Vocea ta. M-am săturat de virozele în lanț! Imunitatea copiilor și lupta cu răcelile

Theodora Fintescu, redactor
imunitatea copiilor

De vreo două luni și jumătate (care mi se par, de fapt, doi ani și jumătate), copiii mei o țin dintr-o viroză în alta. Și asta n-ar fi neaparat o problemă, dacă ar rămâne la muci, tuse și câteva episoade de febră. Dar răcelile lor s-au transformat în otită (la copilul cel mic) și  pneumonie (în cazul celui mare).

Și pentru că Murphy și legile lui fac parte din familia noastră, imediat ce începe unul tusea, hop și celălalt. Și atunci știu că urmează cel puțin o săptămână de dureri, nas înfundat, respirație greoaie, muci scoși cu aspiratorul, pufuri în nas și în gât, antitermice la 4-8 ore, aerosoli și tuse, tuse, tuse. Plus: nopți nedormite, supărări, nervișori, apatie, ”vreau în brațe” pe două voci și totul cu ”mami, mami, mami”.

Iar după ce îi pun pe picioare pe amândoi, după ce începem să dormim și să mâncăm (și nu, nu e pluralul afectiv, pentru că în perioadele urâte nimeni nu doarme și nici nu mănâncă bine în casa noastră), o luăm de la capăt. Este primul an când dăm piept cu virozele la dublu, primul an de colectivitate și, deși mă așteptam la episoade de genul acesta, nu eram pregătită să trecem din una în alta.

Cum nu sunt adepta medicamentelor date preventiv și nici a antibioticelor fără motive clare, am căutat soluții de întărire a imunității, cât mai naturale posibil, și sper ca măcar sezonul următor de viroze să ne prindă cu un arsenal mai bogat de arme împotriva virusurilor.

Așadar, după ce am tot citit pe internet și am discutat cu pediatrul copiilor privind această temă, am ajuns la următoarele soluții pentru întărirea organismului:

  1. Mierea crește imunitatea, deoarece conține enzime și săruri minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor) care au acest efect asupra organismul. Poate fi dată copilului pe pâine sau în limonade, ori într-o cana cu lapte, la cină.
  2. Usturoiul, oferit zilnic, ajută în lupta cu infecțiile și crește rezistența organismului în fața bolii. Pentru că ambii copii sunt mari iubitori de avocado, o dată la două zile le fac guacamole, varianta extrem de simplă, adică: un avocado bine copt, usturoi, puțină sare și ulei de măsline. Se blenduiesc, se adaugă puțină lămâie pentru a nu se oxida, și se pune pasta formată pe pâine. O altă variantă în care reușesc cu succes să ascund usturoiul sunt cartofii făcuți la cuptor, cu puțin mujdei deasupra.
  3. Cătina, cu un conținut foarte mare de vitamina C, combinată cu miere, după următoarea rețetă: cătina se zdrobește în blender, se strecoară, iar conținutul se amestecă bine cu o cantitate de miere de două ori mai mare decât cea de cătină. O linguriță pe zi din acest amestec face minuni pentru imunitate. Produsul este energizant și trebuie luat dimineața, nicidecum seara la culcare.
  4. Siropuri de imunitate care să conțină echinaceea, vitamina C și propolis – toate acestea ajută organismul să reacționeze prompt când este atacat de un virus. Recomandarea aceasta vine de la pediatrul copiilor mei, care mi-a precizat însă și faptul că scenariul nostru cu boală după boală nu este neaparat o excepție și că majoritatea copiilor, intrați sau nu în comunitate, trec la un moment prin asta. Preparatele farmaceutice trebuie administrate la recomandarea pediatrului, mai ales în cazul copiiilor mici și al celor cu diverse alergii.
  5. Fructe și legume, cât mai des și cât mai proaspete. Când suntem cu toții acasă, avem un ritual: După somnul de prânz, ne așezăm pe covorul din sufragerie, cu un bol mare în care tai legume și fructe proaspete, din care mâncăm cu toții în timp ce citim sau jucăm un joc. Copiii nu sunt încântați neaparat de meniu, dar iubesc acest moment de familie și, de dragului lui probabil, mănâncă până rămâne bolul gol. Fructele și legumele proaspete fac parte și din meniul de grădiniță, așa că reușim să bifăm destul de ușor această soluție de creștere a imunității.
  6. Programul de somn, mesele sănătoase și joaca în aer liber. Deși poate părea o banalitate, este dovedit faptul că un organism, pentru a funcționa cum trebuie, are nevoie de aer curat, mâncare sănătoasă și odihnă. Somnul de prânz este recomandat copiilor cel puțin până la trei ani, deși el este benefic și la vârste mai mari. În ceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie bogată în fructe, cereale și derivate. De asemenea, sunt importante alimentele bogate în proteine, precum laptele și derivatele, ouăle, carnea (pui, curcan, pește, vită, mai rar porc). Dintre fructele ușor de găsit iarna, sunt benefice merele, citricele, prunele uscate, gutuile. Nu evitați, mai ales în această perioadă, curmalele și nucile (bogate in glucide, grăsimi bune și vitamine).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa