Jos cu regulile de sărbători!

Raluca Dumitrică
Brad sarbatori | Totul despre mame
Brăduțul de sărbători se poate împodobi și în altă zi, nu doar pe 24 decembrie
Brad sarbatori | Totul despre mame
Brăduțul de sărbători se poate împodobi și în altă zi, nu doar pe 24 decembrie

4 reguli de Moş Nicolae şi de Crăciun la care putem renunța ușor

Dacă regulile sunt bune în unele situaţii, celor din această lună de decembrie nu prea le găsesc utilitatea, ba chiar mi-aş dori să le şterg cu cea mai bună radieră pe care o găsesc la fetele mele în penar.

Iată patru reguli care s-au perpetuat de-a lungul generaţiilor şi pe care eu nu mai vreau să le respect deloc începând fix de azi. Cine e cu mine?

 

1. În ghetuţele de Moş Nicolae se pun doar dulciuri şi fructe

Ne-am dat seama de injusteţea acestei reguli când unul dintre copii a întrebat „da’ de ce?”. Bine, n-a pus întrebarea ştiind cine aprovizionează concret cizmele şi ghetuţele copiilor în seara premergătoare zilei de 6 decembrie, ci pentru că a remarcat şi el că Moş Nicolae nu iese sub niciun chip din rutină şi îi aduce an de an o grămadă de fructe şi de dulciuri cât se poate de sănătoase. Discutând cu alţi părinţi despre această dilemă, am ajuns la concluzia că regula deloc flexibilă are ca explicaţie faptul că dulciurile şi fructele încap foarte bine în ghete şi cizme, până în vârful lor, spre deosebire de alte obiecte mai voluminoase. Dar cum eu vreau să fiu anul acesta un Moş mai invenitiv, voi înfunda încălţămintea cu mănuşi şi căciuli călduroase, o voi aşeza pe un piedestal format din cărţi, truse de desenat şi dvd-uri cu cele mai frumoase filme animate, nerenunţând, însă, la dulciurile şi fructele care l-au consacrat pe bătrânul şi generosul Moş Nicolae.

2. Bradul nu se împodobeşte decât în seara de Ajun

Ştiu că tradiţia spune că pomul de Crăciun nu se împodobeşte decât pe 24 decembrie, sub sunetul inconfundabil al colindelor cântate live, de grupuri de copii, sau redate la fel de melodios de CD-ul preferat, sub aroma vinului fiert şi a cozonacului care de-abia a fost scos din cuptor. Dar fiţi siguri că nici nu se va întâmpla nimic nefast dacă vă apucaţi să decoraţi brăduţul cu ceva vreme înainte, iar eu am de gând să procedez aşa chiar anul acesta dintr-un motiv simplu. Deoarece toată familia vrea să se bucure cât mai mult de Tannenbaum, mi-am dat seama că, decât să-l despodobim la începutul lui februarie, după 5-6 săptămâni în care şi-a îndeplinit cu stoicism rolul de mesager al Crăciunului şi în care a rezistat eroic asalturilor copiilor, mai bine facem această operaţiune un pic după Sf. Ion. Aşa n-o să mai plecăm la şcoală şi la serviciu cu hainele, genţile, ghiozdanele şi gustarea de la pachet pline de ace de brad şi nici n-o să mai călcăm accidental pe globurile ce încep să cadă unul câte unul din bradul ce dă semne de uscare.

3. Fraţii trebuie să primească aceleaşi cadouri de la Moş

Pe principiul „să nu creăm animozităţi între copii chiar de sărbători”, sacul Moşului trebuie să conţină aceleaşi cadouri pentru copiii din cadrul unei familii. Vreţi să luaţi jucării, haine şi cărţi pe care să le puneţi sub brad? E simplu, cumpăraţi aceleaşi jucării, haine şi cărţi, iar liniştea va domni în casă şi toată lumea va fi la fel de bucuroasă. Singurii care par să n-aibă probleme de genul acesta sunt, însă, părinţii care au copii de sexe diferite, ce respiră uşuraţi, pentru că sunt şanse mai mici ca unul dintre ei să râvnească la cadoul fratelui.
Acuma, ce să zic, chiar nu ştiu cine a inventat regula asta lipsită de imaginaţie şi n-aş prea spune că şi-a găsit în mine adepta. Nu văd rostul achiziţionării aceluiaşi cadou de trei ori, în cazul nostru, ba cred că va fi distracţia şi mai mare dacă darurile vor fi diverse. Aşa vor ajunge să devină interesante alternativ pentru toţi trei copiii, ba chiar şi pentru părinţii lor (şi aici vorbesc din experienţă!).

4. Moşul cel real vine o singură dată la copii

E adevărat că inflaţia de moşi din ultimul deceniu a creat o oarecare confuzie în rândul copiilor, care nu mai ştiu nici care moş este cel autentic, şi nici ce cadou vine într-adevăr din partea lui. Partea bună este că niciunul dintre copii nu va fi trist din pricină că primeşte daruri de mai multe ori, astfel încât, decât să vă pierdeţi în explicaţii cum că the Moş este doar cel din zilele de 6, respectiv 25 decembrie, mai bine le spuneţi pe înţelesul lor care este semnificaţia acestor două zile importante de sărbătoare creştină, dar îi lăsaţi să se şi bucure de orice cadou primesc în frumoasele săptămâni ale lui decembrie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa