Diversificarea este o joacă pentru mame și copii!

Delia Grigoroiu
Carte despre diversificarea bebelusuilor de Eugenia Dobrescu/Totul despre mame

Diversificarea bebelușilor„Diversificarea, o joacă pentru mame și copii – Top 33 de rețete de succes”, de Eugenia Dobrescu

Orice mamă are frica asta: ce mă fac cu diversificarea? Cum o încep? De unde și mai ales, cu ce? Nervi, stres, nopți de liste peste liste, gânduri peste gânduri, cam așa încep mamele diversificarea bebelușilor lor, nicidecum relaxate așa cum sunt sfătuite de specialiști în nutriția copilului.

Plecând de la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a începe alimentația bebelușului cu mâncare solidムde la 6 luni împlinite ale acestuia, fiecare mamă își face lista alimentelor pe care trebuie să le fiarbă, să le stoarcă sau să le paseze în primele luni de diversificare. Un lucru este cert: lecția diversificării e mai ușoară atunci când ai la îndemână un rețetar cu indicații prețioase, făcute de cineva priceput.

Precum această bijuterie de cărțulie scrisă și publicată de Eugenia Dobrescu, mamăƒ, tehnician nutriționist și fondatoarea site-ului diversificare.ro.

Cele 33 de rețete concepute chiar de Eugenia sunt ușor de pregătit, sunt gândite să îmbine corect alimentele bogat nutritive pentru cel mic, și mai ales, sunt testate pe cei doi copii ai ei, Nadia și Horia. Mai mult, cartea e așa de simplu și jucăuș scrisă, încât chiar și tații cei mai nepricepuți în bucătărie au șansa să exceleze dacă urmează sfaturile Eugeniei.

Ai citit cartea Diversificarea naturală cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați?

Ne jucăm și ne diversificăm!

Eugenia a gândit această carte din perspectiva de mamă pentru alte mame și copiii lor. Formatul cărții este unul inedit, sub forma cartonașelor pentru copii, colorate și prinse într-un mâner de plastic, făcând-o ușor de transportat oriunde ai merge și transformând-o, la nevoie, într-o carte de copii.

„Diversificarea, o joacă pentru mame și copii a apărut din nevoia de a implica mamele și copiii în procesul descoperirii alimentației sănătoase. Astfel am adunat top 33 de rețete de succes pentru întreagă familie, limita de vârstă fiind doar inferioară: minimum 6 luni”, scrie Eugenia Dobrescu pe coperta de final a cărții.

Topul celor 33 de rețete de succes, așa cum le denumește Eugenia, sunt structurate în patru categorii semnalizate și cromatic:
– fel principal (prânz sau cină)
– mic dejun
– gustare
– rețete de bază
Pe o parte a cartonașului găsești rețeta, iar pe cealaltă parte alimentul care stă la bază ei (fructe, legume, lactate, condimente, plante aromatice).

Diversificare cu Eugenia Dobrescu/Totul despre mameDiversificarea este și pe placul mamelorƒ!

Redactorul Totul despre mame (adică eu) a făcut un test cu câteva dintre rețetele cărții Eugeniei: a vrut să vadă cine poftește mai mult la ideile ei culinare, mama sau copilul?
Așadar, se ia un copil de trei  ani, sclifosit nevoie mare la mâncare și o mamă de peste 30 de ani căreia îi plac tare dulciurile. Se testează vreme de câteva zile rețete în mod aleatoriu, în funcție de ce se găsește în frigider și se încropește astfel: humus (la pagina 21, neapărat făcut cu năut fiert în casă), cuș-cuș cu legume (pagina 33), quinoa cu mere și vanilie (pagină 37), banană la cuptor (pagina 43), budincă cu carob (pagina 47), supă de bază de legume (pagină 63).

Toate au fost fără drept de apel rase de pe fața farfuriei de copil, de mamă, și câteodată, când mai apuca, și de tatăl la fel de mofturos.

Verdict: diversificarea bine facută poate începe la 6 luni, poate chiar și la vârste mai înaintate.

Voi ce povești de succes aveți în legătură cu diversificarea bebelușului?

 

„Diversificarea, o joacă pentru mame si copii, Top 33 de rețete de succes”, scrisă de Eugenia Dobrescu, a apărut în luna mai 2014 și se poate comanda din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME și de pe Diversificare.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa