Gripa din 2016-2017: mai agresivă decât în sezonul trecut, mai ales cu copiii și bătrânii

Geta Roman, director editorial
gripa 2016

Gripa din 2016, manifestată inclusiv cu vomă și diaree, a fost depistată în special în București și Constanța, iar riscuri de îmbolnăvire au copiii născuți după anul 2001, ca și persoanele trecute de 65 de ani.

De la o săptămână la alta, numărul de copii și adulți care ajung la medic cu gripe și răceli crește fulminant, potrivit statisticilor Centrului Național pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. În ultima săptămână de monitorizare, au fost înregistrate oficial (la medicii de familie incluși în sistemul de monitorizare la nivel național și în camerele de gardă ale spitalelor) peste 90.000 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripe, răceli și pneumonii), cu 13,2% mai mult comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent.

Ajutor, este răceală sau gripă?

Manifestările gripei: febră mare, tuse seacă, vomă, diaree

Virusul gripal predominant din acest an pare a fi A/H3N2. „Virusurile gripale, în special A/H3N2, au început să circule devreme în acest sezon în țările europene. Deși este dificil să anticipam cât de mult vor fi solicitate serviciile de urgență și medicii de familie, dacă acest virus va predomina riscuri mai mari de complicatii estimăm că vor avea persoanele peste 65 de ani”, anunță European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), într-o avertizare publicată în 24 decembrie si semnată de patru experti în boli transmisibile.

Simptomele infecției cu virusul H3N2 sunt similare altor virusuri gripale sezoniere și pot include:

  • Febră mare, care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade C)
  • Tuse seacă (care poate dura și o lună)
  • Nas care curge
  • Dureri musculare
  • Greață
  • Vomă
  • Diaree

„Studii făcute de Centers for Disease Prevention and Control Atlanta (CDC) au indicat că în special copiii născuți după anul 2001 au puțină imunitate sau deloc la acest virus. Infecțiile cu virusuri gripale, inclusive H3N2 pot uneori să cauzeze îmbolăviri severe, chiar și la persoanele sănătoase. Asta poate include complicatii (cum ar fi pneumonia), care poate impune spitalizare și poate cauza decese”, potrivit CDC Atlanta.

Pediatrul Anca Cochino: „Febra nu este motiv de panică, iar convulsiile febrile simple nu au complicaţii pe termen lung”

De trei ori mai multe cazuri de gripă

În România, din cele 90.000 de cazuri din ultima săptămână monitorizată, au fost 122 de cazuri de gripă clinică (diagnosticul a fost pus doar în baza simptomelor, fără analize de laborator), compartativ cu 32 de cazuri în săptămâna similară din sezonul trecut. De asemenea, au fost înregistrate 5 cazuri de infecții respiratorii acute severe cu virus H3N2, care au impus spitalizare, la persoane din București și Dâmbovița.

În acest sezon gripal au fost confirmate în laborator 56 de cazuri de gripă, cele mai multe de tip A, dintre care 24 în București și 27 în Constanța, dar și două cazuri în Prahova și câte unul în Bihor și Dâmbovița.

De asemenea, cu vaccinul gratuit distribuit de Ministerul Sănătații au fost imunizate aproape 450.000 de persoane. Pe lângă prevenirea îmbolnăvirilor care se poate face prin vaccinare, recomandată inclusiv la copii, dupa vârsta de 6 luni, în cazurile severe se pot folosi si medicamente antivirale, care se pot, la recomandarea medicului, începând cu vârsta de 1 an.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa