Haideţi într-o călătorie în mintea copiilor!

TOTUL DESPRE MAME

Anii magici. Cum să înţelegem şi să rezolvăm problemele copiilor, de Selma H. Fraiberg, Editura Trei, 2009;  traducere de Marilena Dumitrescu

Cartea de faţă este un titlu clasic, ce nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă dacă sunteți părinți. Îşi datorează această etichetă nu doar celor 50 de ediţii apărute de-a lungul vremii, ci şi aprecierilor pozitive primite atât din partea specialiştilor în domeniul psihologiei copilului, cât şi din partea milioanelor de părinţi cărora le-a fost de un real folos. Este un „manual” care de jumătate de secol ne ajută să îi înțelegem mai bine pe copiii noștri și să vedem lumea așa cum o văd ei. Autoarea, Selma H. Fraiberg, a fost psihoterapeut, psihanalist și profesor la Facultatea de Medicină din Michigan.

Îl voi lăsa pe binecunoscutul pediatru T. Berry Brazelton să ne vorbească despre volumul Selmei H. Fraiberg: „Ca părinţi, noi toţi dorim să ne sprijinim copiii de vârste mici să parcurgă fiecare etapă de dezvoltare. Probabil că vom face prea mult şi vom deveni exagerat de protectori. În mod inevitabil vom face greşeală după greşeală. Este ceea ce mi-a făurit convingerea că, în mare parte, învăţăm să fim părinţi din propriile greşeli. Succesele noastre se resorb şi rareori reuşim măcar să le recunoaştem, dar greşelile sunt amplificate de copil şi de noi înşine şi ne sunt aruncate în faţă în repetate rânduri de comportamentul „deviant” al copilului. Fiecare trăim zilnic senzaţia că am ratat. Minunatele poveşti ale Selmei, înţelepciunea şi sfaturile ei ne redau curajul şi ne fac să recunoaştem că nu este totul pierdut. Exuberanța copilului, capacitatea lui de a trece peste aceste greşeli traumatizante şi de a-şi reconstrui propria lume ne dau fiecăruia dintre noi, părinţii, o nouă speranţă.”

Cu acest citat în minte m-am apucat să citesc Anii magici. Volumul acoperă primii şase ani din viaţa copilului şi oferă explicaţii „magice” fenomenelor obişnuite, precum primele zâmbete al bebeluşului, anxietatea de separare, obişnuinţa de a face la oliţă, complexul lui Oedip sau revolta copiilor în fata metodelor parentale de disciplină.

Probabil că pentru un părinte cea mai frumoasă şi, totodată, cea mai dificilă perioadă este cea cuprinsă între vârsta de trei şi şase ani a copilului. Este perioada care se face tranziţia spre vârsta raţiunii, aşa cum denumeşte Selma H. Fraiberg perioada în care copiii pun cele mai multe şi mai dificile întrebări, perioada de ce-urilor, a lui cine sunt eu? sau de unde vin copiii? Lumea începe încet să se dezvrăjească, iar părinţii asistă deseori neputincioşi şi trişti la acest proces, încercând pe cât posibil să păstreze încă puţin magia în jurul copilului. Cum poţi face însă acest lucru atunci când un puşti de numai cinci ani vine înaintea ta cu întrebări direct formulate privitoare la sex, căsătorie sau relaţii interumane? Cât de mult eşti dispus să îl minţi, în încercarea de a-l proteja? Este oare drept faţă de copilul-magician să îi vorbeşti prin lumina întunecată a experienţei personale? Iar dacă totuşi o faci, cum poţi rezista tu, ca părinte, sentimentului de vină care te copleşeşte, în ciuda raţiunii care te-a sfătuit că adevărul este calea cea dreaptă? Sunt întrebări cărora volumul de faţă le răspunde detaliat, în ton optimist şi folosindu-se de situaţii cotidiene. Cartea descrie problemele tipice, inerente vârstei preșcolare, propune metode potrivite de abordare, dar cel mai important lucru este că oferă o pătrundere în mentalul copilului preşcolar. Astfel, metodele de educaţie folosite de către părinţi vor putea fi gândite şi abordate ţinând cont atât de specificul fiecărei vârste, cât şi de contextul cultural în care se dezvoltă familia.

C. S Lewis, celebrul autor al Cronicilor din Narnia, acel tărâm plin de magie şi personaje fantastice, mărturisea: „Va fi devenit deja limpede că la această vârstă trăiam aproape în întregime în imaginaţie; sau, cel puţin, că experienţa imaginativă a acelor ani mi se pare acum mai importantă decât orice”.

Este adevărat că volumul Selmei H. Fraiberg a fost scris cu o jumătate de secol în urmă, precum la fel de adevărat este faptul că lumea s-a schimbat mult în tot acest timp. Observăm parcă în fiecare zi cum magia din ochii celor mici se pierde pic cu pic. Cu atât mai mult consider că această carte nu trebuie să lipsească din lista noastră de lecturi obligatorii. Dincolo de toată tehnologia cu care ne înconjurăm zilnic, avem datoria de a păstra mirarea şi imaginaţia acolo unde îşi are locul – în sufletul copiilor noştri! Măcar atât cât stă în puterea noastră, de părinţi.

Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărturești. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa