Congelarea, soluţia perfectă pentru a ne bucura de fructele şi legumele de vară

Raluca Dumitrică
Fructe si legume congelarea
Când ne este poftă iarna de nişte trufandale, e suficient să deschidem uşa congelatorului! Congelarea este soluția perfectă.

Când ne e poftă iarna de nişte trufandale, e suficient să deschidem uşa congelatorului! Congelarea e soluția ideală!

Vara e pe sfârşite şi în curând vom duce dorul fructelor şi legumelor de sezon, atât de apreciate de întreaga familie. Pentru a ne bucura de gustul şi de proprietăţile lor şi în anotimpurile mai puţin călduroase, avem la îndemână congelarea. Această procedură le oferă şi în restul anului pofticioşilor din noi bucurii mici, dar cu efecte mari. Iată care sunt cele mai bune moduri de a congela fructele şi legumele noastre preferate!

Congelarea și avantajele sale

Pe lista avantajelor congelării fructelor si legumelor de sezon se află menţinerea îndelungată a calităţii lor, posibilitatea de a avea un timp mai îndelungat produse sănătoase la un preţ mult mai mic comparat cu cel al aceloraşi produse cumpărate din supermarket în restul anului, dar şi gustul mult mai bun faţă de omoloagele lor din extra-sezon. Spre deosebire de conservarea lor în borcane sau în alte recipiente, congelarea fructelor si legumelor este mult mai uşor de făcut, nu necesită adăugarea de sare sau de acid citric pentru finalizarea procesului lor de păstrare pe termen lung şi poate fi făcută şi de cei care au mai puţină experienţă în bucătărie.

Necesarul pentru congelare

Înainte de a vă apuca de congelarea fructelor şi legumelor dorite, trebuie să vă aprovizionaţi cu mai multe caserole de diferite dimensiuni şi pungi de plastic cu sau fără închidere tip fermoar. Cele mai practice sunt cele pe care puteţi să aplicaţi etichete adezive pe care să scrieţi conţinutul exact al fiecărui pachet. Dacă nu aveţi etichete, un marker permanent este la fel de bun.

Gândiţi-vă înainte la ce veţi folosi fructele şi legumele respective. Obişnuiţi să faceţi adesea o tartă cu afine sau cu piersici pentru patru persoane? Atunci puneţi într-un singur recipient sau pungă cantitatea necesară unui astfel de desert, pentru a gestiona mai uşor conţinutul congelat. La fel trebuie să procedaţi şi în cazul altor fructe, dar şi al legumelor, mai ales atunci când acestea se pot distruge în momentul în care vreţi să scoateţi doar o parte din întreg.

Cum se congelează fructele

Toate fructele ce urmează a fi congelate se spală bine cu apă şi se usucă cu un prosop din hârtie, pentru a îndepărta surplusul de lichid. Fructele de dimensiuni mai mari, de genul caiselor, piersicilor, perelor, prunelor, pepenelui galben, se taie în cubuleţe mici, după ce anterior li s-au scos sâmburii, şi se pun în caserolă sau în pungi, după care se introduc în congelator. În cazul căpșunelor sau al fructelor de pădure, precum afinele, zmeura, murele, care au dimensiuni reduse, această operaţiune nu este necesară, fructele fiind congelate întregi.

Congelarea legumelor

La fel ca la fructe, legumele se spală bine şi se şterg cu un prosop de bucătărie, ca să nu mai rămână niciun pic de apă pe ele. Majoritatea legumelor (fasolea verde, roşiile, porumbul, păstăile de mazăre, morcovii, dovleceii, vinetele) se introduc în apă clocotită sau se lasă chiar câteva minute la fiert în apa fierbinte de pe aragaz, după care se trec rapid printr-un jet de apă rece. Procedând în acest fel, veţi distruge anumite enzime ce duc la schimbarea de culoare a legumelor şi chiar la pierderea de nutrienţi. La roşii se poate îndepărta chiar şi coaja înainte de congelare, în funcţie de preferinţe, iar acest lucru se face cu uşurinţă după ce ele iau contact cu apa fierbinte.

Ardeii pot fi congelaţi imediat după ce au fost spălaţi cu apă rece, iar vinetele se pot congela atât în forma lor proaspătă, dar după ce au fost scufundate în apă ferbinte, cât şi după ce au fost coapte pe grătar şi li s-a îndepărtat coaja.

Congelarea. Şi verdeaţa sau ierburile aromate se pot congela!

Verdeaţa e inestimabilă atunci când gătim, iar congelarea ei se face foarte uşor. Pătrunjelul, mărarul sau leuşteanul se congelează după ce au fost spălate, şterse cu prosopul de hârtie şi lăsate pe o hârtie pergamentată să se usuce de tot. Se pot congela atât întregi, cât şi tăiate deja mărunt.

Anumite ierburi aromate din grădină, precum rozmarin, cimbru, oregano, se pot congela foarte bine într-o tăviţă destinată cuburilor de gheaţă. Introduceţi plantele dorite în fiecare compartiment al tăviţei, turnaţi peste ele ulei de măsline sau unt topit, acoperiţi cu o folie transparentă din plastic şi puneţi tăviţa la congelator. Cuburile pot fi folosite mai apoi direct în mâncare.

Ponturi pentru o congelare reuşită

Pentru a vă bucura pe deplin de fructele şi legumele congelate, iată câteva ponturi utile:

Toate fructele şi legumele pe care vreţi să le congelaţi trebuie să fie extrem de proaspete, dar şi coapte. Nu puneţi în congelator nimic care pare să fie deja alterat!

Fructele pot fi puse într-o tavă potrivit de mare încât să încapă în congelator, pe fundul careia să puneţi o hârtie pergamentată şi în care să împrăştiaţi fructele fără ca să se atingă prea mult între ele. Introduceţi tava în congelator şi, după ce fructele au îngheţat, scoateţi tava, luaţi fructele din ea şi puneţi-le în pungi de dimensiuni diferite, în funcţie de necesarul dorit pentru fiecare utilizare. Astfel nu riscaţi ca ele să se unească în timpul congelării şi să devină o masă compactă.

Încercaţi să consumaţi fructele şi legumele congelate în cel mult un an – un an şi jumătate de la data congelării, pentru că pe măsură ce timpul trece îşi vor pierde din calităţile nutritive.

Pungile cu legume congelate trebuie să conţină cât mai puţin aer, aşa încât asiguraţi-vă că le umpleţi cât mai bine, dar şi că, înainte de închiderea lor, eliminaţi cât de mult puteţi aerul din ele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa