Spune-mi care e vârsta copilului tău și-ți spun ce expresii folosești cel mai des

Anca Vlad

În funcție de vârsta copilului tău vei ajunge să repeți foarte des anumite fraze. Bloggerul Sara McGinnis povestește pe babycenter.com „aventura” ei.

În primul an ca părinte a spus de sute ori de ori „șșș” în timp ce-și plimba băiețelul prin toată casa ca să-l liniștească. Uneori, avea impresia că i se usucă gura și că nu mai poate pronunța consoana liniștitoare. Apoi, odată cu trecerea timpuluilui, noul-născutul s-a transformat într-un băiețel drăgălaș, iar repertoriul mamei s-a transformat din ridicol în îngrijorat.

Iată câteva dintre expresiile cel mai des folosite de părinți în funcție de vârsta copilului.

1 an – Să-l pape mama de băiat!

2 ani – Nu băga în gură!

3 ani – Ai grijă!

4 ani – Ai nevoie la oliță?

5 ani – O zi bună! Te iubesc!

6 ani – Ești sigur că te-ai spălat pe mâini?

7 ani – Îți spun pentru ultima dată: Lasă-l în pace pe fratele tău!

8 ani – Pune-ți casca!

9 ani – Pentru că așa zic eu!

10 ani – Dacă mai răsucești mult sticla cu apă…

11 ani – Crezi că filmul/jocul video/melodia/cartea aia este potrivită?

12 ani – Cine mai vine și la ce oră te întorci acasă?

Cum să crești un copil fără televizor și fără să o iei razna

Sara recunoaște faptul că nu este persoană nostalgică, dar transformarea prin care a trecut copilul ei între 4 și 5 ani a marcat-o. Acum alerga după el la baie ca să se asigure că rămâne cu pantalonii uscați, iar în clipa următoare îl ducea la școală. A fost un pas mare.

Apoi a urmat o perioadă de calm relativ, până la 12 ani. „Cu un an în urmă, spune ea, niciunul dintre prietenii fiului nu avea telefon mobil sau… iubită. Acum se pare că le au pe amândouă și aceasta este modalitatea preferată de a socializa”. Socializează după ore, în parc, în casele prietenilor sau pe pista de patinaj în fiecare vineri seară.

Pentru prima dată în viața ei de părinte, Sara povestește că a fost nevoită să-i ceară copilului ei să nu meargă într-un anumit loc. „Vii să mă iei la 11?” își încearcă el șansa în timp ce-și coboară din mașină picioarele lungi.

„Vezi să nu!”. Poate că este mai înalt decât mama lui, dar nu trebuie să uite cine are putere de decizie. „Vin să te iau la 10 și nicio clipă mai târziu!”.

Cele 10 reguli de bune maniere la masă, pe care copilul e bine să le știe

Sara se îndepărtează de pista de patinaj și se simte incredibil de mândră de felul în care se descurcă fiul ei în școala gimnazială: învață bine și are prieteni cu care-și petrece timpul liber în diferite locuri. Cu toate astea, simte că-i e dor de ceva… Când a ajuns atât de repede de la „șșș” la „să nu vii târziu acasă”?

În curând, băiatul va împlini 13 ani, iar Sara își imaginează deja care vor frazele cele mai folosite în următorii 5 ani.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa