Empatie, regăsire şi emoţie, la ediţia zece a Serilor TOTUL DESPRE MAME

Raluca Dumitrică
Monica Reu | Totul despre mame
Monica Reu, la a zecea editie a Serilor TOTUL DESPRE MAME

Monica Reu şi curajul de a creşte copii empatici

Monica Reu | Totul despre mame
Monica Reu, invitata celei de-a zecea ediții a Serilor TOTUL DESPRE MAME

Cum poate să fie un eveniment dedicat părinţilor şi celor care se află în preajma copiilor şi a cărui invitată este Monica Reu? Plin de emoţie şi căldură, dar şi de sentimente noi, ce-ţi induc instant o dorinţă uriaşă de cunoaştere şi te fac să înţelegi că „cea mai mare distanţă de pe planetă e cea dintre minte şi inimă”!

Până să înceapă să vorbească despre empatie Monica Reu, trainer de comunicare non violentă, preşedinte şi fondator al Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă şi invitata celei de-a zecea ediţii a Serilor TOTUL DESPRE MAME, mărturisesc că m-am uitat destul de insistent la colierul său roz aprins care se sprijinea pe o bluză mov, fin tricotată. Ba mi-am pus şi ochelarii să văd dacă nu cumva este făcut din scoici sau din mărgele. Preocuparea mea se datora nu neapărat vreunui gând de a vedea pe ce loc aş putea s-o includ pe Monica în topul săptămânal al mamelor cu stil, ci pentru că mă gândeam că un astfel de colier s-ar potrivi perfect şi la mine în garderobă, și chiar şi în cea a fetelor mele. N-am greşit prea mult, deoarece primul lucru pe care l-am aflat de la Monica miercuri, 29 octombrie, în seara călduros găzduită ca de fiecare dată de Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a fost că acel colier era chiar al fetiţei ei. Fusese împrumutat pentru evenimentul respectiv deoarece conţinea mult curaj, curaj pe care cea mică îl turnase în cantităţi mari în simpatica bijuterie, ca mama ei să n-aibă nicio teamă când va vorbi în public.

România şi lipsa unei culturi a empatiei

Povestind acest episod emoţionant în faţa întegii săli şi accentuând ideea ca cei mici îşi doresc să contribuie la starea de bine a părinţilor, Monica Reu a facut pasul către tema serii, „Curajul de a creşte copii cu empatie”, şi ne-a prezentat pentru început coordonatele empatiei pe plan personal şi local. Astfel, am aflat de la aceasta că, deşi empatia este o nevoie cu care ne naştem cu toţii, un ingredient absolut esenţial în orice relaţie de calitate şi a cărei lipsă este resimţită dureros, în ţara noastră nu există o cultură a empatiei. Empatie înseamnă o prezenţă totală faţă de ceea ce trăieşte celălalt, o conectare extraordinar de profundă între două fiinţe umane, schimbarea de perspectivă şi observarea lucrurilor din jur prin ochii celuilalt. Cum în România zilei de azi aceste aspecte lipsesc destul de mult, devine un real act de curaj să creştem copii cu empatie.

O explicaţie pentru acest lucru este faptul că a-i creşte pe copii aşa este o deviere de la modul în care am fost noi crescuţi. Pentru noi este mult mai uşor să reproducem un comportament, în loc să ne gândim la care sunt valorile noastre în viaţă. Poate nu multă lume realizează, dar să fii conectat cu tine şi cu valorile tale şi să nu te laşi influenţat de părerile din jur pune o presiune maximă pe oricine. Tocmai de aceea, un lucru dificil, dar care cere curaj, este să ne uităm în noi, pentru că empatia presupune conectarea la emoţiile personale, şi să ne gândim la momentele când am avut nevoie de empatie şi nu am primit-o.

Ce fel de adult vreau să ajungă copilul meu?

Printr-un simplu exerciţiu de imaginaţie în care părinţii îşi pot creiona mental copilul la vârsta de 25 de ani şi se pot gândi la ce calităţi şi-ar dori să posede acesta, dar şi ce relaţie ar dori să aibă cu el, Monica Reu le-a arătat celor prezenţi că au șanse de a înţelege mai bine de ce meseria de părinte este una atât de complicată. Toţi părinţii îşi doresc să aibă nişte copii fericiţi şi împliniţi, iar tocmai din acest motiv munca de părinte este una cu bătaie lungă. Misiunea mamei şi a tatălui nu este să crească copii, ci să-i dea lumii adulţi care să funcţioneze bine, să-şi găsească menirea şi fericirea şi să aibă relaţii de calitate cu alte persoane. De aceea, nu este de mirare că nu putem atinge ceea ce ne dorim în lipsa relaţiei empatice dintre părinte şi copil şi, tocmai de aceea, exemplul din familie şi al adulţilor din jur este definitoriu pentru copil.
În sprijinul afirmaţiei sale, Monica Reu a venit cu nişte date furnizate de psihiatrul american William Glasser, care, făcând referire la modalitatea de învăţare umană, a remarcat că omul învaţă 10% din ceea ce citeşte, 20% din ce aude, 30% din ce vede, 50% din ce vede şi aude, 70% din ce discuta cu ceilalţi, 80% din ce experimentează şi 95% din ceea ce le preda altora. Tocmai din acest motiv exemplul este modalitatea eficientă de reproducere ulterioară a valorilor pe care ne dorim să le sădim în copiii noştri şi a aplicării lor.

Empatia, esenţială în familie

Revenind la empatie, am mai aflat de la Monica Reu că empatia este fantastic de importantă pentru buna funcţionare a unui cuplu. Ca fapt divers, dacă într-un cuplu doar unul dintre cei doi este empatic, şansele de destrămare a cuplului scad cu 85%, aşa că este foarte important să dăm dovadă şi de empatie ca să ne asigurăm că familia rezistă.
Un alt ingredient important al empatiei este recunoaşterea emoţiei celuilalt, dar şi verbalizarea ei. Prin empatie ne eliberăm de gândurile care ne împovărează şi putem să ne uităm la copil sau la partner fără frică, în momentele în care aceştia clachează, gândindu-ne că fiecare dintre ei are nevoie de cineva care să-i spună că nu e singur. Tocmai de aceea, Monica Reu a subliniat că atunci când cineva are momente de coplesire emoţională, primul lucru de care are nevoie este prezenţa cuiva care să se conecteze cu el.

Judecata nu are loc în empatie

Pentru a înţelege mai bine empatia şi a putea să accedem la această stare, este foarte important să nu judecăm niciunul dintre actorii implicaţi, deşi ştim bine că acest lucru este destul de greu de făcut, mai ales în urma educaţiei pe care am primit-o în copilărie. Astfel, dacă vedem o situaţie mai puţin veselă în care părintele şi copilul sunt într-un conflict cu sau fără o explicaţie clară, nu trebuie să emitem judecăţi de pe margine nici la adresa părintelui, nici la a copilului.
Iar când cei care sunt implicaţi în astfel de situaţii fără explicaţie sunt oamenii noştri dragi, în mod special copiii noştri, recomandarea este să creăm o conectare cu cei mici, cu credinţa că aşa vor trece mai uşor peste ceea ce se întâmplă. Nu trebuie sub nicio formă să băgăm morala în ecuaţie, pentru că ea lasă nu doar un gust amar, dar dă şi senzaţia că părintele nu îl poate înţelege pe cel mic.
Monica Reu ne-a mai spus că intensitatea reacţiei copilului scade dacă el se simte înţeles, iar, pentru că relaţia cu copilul contează extrem de mult, nu folosim violenţa, ci empatia. Nu trebuie uitat că empatia nu înseamnă să acceptăm orice ar vrea copilul, ci să acceptăm şi să vedem nevoile care se scund în spatele comportamentului său. Doar aşa se şi poate corecta acel comportament.
Spre finalul serii, am mai aflat de la Monica Reu ca nu poţi să fii părinte empatic fără a fi empatic faţă de propria persoană. Totodată, pentru că ştim că errare humanum est, greşelile pe care le facem trebuie să fie transformate în ceva constructiv, nu în ceva depresiv.

Familia trebuie să fie în întregime sănătoasă

Pentru că starea sufletească de bine şi cea fizică optimă trebuie să fie în simbioză, la finalul Serilor TOTUL DESPRE MAME am aflat de la Maria Orzu, fondatoarea magazinului online ma-na.ro, mai multe despre ce putem face pentru a avea grijă în mod natural de imunitatea copilului în acest sezon rece. Ea ne-a spus că organismul nostru ne dă singur semne că ceva nu este în regulă cu el în anotimpurile friguroase, iar primele indicii în acest sens sunt oboseala, lipsa energiei, nasul înfundat sau iritaţiile gâtului. De mare ajutor sunt remediile naturale, dar şi să-i acordăm organismului răgazul de care are nevoie pentru a se reface. Totul trebuie învăluit în iubire şi răbdare, însă, pentru că fără aceste două ingrediente nu putem scăpa de boli.
Cei care se confruntă cu probleme de imunitate sau afecţiuni sezoniere pot accesa secţiunea „Ne tratăm cu blândeţe” a magazinului online, unde vor găsi peste 50 de tipuri de produse. De asemenea, în toate celelalte secţiuni ale magazinului se află produse faine pentru un stil de viaţă sănătos şi care au fost personal testate de familia Ma-Na în ultimii 2-3 ani.

Pe parcursul ediţiei cu numărul zece a Serilor TOTUL DESPRE MAME, de cei mai mici s-a ocupat echipa de la Lumea lui MOMO, care a organizat două ateliere grozav de simpatice: „Poveşti senzoriale de toamnă – atelier de joacă şi explorare senzorială pentru copii (1-3 ani)” şi „Cine se mai sperie de Halloween? Atelier de creativitate şi joacă pentru copii ( +4 ani)”.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa