Pregătiri pentru bebeluș: cum ne pregătim familia?

TOTUL DESPRE MAME

Ceilalţi copii și pregătirile pentru bebeluș

Frăţiorul sau surioara mai mare e posibil să simtă multă bucurie vizavi de un nou membru în familie, chit că nu înţelege pe deplin ce înseamnă acesta. Totodată, este normal pentru unii copii să se simtă ameninţaţi de un nou frăţior, să aibă impresia că le este furată atenţia şi dragostea părinţilor.

Sfaturi pentru pregătirea celorlalţi copii

Când şi cât de mult le povesteşti celorlalţi copii de noul bebeluş din burtică depinde de tine şi de vârsta lor. Poate fi o idee bună să îi anunţi cu câteva luni înainte pentru a se obişnui cu ideea nașterii și cu ideea de pregătiri pentru bebeluș. Iată câteva lucruri pe care le poţi face cu copiii tăi mai mari pentru a-i face să înţeleagă ce va însemna un nou bebe pentru ei:

  • Citeşte împreună cu ei cărți şi povești despre fraţi şi surori.
  • Uitaţi-vă împreună la pozele când erau ei mici şi povesteşte-le ce făceau la vârstele respective.
  • Lasă-i să vă ajute să găsiţi un nume pentru bebeluș.
  • Lasă-i să asculte inima bebeluşului atunci când mergeţi la doctor.
  • Mergeţi în vizite la prieteni care au copii mici.
  • Copiii mai mari vor vrea cel mai probabil detalii despre locul de unde a venit bebeluşul nou şi cum a ajuns în burtica mamei. Dacă nu ştii de unde să începi, sunt multe cărţi despre sarcină şi naştere, scrise pentru diverse grupe de vârste, în termeni pe care un copil să îi poată înţelege.
  • Încurajează prieteniile copiilor tăi. Un studiu a arătat că atunci când copiii au un partener de joacă de care sunt apropiaţi le este mai uşor să interacţioneze mai uşor cu fraţii mai mici.
  • Dacă familia şi prietenii vin în vizită cu cadouri pentru nou bebeluş, sugerează-le să aducă ceva şi pentru ceilalţi copii pentru a nu-i face să se simtă excluşi.
  • Când se apropie momentul plecării la maternitate, explică-le copiilor unde urmează să mergi şi că te vei întoarce repede acasă, imediat ce se naşte bebeluşul.
  • Vorbeşte cu cineva de încredere să aibă grijă de ceilalţi copii atunci când tu vei intra în travaliu.

Pregătiri pentru bebeluș împreună cu bunicii

Dacă părinţii tăi fac parte din viaţa voastră şi aveţi o relaţie strânsă, e posibil să fie aproape la fel de entuziasmaţi ca tine de venirea pe lume a bebeluşului, cu atât mai mult dacă este primul nepot. Entuziasmul lor poate fi de mare ajutor întrucât vor fi mereu în preajmă să te ajute cu sfaturi şi cu lucruri practice. În acelaşi timp, bunicii s-ar putea simţi nesiguri în legătură cu locul pe care îl vor ocupa în nouă familie.

  • S-ar putea să aibă griji cu privire la fragilitatea lor şi la modul cum vor interacţiona cu noul nepot.
  • E posibil să se teamă că vor fi solicitaţi să aibă grijă de copil, iar ei să nu poată să aibă grijă cum trebuie nici de ei înşişi.
  • Este la fel de posibil să se teamă că nu vor fi doriţi în preajma copilului şi a noii familii.
  • S-ar putea să se simtă prea tineri pentru a fi bunici!

 

Cele mai bune pregătiri pentru bebeluș, când vine vorba de familie, constau în a petrece timp cu ceilalţi membri ai familiei  – inclusiv cu părinţii şi cu socrii tăi. E o mișcare bună să-i faceți să înţeleagă care va fi rolul lor în viaţa noului copil. Subiectele pe care vei vrea să le abordezi includ cât de des te vor vizita şi dacă pot sta cu copilul ocazional pentru ca tu şi partenerul să aveţi timp la dispoziţie doar pentru voi doi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa