articol sponsorizat de

Părinți fericiți, copii fericiți! Cum să ne ajutăm copiii să fie mulțumiți de ei prin exemplu personal

Antoneta Galeș, solution focused coach, ne-a oferit câteva exemple de lucruri simple pe care le putem face pentru a-i ajuta pe copiii noștri să fie mulțumiți de ei și, evident, să devină mai fericiți.

Georgiana Mihalcea, redactor
părinți fericiți copii fericiți
Starea de bine a părinților este resimțită în fiecare zi de copii.

Părinți fericiți, copii fericiți! Da, acesta este cea mai bună traducere a expresiei „prima școală este acasă”. Noi suntem primul și cel mai puternic exemplu pe care-l primesc în viață copiii noștri și ceea ce le transmitem își va pune amprenta asupra dezvoltării personalității lor. Despre modelul fericit de acasă ne-a vorbit Antoneta Galeș, Solution Focused Coach, în cadrul podcastului educativ „Sănătatea în focus” by Secom.

Starea de bine a părinților este resimțită în fiecare zi de copii. Ei ne observă atent și ne copiază involuntar comportamentul, ne imită gesturile, expresiile, atitudinile. Copiii sunt părinții lor în miniatură, până când alți factori intervin în dezvoltarea lor (mediul școlar, prietenii etc). Ce avem noi, părinții, de făcut? Să avem grijă de noi înșine, de relația noastră de cuplu, de starea de bine a copiilor noștri. Cum facem asta, însă? 

Iată câteva sugestii oferite de „antrenorul de fericire” Antoneta Galeș.

Părinții fericiți petrec timp împreună

Copiii au nevoie de distracţie, de joacă cu parteneri de vârsta lor. Ei bine, şi părinţii au nevoie de acelaşi lucru. Cele mai multe cupluri se consideră fericite din simplul motiv că nu se ceartă. Nu e chiar aşa. E minunat dacă în relaţia voastră tronează liniştea şi pacea, dar scânteia, unde e scânteia aceea care până nu de mult vă dădea fluturaşi în stomac?

Faptul că aveţi împreună un copil e un lucru grozav, dar asta nu înseamnă că trebuie să tăiaţi de pe listă toate lucrurile şi locurile care vă făceau fericiţi. Copilul este fără doar şi poate centrul universului, dar distanţa care s-ar putea produce între voi doi dacă vă neglijaţi la nesfârşit nu o veți mai putea recupera niciodată. Cu siguranţă că nu vreți asta!

Cele 3 ingrediente ale stării de bine sunt: libertatea de a face alegeri, prietenii– modul în care avem relații bune cu ceilalți și ne conectăm autentic și în al treilea rând capacitatea de a ne asuma responsabilitatea.

Antoneta Galeș, Solution Focused Coach

Te-ai plictisit citind peste tot că nu există o reţetă universal valabilă a fericirii, când de fapt ea există şi e foarte simplă. Singurul ingredient care nu trebuie să lipsească este iubirea. Iubirea nu doar în sensul ei erotic, ci iubirea la modul general: iubirea de părinţi, de familie, de copii, de lucruri frumoase.

Părinții fericiți comunică eficient și se respectă reciproc

Sunaţi-vă în mod regulat doar pentru a vă comunica unde sunteţi şi ce faceţi. Adresaţi-vă întrebări simple de genul „Cum a fost ziua ta?” şi ascultaţi răspunsul fiecăruia.

În al doilea rând, ieşiţi în mod regulat în oraş fără copii, să luaţi masa sau să vedeţi un film ori în parc – orice numai să discutaţi doar despre voi şi nu despre copii şi serviciu. Pare simplu, dar e posibil să fie mai greu decât crezi! 

Apreciază ce face celălalt!

Ambii parteneri trebuie să îşi recunoască unul altuia contribuţia. Femeile suferă adesea atât de o criză de sine, cât şi de o claustrofobie domestică odată cu naşterea unui copil. Este important ca cineva să le amintească faptul că ceea ce fac ele este cel puțin la fel de important ca ceea ce face partenerul lor. Asigurați-vă că serviciul nu va deveni o cale de scăpare pentru unul dintre voi, atunci când lucrurile devin dificile acasă.

Fiți prieteni unul cu celălalt. Cred că cel mai important lucru de auzit de la partenerul tău este: respiră! Observă că respiri, observă că poți avea curajul să fii alături de tine, observă că poți avea curajul să experimentezi orice emoție pentru că vei fi alături de tine. Și spuneți-vă unul altuia: ai grijă de tine!

Antoneta Galeș, Solution Focused Coach

Ajută foarte mult dacă doi parteneri înţeleg că atunci când El merge la serviciu, Ea munceşte acasă. Când stai acasă cu un copil nu înseamnă nici că te odihnești, nici că ești în concediu. Aşadar, timpul de după ora 18.00 și din weekend-uri trebuie împărţit în mod egal între parteneri. Dacă, spre exemplu, el vrea câteva ore sâmbătă după-amiază pentru a viziona un meci, atunci s-ar putea oferi să aibă grijă de copii în dimineaţa zilei respective, ca să îi acorde o pauză și partenerei sale.

Sinceritatea este unul dintre ingredientele fericirii

Întotdeauna ai timp pentru prietenele tale să le asculţi atunci când au o problemă. Laşi munca la o parte şi stai de vorbă minute în şir despre pantofii roşii pe care i-a cumpărat de curând, despre amicul ei care petrece prea mult timp la televizor, despre… alţi colegi care nu sunt de faţă.

Modul în care ne exprimăm contează foarte mult. Ni se pare că varianta mai blândă a lui „trebuie” este „ar trebui”. În opinia mea, genul acesta de exprimare, genul ăsta de poziționare, în sensul că trebuie să mergem la serviciu, trebuie să vorbim cu cineva sau că trebuie să trebuie să mâncăm. Eu cred că putem înlocui foarte liniștiți cuvântul „trebuie” cu „vreau” pentru că am încotro. E important de observat că am această libertate, eu pot să mă duc sau să nu mă duc, pentru că vreau să fac asta.

Antoneta Galeș, Solution Focused Coach

Dar nu uita și că, cel mai adesea, bărbaţii îşi doresc ca femeile să nu îi mai critice imediat ce ajung acasă. Dacă partenerul nu îţi îndeplineşte aşteptările pe care le ai de la el în ceea ce priveşte responsabilităţile în casă, discută şi sugerează-i o alternativă – puteți angaja pe cineva care să vină să facă curăţenie o dată la două săptămâni şi puteți comanda mâncare acasă o dată pe săptămână. Sau aţi putea găti împreună sâmbătă sau duminică. Important este să căutați soluții.

Experţii susţin faptul că implicarea bărbaţilor în treburile casnice şi în activităţile copiilor depinde foarte mult de atitudinea partenerelor lor. Aşadar, o femeie care îşi critică partenerul are prea puţine şanse să aibă un sprijin real lângă ea. Femeile care au încredere în partenerii lor că vor face tot ce este necesar şi renunţă să spună cum cred ele că trebuie făcut beneficiază mai mult de sprijinul partenerilor.

Cum să ne ajutăm copiii să fie mulțumiți de ei

Antoneta Galeș, Solution Focused Coach și menthal health facilitator trainer, ne-a oferit câteva exemple de lucruri simple pe care le putem face pentru a-i ajuta pe copiii noștri să fie mulțumiți de ei și, evident, să devină mai fericiți.

1. Aveți grijă la propria rutină

Programul fix, regulile sunt foarte bune în viaţa de familie şi minunate în educaţia copiilor. Creând orarul familiei veţi avea parte de câte un pic din toate: şi cel mic se va bucura de mami şi tati, dar şi mami şi tati se vor bucura unul de celălalt.

2. Puneți accept pe independență

Dacă în primul an de viaţă poţi doar să visezi la momentul în care se va desprinde de tine şi va porni pe picioruşele lui, odată realizat acest lucru, devii conştientă că trebuie să fii cu ochii în patru pentru ca micuțul tău să fie în siguranţă. Pas cu pas, ajungi să-l înveţi cum să se ferească de pericole şi te bucuri alături de el de micile progrese.

3. Orice talent merită încurajat

Fiecare copil îşi manifestă bucuria în faţa unui anumit tip de preocupare: să deseneze, să danseze, să cânte, să recite, să socotească, etc. Tot ce avem de făcut este să le permitem să-şi şlefuiască „talentul”, punându-le la dispoziţie mijloacele necesare. Acesta este un mod creativ de a-i lăsa să-şi exprime sentimentele, dar şi o cale eficientă de a le pune în valoare abilitatea, de a-i face să se simta bine în pielea lor.

Cred că esența este, sau cel puțin pentru mine asta a fost o descoperire importantă, copilul e unic, e foarte diferit sau poate fi foarte diferit de tine, are alte mecanisme, observă și întreabă. Ce cred de asemenea că e esențial, cumva ține de respect, încredere, onestitate și, evident, iubire. Și când spun onestitate mă refer la acele informații în cantitatea și în relevanța necesară pentru copil.

Antoneta Galeș, Solution Focused Coach

4. Amuzaţi-vă împreună

De la glumiţe simple, cântecele sau povestioare amuzante, până la situaţii concrete de viaţă, totul poate fi o sursă de distracţie pentru voi. Râsul vă ajută să vă eliberaţi tensiunea şi să vă relaxaţi. 

Povestindu-i, de asemenea, despre micile plăceri ale vieţii, îl vei ajuta să înveţe să descopere bucuria în lucruri simple, la îndemâna tuturor: vorbeşte-i despre pasiunile tale, explică-i de ce îţi place să citeşti, să asculţi muzica, să dansezi. Spune-i cât de frumoasă este viaţa pentru că îl ai pe el şi familia voastră, antrenează-i bucuria de a trăi, dorinţa de a încerca noi experienţe! Şi împărtăşeşte-i entuziasmul atunci când el însuşi se amuză, are nevoie să te simtă părtaş la micile lui „năzdrăvănii”.

5. Grija face bine la suflet

Oricât de mic şi de neajutorat îţi pare puiul tău, faptul că îşi manifestă grija faţă de păpuşi, de fraţii lui sau de alţi copii, de căţelul murdar care-i dă târcoale pe stradă, este un semn că are aceasta disponibilitate. Îi pasă, pur şi simplu, de lumea în care trăieşte, iar asta nu poate decât să te bucure… Are nevoie să se simtă important în raport cu această lume, să devină o parte valoroasă şi să se deschidă către ea. 

Părinții pot exersa de față cu copii un exercițiu de psihologie pozitivă: „3 motive de recunoștintă”. Recunoștința este una dintre emoțiile pozitive importante pentru că în momentul în care eu îți arăt ție recunoștință pentru ceva ce am primit sau îți mulțumesc, lucrul ăsta se poate duce mai departe. Starea mea de bine crește, starea ta de bine e posibil să fie, de asemenea, crescută și tu s-o dai mai departe.

Antoneta Galeș, , Solution Focused Coach

6. Ascultă-ți copilul când vrea să-ți vorbească

Fie că ai foarte multe pe cap şi nu-l poţi urmări, fie că timpul nu-ţi permite să staţi prea mult de vorbă, ţi se poate întâmpla să-l laşi să spună vrute şi nevrute, în timp ce tu îţi vezi de treabă sau îl refuzi, îl trimiţi la plimbare, gândindu-te că poate e prea mic pentru a avea probleme serioase.

Copilul trebuie ascultat cu interes, chiar dacă acest lucru presupune să întrerupem o activitate. Are nevoie de atenţia ta, vrea să simtă că micile lui probleme nu-ţi sunt indiferente, iar tu eşti prima persoană către care este dispus să se deschidă. Oricum ar fi, evită să-l cerţi, să-l respingi, să-l întrerupi sau să-i completezi tu enunţurile; cu siguranţă îţi doreşti să nu-l îndepărtezi şi să rămâi prietena lui. Seara, înainte de culcare, este cel mai bun moment de confesiuni între copil şi părinții lui.

Vă invităm să urmăriți varianta video integrală a podcastului educativ #SanatateaInFocus, dedicat fericirii, mai jos:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa