Tantrumurile la copiii mici. Care sunt abordările?

Cristina Călin, redactor
microbiota-si-tantrumurile-totul-despre-mame

Cea mai mare satisfacție pe care o are un părinte cu un copil mic este să îl vadă cum crește, cum devine conștient de existența lui. Aceste descoperiri vin la pachet cu altele. Copilul află și că are dorințe proprii. Și există întotdeauna posibilitatea să existe pe lângă dorințe și refuzuri. Vestea bună este că rezistența pe care cei mici o opun uneori nu doar că este normală, ci este și sănătoasă. Ajută copilul să capete încredere, să își dea seama cine este. Vestea și mai bună este că există mici trucuri care vă pot ajuta să vă faceți micuții mai cooperanți. Iată cele mai frecvente cinci situații care declanșează tantrumurile la copiii mici și cum să le faceți față.

Nu vrea să stea în scaunul de mașină

Cedați?

În niciun caz. Nu doar că nu este legal, dar aici este voba despre o situație de viață și de moarte. Țineți copilul în scaun de mașină cât mai mult timp posibil. În felul acesta sunt cu adevărat în siguranță.

Tactică: nu vă enervați

Puteți să le propuneți niște jocuri. Dacă aveți doi copii, puteți face o întrecere și cine își pune mai repede centura în scaun, primește ceva, nu neapărat material. Oricum, în orice situație vor funcționa joculețele prostești. Ideea este să îi faceți să râdă și să nu se gândească prea mult la ce urmează să faceți. Ideal este să aveți la îndemână jucăriile potrivite. Dacă nu funcționează, atunci mituiți-i pur și simplu. Sună urât, dar este o metodă care dă roade. Mai bine mănâncă o bomboană (și există o mulțime de variante fără zahăr și alte ingrediente nocive), decât accidentări.

Nu vrea să o pupe pe bunica

Cedați?

Psihologul Debbie Glasser spune că da. Potrivit ei, nu este recomandabil să obligăm copiii să pupe rudele. Dacă o vom face, punem gaz pe foc și vor apărea tantrumurile la copiii mici, mai ales.

Tactică: avertizați-vă copilul

Cea mai bună variantă este să le spuneți celor mici ce urmează și să le explicați că rudelor le place de ei și doresc să îi îmbrățișeze pentru că așa își exprimă sentimentele. De asemenea, ați putea voi să fiți primii îmbrățișați și sărutați de rude, astfel încât copiii să capete încredere.

Tantrumurile la copiii mici pot apărea din orice

Nu vrea să se spele pe dinți

Cedați?

Reacția dvs va depinde mult de modul în care priviți igiena dentară. Cel mai bine este să vă vadă pe voi, adulții, spălându-vă pe dinți. Apoi, puteți transforma totul într-o joacă mai ales că puteți să vă distrați făcând gargară cu apă să scuipați. Nu e tocmai cea mai potrivită distracție, dar până la urmă scopul este să aibă dinții curați.

Tactică: dați vina pe alții

Medicul stomatolog poate fi invocat de fiecare dată când vine vorba despre spălatul pe dinți. Apoi, nu puneți întrebări care să ceară răspuns afirmativ sau negativ. Încercați să oferiți altfel de variante: ”Este timpul să ne spălăm pe dinți. Astăzi folosești periuța roșie sau pe cea galbenă?”

Nu vrea să mănânce legume

Cedezi?

În principiu, merită să vă străduiți un pic. La vârste mici copiii au preferințe alimentare ciudate, dar ferme. Nu trebuie să vă panicați prea tare dacă nu vor să pună gura pe legume. Cu timpul vor ajunge să le aprecieze, consideră majoritatea psihologilor.

Tactică: ajungeți la o înțelegere

Majoritatea legumelor au un gust mai puternic atunci când sunt gătite, de aceea este bine să le gătiți la abur. Puteți să le oferiți copiilor iaurt sau alte sosuri pe care să le consume cu legume. Nu uitați că fructele sunt și ele o sursă de vitamine și sunt mai atractive pentru cei mici.

Nu răspunde atunci când îl strig

Cedezi?

Nu este realist să credeți că un copil de 2-3 ani va renunța la ceea ce face doar pentru că este strigat. Atunci când îl chemați de mai multe ori și nu vine, îl învățați să vă ignore spune Elizabetz Pantley, autoare de cărți de parenting.

Tactică: dați valoare drumului

Atunci când strigați copilul și apare în cele din urmă, arătați-vă foarte încântați că este acolo. De asemenea, îi puteți atrage cu diverse jucării. O altă variantă este să le dați un termen până la care să vină. Fie numărați dvs până la 10, fie găsiți o altă variantă pe care ei să o înțeleagă.

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI, iar cartea o puteți găsi în SHOP Totul despre mame.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa