Sarea iodată: pro sau contra?

Raluca Dumitrică
Sare iodata Totul despre mame

Sare iodata Totul despre mameSursele suplimentare de iod şi importanţa lor pentru organism

În primăvara lui 1986, toată populaţia României a primit magica pastilă cu iod, care oferea protecţie împotriva radiaţiilor emanate de explozia reactorului de la Cernobîl.

Pastilele cu iodură de potasiu, care conţineau iod stabil sau neradioactiv, aveau ca scop suprastimularea tiroidei, pentru ca aceasta să oprească înmagazinarea radiaţiilor radioactive.

Dacă nu toată lumea îşi aduce aminte de acest trist episod şi asociază mai degrabă iodul cu un element din tabelul periodic al lui Mendeleev, probabil că aproape toată lumea ştie despre iodul din sarea noastră cea de toate zilele şi, mai nou, şi din uleiul alimentar. Sau nu?

Ce este iodul?

Iodul este un oligoelement necesar functionarii optime a tiroidei, fiind extrem de util în producţia hormonilor tiroidieni T3 şi T4, care au un rol major in efectuarea metabolismului celular. Un nivel bun al iodului în organism ajuta şi la funcţionarea normală a sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi a rinichilor. Iodul este responsabil, de asemenea, pentru sănătatea părului şi a unghiilor, ajută la stimularea lactaţiei după naștere şi susţine evoluţia scheletului.

Nevoile zilnice de iod ale individului diferă nu numai în funcţie de vârstă, ci şi de efortul depus, astfel încât în primul an de viaţă un copil are nevoie de o cantitate zilnică de 40 – 50 de micrograme de iod, unui copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 10 ani îi trebuie între 70 şi 120 de micrograme de iod, adolescenţii şi adulţii au nevoie de 150 de micrograme de iod, în timp ce sportivii, femeile însărcinate sau cele care alaptează au nevoie de 200 – 300 de micrograme de iod pe zi.

Din fericire, cantităţile acestea sunt, în mod normal, obţinute din alimentaţie. (De exemplu, 200 g de pește oceanic conțin 650 de micrograme de iod sau 100 de g de ouă de pasăre conțin 10 micrograme.)

Sarea iodata, obligatorie în România din 2002

Din dorinţa de a preveni neplăcerile provocate de lipsa iodului din alimentaţie, de mai bine de 10 ani, în România sarea de consum este obligatoriu iodata. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 568/2002, în ţara noastra s-a introdus obligativitatea iodarii universale a sării destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară, în scopul prevenirii tulburărilor prin carenţa de iod. Mai precis, conform acestei HG, în alimentaţia oamenilor se va utiliza numai sare iodată, iar în hrana animalelor şi în industria alimentară utilizarea sării iodate este opţională, cu excepţia fabricării pâinii şi a produselor de panificaţie.

Dacă la baza acestei hotărâri a stat dorinţa de a preveni neplăcerile provocate de lipsa iodului din alimentaţie, problema inghiţirii unei doze mai mari de iod decât necesar nu a fost luată, însă, în calcul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa