Legarea trompelor uterine. Avantaje și dezavantaje

Ramona Dinescu
legarea trompelor uterine

Legarea trompelor uterine reprezintă cea mai sigură metodă de sterilizare a unei femei.

Legarea trompelor uterine, conform spuselor Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie,este o procedură chirurgicală prin intermediul căreia, trompele uterine sunt tăiate, blocate sau legate pentru a preveni ovulul să călătorească spre uter. Această procedură blochează și traseul spermatozoizilor, împiedicându-i să întâlnească ovulul. În unele cazuri, pacienta poate alege o histerectomie (îndepărtarea uterului pe cale chirurgicală). Spre deosebire de legarea trompelor uterine, histerectomia este ireversibilă.

În timp ce legarea trompelor uterine este în general considerată ca o metoda anticoncepțională permanentă, există totuși posibilitatea unei operații reversibile. Cu toate acestea, în funcție de de cât de afectate sunt trompele uterine în urma legării lor, ai putea candida pentru această operație de reversabilitate.

Mai mult decât atât, după o intervenție pentru ”dezlegarea” trompelor uterine, ai putea să rămâi însărcinată, șansele de apariției a unei sarcini în astfel de condiții fiind de aproximativ 70%. În plus, crește riscul instalării unei sarcinii ectopice.

Ce presupune legarea trompelor uterine?

Legarea trompelor uterine este o operație chirurgicală relativ simplă, ce poate fi efectuată atât într-un spital cât și într-o clinică, cu anestezie locală sau generală. Laparotomia și laparoscopia sunt două dintre cele mai utilizate tehnici pentru sterilizarea feminină. Fiecare procedură aduce după sine riscuri și beneficii diferite. Înainte de a lua această decizie, asigură-te că ai primit răspuns la toate întrebările tale și că ți s-au explicat clar riscurile la care te supui.

Procedura laparoscopică presupune introducerea în abdomen a unul gaz cu dioxid de carbon, pentru ca pereții abdominali să se umfle și să se depărteze de uter și de trompele uterine. Chirurgul va face o incizie micuță chiar sub ombilic, pe unde va introduce un instrument de mărimi microscopice asemănător unui telescop.

O a doua incizie va fi efectuată chiar deasupra pubisului, pentru a permite pătrunderea instrumentului ce va tăia și va lega trompele uterine. Întreaga procedură durează aproximativ o jumătate de oră.

După operație, se recomandă 2-3 zile de repaos și activități extrem de ușoare pentru aproximativ o săptămână. Activitatea sexuală poate fi reluată în momentul în care pacienta se simte confortabil, de obicei după aproximativ o săptămână.

Ce riscuri presupune legarea trompelor uterine?

Asemenea oricărei alte intervenții chirurgicale, există câteva riscuri ale legării trompelor uterine, inclusiv posibilitatea unei infecții sau a perforației uterine. În plus, pacienta care a apelat la operația de reversabilitate a legării trompelor uterine se poate confrunta cu o sarcină ectopică (extrauterină -n.r.). Alte posibile riscuri sunt tulburări ale ciclului menstrual și probleme ginecologice.

În timp ce legarea trompelor uterine reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a unei sarcinii, acestă procedură nu oferă niciun fel de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, folosirea prezervativului va fi absolut obligatorie, mai ales în cazul în care nu ești într-o relație cu o persoană ale cărei teste legate de bolile cu transmitere sexuală au ieșit negative.

Avantaje ale legării trompelor uterine

  • Metodă contraceptivă permanentă
  • Eficiență imediată
  • Permite spontaneitatea sexuală
  • Nu necesită atenție zilnică la evidența calendarului ovulației
  • Eficientă din punct de vedere al costurilor, pe termen lung.

Dezavantaje ale legării trompelor uterine

  • Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV
  • Necesită operație chirurgicală
  • Prezintă riscuri asociate cu intervenția chirurgicală
  • Este o procedură mai complicată decât sterilizarea masculină
  • Ar putea să nu mai fie reversibilă
  • Pot apărea o mulțime de regrete.
  • Posibilitatea apariției Sindromului post legare a trompelor uterine, ceea ce presupune menstruații neregulate și dureroase, sângerări la mijlocul ciclului menstrual sau chiar lipsa menstruației. Însă nu există studii care să ateste existența acestui sindrom și legătura lui cu legarea trompelor uterine.

Dacă ești interesată de legarea trompelor uterine, te-ar putea interesa și următoarele articole despre metode de contracepție. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa