Mai multe informații despre vaccinarea copiilor găsiți în aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa