Alimentația copilului cu sindrom Down

Alexandra Ion

Alimentația copilului cu sindrom Down este esențială pentru o dezvoltare cât mai apropiată de normal.

Sindromul Down este o afecțiune complexă, congenitală, cromozomială, care vine cu o sumă de riscuri în ceea ce privește dezvoltarea copilului, iar alimentația corectă este una din cele mai bune abordări care pot oferi protecție pentru sănătatea copilului cu sindrom Down. Este foarte important ca un copil cu sindrom Down să primească o alimentație specială, pentru că nevoile nutriționale ale acestora sunt speciale.

În primele luni de viață, laptele matern este cea mai bună și cea mai înțeleaptă alegere, dar dacă din diverse motive copilul nu poate fi alăptat, nutriția copilului cu sindrom Down, mai mic de șase luni, trebui să fie atent supravegheată de pediatru. Tot pediatrul este cel care trebuie să recomande copilului un anumit tip de lapte praf și schema alimentară ideală, plus suplimentele de fier, alte minerale și vitamine. Laptele matern trebuie să rămână însă prima alegere, nu doar în cazul copilului special, ci pentru toți bebelușii. Alăptarea copilului cu sindrom Down este o binefacere pentru că va contribui la întremarea organismului foarte delicat al lui, oferindu-i cei mai buni nutrienți, plus anticorpii (copilul cu sindrom Down este predispus la infecții și afecțiuni de natură microbiană, în mult mai mare măsură decât copiii tipici, iar anticorpi materni sunt vitali în acest caz).

Mai este un aspect care pledează în mod special pentru alimentația naturală în cazul copilului cu sindrom Down: în primele luni de viață, aceștia pot avea probleme de înghițire și supt, mult mai accentuate la copilul alimentat artificial. Suptul stimulează dezvoltarea copilului, favorizează reglarea unor reflexe și previne excesul ponderal.

Există o legătură directă între alimentația copilului cu sindrom Down și predispoziția acestora pentru câteva afecțiuni.

Anomalia congenitală a acestor copii predispune la tulburări de funcționare a tiroidei (hipotiroidism), care favorizează creșterea exagerată în greutate, la care se adaugă un metabolism lent, o statură mai mică și incapacitatea de a face efort. În plus, mai este și o serie de afecțiuni asociate, care se pot manifesta din primele luni de viață: hiperaciditate gastrică, constipație, reflux gastroesofagian.

La toate acestea se adaugă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, toate amplificate de excesul ponderal (care este unul din cele mai mari riscuri de dezvoltare la copilul cu sindrom Down). Statistica este clară în această privință. Până la vârstă de un 18 ani, jumătate dintre copiii cu sindrom Down sunt obezi, iar 80% supraponderali. Mai mult, riscul afecțiunilor cardiace congenitale la acești copii speciali este undeva în jur de 50% în condițiile în care restul copiilor au un risc de a se naște cu afecțiuni cardiovasculare de doar 1% (conform The Național Association for Child Development with Down syndrome).

Cele mai multe dintre afecțiunile cardiace ale copilului cu sindrom Down pot fi ținute sub control dacă nu se asociază cu obezitatea – un argument în plus ce arată cât de importantă este alimentația copilului cu Sindrom Down.

Diversificarea copilului cu sindrom Down

Diversificarea trebuie făcută cu maximă atenție, alegând mereu alimentele cele mai bune, cu un conținut mare de nutrienți. Carnea slabă de curcan, pui, pește trebuie completată cu surse de proteine de origine vegetală (tofu, unt de arahide), la care se adaugă leguminoase, fructele și legume proaspete, cerealele integrale, lactatele (lapte, brânză, iaurt) și ouă sunt baza. Trebuie evitat zahărul, sarea în exces, limitate dulciurile nesănătoase, sau excesul caloric. Un copil cu sindrom Down arde doar 75% din calorii pentru o activitate identică cu a unui copil fară această afecțiune.

Pe lângă aportul nutrițional obținut din dietă, unii copii cu Down au nevoie și de suplimente alimentare speciale, care să împiedice eventualele carențe de vitamine și minerale (ei suferă des de carență de fier, calciu, dar și alte minerale, precum și o carență cronică de vitamină K). Suplimenete nutritive trebuie să fie mereu în acord cu starea generală a copilului, cu nivelul lui de dezvoltare și cu necesarul nutrițional real.

Ceea ce este de reținut este că un copil cu sindrom Down se îngrășa foarte ușor și îi este aproape imposibil să slăbească. Unica soluție pentru a ține greutatea corporală în limite cât mai apropiate de normal este dieta extrem de riguroasă și formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Dacă vrei să afli mai multe despre sindromul Down, mai avem și alte articole pe care ți le recomandăm: Sindromul Down (1) – cauze, prevenţie, nou-născutul și Sindromul Down (2) – terapia copilului.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a nu rata cele mai interesante și utile articole pe care le publicăm zilnic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa