Vocea copilului în schimbare. Când și de ce se întâmplă?

Ramona Dinescu
vocea copilului

Vocea copilului începe să se schimbe odată cu intrarea la pubertate. Este primul semn că se îndreaptă spre adolescență, o perioadă care va veni cu nenumărate schimbări și provocări atât pentru părinți cât și pentru copii.

Vocea copilului este unul dintre cele mai minunate sunete și nu este de mirare că foarte multe teme muzicale, reclame sau filme se folosesc de aceste sunete pentru a crea emoție. Dacă până mai ieri vocea copilului tău suna ca un „clinchet cristalin” așa cum sună toate vocile de copii, iar de azi observi primul sunet mai răgușit, înseamnă că ești aproape mamă de adolescent. Odată cu modificările fizice evidente, vocea lui va începe să sune complet altfel. Și, pentru o perioadă, copilul ar putea întâmpina dificultăți în a-și controla vocea și ar putea scoate niște sunete care ți s-ar putea părea ciudate în timpul vorbirii.

Vocea în schimbare – din cauza laringelui ce se modifică

Dr. Steven A. Dowshen, medic pediatru specialist în endocrinologie, susține că laringele (sau cutia vocii) este cel care determină toate aceste sunete. Pe măsură ce corpul intră la pubertate, laringele crește și se îngroașă. Se întâmplă atât la băieți cât și la fete, însă modificările sunt mult mai evidente în cazul băieților. Vocea fetelor depinde doar de câteva tonuri, iar modificările ei sunt abia notabile.  Vocea băieților, în schimb, începe să devină mai profundă.

Primele sunete seamănă cu un „guițat”. Care este explicația științifică?

Laringele, care este situat în gât, joacă rolul principal în crearea acestui sunet al vocii ce seamănă cu un guițat. Doi mușchi, coardele vocale, sunt întinși peste laringe și seamănă cu două benzi de cauciuc.

Atunci când o persoană vorbește, aerul se deplasează din plămâni și duce la vibrarea coardelor vocale care, în schimb, produc sunetul vocii. Înălțimea sunetului produs este controlat de modul în care mușchii coardelor vocale se contractă atunci când aerul din plămâni le atinge. Dacă ai trage de o bandă de cauciuc, vei vedea că scoate un anume sunet. Cu cât banda de cauciuc este mai groasă, cu atât sunetul este mai profund. Același lucru se întâmplă și cu coardele vocale.

Ai un copil adolescent sau care se apropie de această perioadă? Ţine cont de aceste lucruri!

Odată cu creșterea în dimensiuni a laringelui și coardele vocale se măresc și devin mai groase. În plus, oasele faciale încep și ele să crească. Cavitățile sinusurilor, nasul și spatele gâtului, cresc și ele creând tot mai mult spațiu ceea ce-i permite vocii să rezoneze mai profund.

Pe măsură ce corpul unui băiat se ajustează la măsurile de creștere, vocea lui ar putea să sune „spartă” sau „crăpată”. Acest proces durează doar câteva luni. Odată ce laringele și-a terminat procesul de creștere, vocea fiului tău nu va mai scoate acele sunete imprevizibile asemănătoare „guițatului”.

Vocea în schimbare – o situație normală în procesul de creștere

Acele sunete ciudate și acele tonalități ale vocii unui băiat intrat la pubertate reprezintă doar o parte normală a procesului său de creștere. Pe măsură ce copilul se obișnuiește cu aceste schimbări, el ar putea întâmpina dificultăți în a-și controla vocea, motiv pentru care va face eforturi mari ca să o țină sub control. Însă, curând, se va obișnui cu sunetele pe care le aude atunci când vorbește.

Perioada în care vocea copilului este în schimbare diferă de la un copil la altul. Unii băieți se confruntă cu aceste modificări mai devreme, alții mai târziu.  În mod normal, vocea unui băiat începe să se schimbe între 11 și 14 ani și jumătate. Mai este de notat faptul că vocea unor băieți se schimbă gradual, în timp ce vocea altora scoate sunete mai profunde mai repede.

Dacă fiul tău este îngrijorat, stresat sau rușinat de sunetul vocii sale, indicat este să vorbești cu el și să-i explici că este un proces de schimbare temporar și că fiecare trece prin el. După câteva luni, va avea o voce plină, profundă și rezonantă, asemenea unui adult.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa