Ce categorii de elevi rămân online din 8 februarie. Precizări de la minister

Iată cele 4 situații în care poate să continue învățământul online, conform ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Cristina Călin, redactor
scris pe
elevi care rămân online
Toți cei care rămân online vor avea nevoie de un certificat medical.

Elevii și profesorii care au probleme de sănătate vor putea să acceseze cursurile online și din 8 februarie când, cel mai probabil, vor începe cursurile în format fizic pentru o mare parte dintre elevi.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a anunțat vineri, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă că în urma discuțiilor cu specialiști din Ministerul Sănătății s-a luat decizia ca în patru situații să se poată continua învățământul online.

  • În cazul în care elevul suferă de o boală care s-ar agrava în cazul în care s-ar îmbolnăvi de COVID-19 și aceasta este certificată medical;
  • Când printre aparținătorii copilului există persoane cu vulnerabilități de ordin medical certificate;
  • Cadrele didactice care dovedesc că au probleme de sănătate vor putea să asigure orele în sistem online. În acest caz certificarea trebuie făcută de un medic de medicina muncii;
  • Dacă un elev sau un cadru didactic prezintă simptome cât de mici trebuie să rămână acasă;

Școlile încep în funcție de evoluția pandemiei

  • În localitățile în care este în vigoare scenariul verde vor merge la școală și grădiniță toți copiii.
  • Acolo unde este scenariul galben se vor deschide toate grădinițele, iar școlile vor fi deschise pentru elevii de clase primare și pentru cei care sunt în clasa a VIII-a și a XII-a. Ceilalți copii vor continua să studieze în sistemul on-line.
  • În localitățile care sunt în scenariul roșu vor rămâne deschise doar grădinițele și școlile pentru elevii din clasele 0-IV. Restul elevilor vor învăța online.

Interesul major pentru începerea școlilor se păstrează pentru că este o întoarcere atât cât se poate la normalitate, dar este o posibilitate de a se recupera pe parcursul timpului în care învățământul s-a desfășurat exclusiv online.

Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației

Orele remediale pentru elevii care au învățat online

O noutate a semestrului doi din anul școlar 2020-2021 o constituie orele remediale. Potrivit ministrului, sunt bugetate 2,4 milioane de astfel de ore, iar fiecare școală va avea un buget alocat pe care îl va putea împărți după cum consideră necesar.

Orele remediale nu se vor adresa doar copiiilor care au avut dificultăți de învățare din cauza lipsei de tablete sau a internetului. ”Acțiunile remediale trebuie înțelese în sensul larg. Se fac dacă un elev din motive de dificultate a accesului a avut 2-3 absențe, dar la orele remediale se pot face și probleme de olimpiadă, nu doar pentru cei care sunt la risc nu avea situația școlară încheiată.”, a explicat ministrul.

Vaccinarea dascălilor nu influențează modul în care încep cursurile

Multe voci din spațiul public au cerut ca deschiderea școlilor să poată fi amânată până când o mare parte dintre dascăli va fi imunizată împotriva COVID-19. Totuși, ministrul a spus că ”Nu este relevant câți profesori vor reuși să fie vaccinați în data de 8 februarie. Vaccinarea a fost prezentată de la bun început ca un element important însă s-a precizat că nu va condiționa deschiderea școlilor. Chiar dacă s-ar fi vaccinat un număr mai mare aceștia nu ar fi căpătat imunitate în așa fel încât aceștia să influențeze această decizie de 8 februarie.”

Până în data de 29 ianuarie 2021, sunt peste 112.000 cadre didactice programate pentru vaccinare, dintre acestea peste 19.000 s-au vaccinat deja, potrivit autorităților. Ministrul spune că profesorii sunt cea mai numeroasă categorie de lucrători esențiali programați la vaccinare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa