5 hormoni feminini care afectează dispoziția și starea emoțională a bărbaților

TOTUL DESPRE MAME
5 hormoni feminini care ii afecteaza pe barbati / Totul despre mame
Femei sau bărbați, suntem egali în fața sistemului hormonal. Iată 5 hormoni feminini care afectează dispoziția și starea bărbaților.

Hormoni feminini – Femei sau bărbați, suntem egali în fața sistemului hormonal

Este deja un clișeu în ziua de astăzi să descrii femeia ca victimă a sistemului său hormonal. Toată lumea a auzit de sindromul premenstrual și, mai în glumă, mai în serios, scuzăm orice toană prin celebrul PMS. Dar nu numai femeile au hormoni și suferă de fluctuații hormonale. Bărbații sunt afectați în egală măsură de aceste substanțe secretate de glandele endocrine.

Mai mult decât atât, rău famatul PMS are un omolog masculin: sindromul bărbatului iritabil, manifestat prin stări de anxietate, hipersensibilitate, furie, care apar în urma unor modificări biochimice din organism, a fluctuațiilor hormonale sau ale „banalului” stres.

Desigur, ca și sindromul premenstrual, sindromul bărbatului iritabil reprezintă o tulburare, excepția de la starea de echilibru și sănătate. Însă hormonii sunt în permanență prezenți și activi în corpul nostru, fie că suntem bărbați sau femei, iar cantitatea în care se regăsesc depinde de foarte mulți factori interni și externi (vârstă, stare fiziologică, mediu).

Hormoni feminini și masculini – Ce sunt hormonii și cum ne afectează?

La nivel strict fiziologic, hormonii sunt substanțe biochimice care transmit informații de la un organ sau țesut la altul, stimulând sau coordonând activitatea acestora. Dar sistemul endocrin vine în completarea celui nervos, funcționând, prin mijlocirea hormonilor, ca un sistem important de comunicare între creier și corp. De aceea, activitatea hormonală influențează atât de mult activitățile comportamentale, funcțiile cognitive și stările emoționale.

Hormonii au fost descoperiți abia în secolul XX, majoritatea acestor substanțe nu au fost izolate decât după anii 1970, iar modul în care acționează nu a fost înțeles în totalitate nici până în prezent.

Pentru că cei mai cunoscuți sunt hormonii sexuali (testosteronul și estrogenul) și ceilalți hormoni au suferit aceeași împărțire pe sexe. Deși ne afectează în egală măsură, acțiunea acestora asupra femeilor este mai cunoscută și mai popularizată din simplul motiv că menstruația, maternitatea și menopauza sunt modificări fiziologice mult mai vizibile decât ar fi pubertatea, paternitatea și andropauza la bărbați.

5 hormoni feminini și modul în care afectează dispoziția și starea emoțională a bărbaților

Hormoni feminini care îi afectează și pe bărbați – 1. Estrogenul, principalul hormon feminin

Este un hormon steroid, iar principala sa funcție este aceea de a promova creșterea la pubertate, secondată de menținerea densității osoase. Reprezentând clasa de hormoni sexuali feminini, joacă un rol important în dezvoltarea caracteristicilor ce țin de sex (sâni, pilozitate pubiană sau axilară etc).

Cred că toată lumea știe că excesul de estrogen la bărbați duce, printre altele, la dezvoltarea sânilor. Dar dacă merg la sală și iau steroizi pentru a-și crește rapid masa musculară, de exemplu, bărbații pot suferi de un dezechilibru al estrogenului, ceea ce le poate cauza nu numai dezvoltarea țesutului mamar, ci și stări de nervozitate sau chiar depresie.

2. Gonadotropina sau hCG-ul, cunoscut mai ales ca hormon al sarcinii

Greu de crezut, dar hormonul produs mai ales de placentă și celebru ca reprezentând cea de-a doua liniuță pe testul de sarcină este prezent și în corpul bărbaților. Una din funcțiile sale este aceea de a transmite creierului să pună în mișcare depozitele de grăsime, deci un hormon esențial dacă doriți să pierdeți în greutate.

Acest hormon se regăsește și în unele tipuri de pilule pentru slăbit, o soluție controversată din cauza dezechilibrului hormonal pe care îl poate determina mai ales la bărbați, unde vine însoțit de stări de confuzie, neliniște, acces de furie sau labilitate emoțională.

Hormoni feminini care îi afectează și pe bărbați – 3. Relaxina, hormonul-răsfăț al gravidelor

Este hormonul pe care îl secretă în cantități generoase femeile însărcinate și care le pregătește pentru naștere, promovând elasticitatea ligamentelor și în principal a bazinului și a planșeului pelvian. Dar nu relaxează doar corpul, ci și mintea, stimulând un somn bun și ușurând stările de anxietate. La bărbați, îl secretă prostata, fiind prezent în spermă, unde contribuie la mobilitatea spermatozoizilor, iar la nivel psihic reduce comportamentul agresiv.

4. Oxitocina, hormonul iubirii

Este un hormon minunat, pe care femeile au privilegiul de a-l secreta din belșug în timpul nașterii, când oxitocina stimulează contracțiile uterului, în timpul alăptării și atunci când au orgasm. Suprimă clasicii hormoni ai stresului: cortizolul și adrenalina, inducând o stare de relaxare, fericire, iubire și încredere.

Fiind un hormon atât de minunat, este cam singurul a cărui acțiune a fost și este studiată pe îndelete și în cazul bărbaților. Domnii îl produc în principal în timpul orgasmului, dar în cantități mult mai reduse, fiind inhibat de testosteron.

Dacă totuși domnii se simt drăgăstoși după un orgasm și continuă să își îmbrățișeze partenera, aceasta poate indica un nivel bun de oxitocină. Iar dacă vă place această stare, o puteți regăsi oricând, pentru că o îmbrățișare de numai 20 de secunde stimulează secreția liberă a hormonului iubirii.

Hormoni feminini care îi afectează și pe bărbați – 5. Prolactina, hormonul maternității, dar și al paternității

Cine și-ar fi imaginat până acum câțiva ani că hormonul responsabil în principal de producerea laptelui matern este secretat în egală măsură de mame, de femei care nu au copii, dar și de bărbați? Deși pare cel mai simplu de înțeles, funcția acestui hormon nu a fost complet elucidată încă.

I se atribuie rolul de a sprijini funcționarea sistemului reproducător, dar, de asemenea, ajută glandele suprarenale în eliberarea substanțelor prin care combat stresul, oboseala și infecțiile. Secreția de prolactină are loc la bărbați mai ales după un orgasm și se reflectă în dorința bărbatului de a-și proteja și răsfăța partenera.

Ceea ce explică poate și de ce în cazul unui orgasm obținut în urma masturbării, bărbații secretă cu 400% mai puțină prolactină. În plus, un studiu recent concluziona că deficiența de prolactină la bărbați poate cauza probleme reproductive și psihologice.

Desigur, endocrinologia și fiziologia sunt științe moderne care lucrează în mare măsură cu studii în curs și concluzii adesea contradictorii. Cu excepția articolelor ușor compătimitoare adresate femeilor cu tulburări hormonale, informațiile de popularizare sunt aproape absente. Dar încă nu este timpul trecut să aflăm mai multe despre lumea misterioasă a hormonilor și despe influența pe care o au aceștia asupra psihicului nostru, bărbați și femei deopotrivă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa