Școli de vară, o alternativă pentru părinți ocupați. Criterii de urmărit când alegi școala de vară

Ramona Dinescu
școli de vară

Școlile de vară au apărut de numai câțiva ani în „literatura„ de specialitate, mai exact, odată cu corporațiile care țin părinții ocupați și pe timpul veri. Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi o școală de vară?

Așa cum am mai spus și alte dăți, dacă copilul tău este înscris în sistemul de învățământ de stat, de la 15 iunie până la 15 septembrie, plus sau minus câteva zile, este în vacanță. Sunt norocoși acei părinți care lucrează având negociat un contract colectiv de muncă ce presupune vreo 30 de zile de concediu de odihnă, însă majoritatea dintre noi avem doar 21-22 de zile de concediu într-un an întreg. Chiar și așa tot nu am putea acoperi o vară întreagă pentru a sta cu copiii și trebuie să găsim alternative dacă nu vrem să renunțăm la serviciu.

În cazul în care nu aveți bunici prin apropiere sau alte rude sau prieteni care să poată sta cu copilul pe timpul vacanței, școlile de vară reprezintă cea mai bună alternativă, dar și una costisitoare. De obicei, școlile de vară sunt private, statul neavând posibilitatea de a înființa astfel de programe.

O simplă căutate pe internet îți va afișa câteva sute de rezultate de școli de vară în toată țară. Important este să o alegi pe cea mai bună.

Școli de vară – beneficii și dezavantaje

Eu personal apelez în fiecare vară la școlile/grădinițele de vară pentru copii. Voi începe cu dezavantaje, care, în cazul meu, mi se par a se traduce la unul singur: prețul. Având doi copii, costul este dublu și, prin urmare, destul de usturător. O școală de vară, cu program normal zilnic de la 9.00 la 17.00 costă de la 100 și până la 1500 de lei în medie pe lună.

Însă beneficiile sunt multiple. Am avut alternativa de a găsi o bonă care să stea cu copiii cât timp noi suntem la job, însă, pe lângă salariul bonei (destul de greu de găsit pe o perioadă scurtă, de maxim 3 luni), mai există cheltuiala cu mâncarea, dar și problema organizării logistice legate de acest aspect. În plus, o bonă nu este la fel de pregătită ca o educatoare/învățătoare și nu poate avea cu copiii multiple activități educaționale.

În cadrul unei școli de vară, copiii socializează între ei și participă la tot felul de activități recreative și educaționale specifice vârstei. Majoritatea școlilor de vară, pentru a fi cât mai atractive pentru copii, lucru ce-i mulțumește pe părinți, organizează săptămânal și o mulțime de excursii. Ca să nu mai vorbim de o tabără de vară.

Ai certitudinea, evident după ce ai verificat înainte de a alege respectiva școală, că mâncarea este proaspătă, iar copiii sunt hrăniți conform unui tabel nutrițional specific vârstei. În cadrul școlii, cei mici au un program fix de masă și de somn, lucru esențial la vârste mici.

Ce cauți la școlile de vară?

Personal, atunci când am ales școala de vară, am avut câteva căsuțe, importante pentru mine și pentru copii, de bifat:

–          Copilul să participe la activități educaționale

–          Școala să pună la dispoziție cursuri de limbă străină zilnic pentru a întreține cumva ceea ce a învățat în cursul anului

–          Școala să aibă o curte mare și sigură unde să se poată juca în aer liber

–          Cadrele didactice să fie bien pregătite (la vârsta școlară cei mici nu mai au nevoie doar de baby sitter)

–          Școala să ofere activități opționale, creative, pentru copii

–          Să se organizeze excursii, dar și activități culturale în cadrul școlii

–          Copiii să aibă posibilitatea să se odihnească la prânz

–          Mâncarea să fie pregătită în bucătăria proprie și conform normelor nutriționale

–          Programul școlii să se plieze pe al meu

–          Școala să fie aproape de casă

–          Prețul să fie unul acceptat și permis de bugetul meu.

Voi ce soluție ați găsit pentru vară?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa