Care sunt semnele care îți arată că ai un copil energic

Roxana Ristache

Robert este descris de învăţătoare ca fiind cel mai activ copil din clasă şi, în acelaşi timp, surprinzător: poate da răspunsuri extrem de mature şi profunde pentru vârsta lui, este creativ şi, în zilele lui bune, amuzat. Dar are şi perioade când este dificil, ţipă, plânge, nu suportă nici cea mai mică schimbare. În acele momente nimic nu funcţionează în relaţie cu el. Potrivit expertului în educaţie Mary Sheedy Kurcinka, Robert este un copil energic.

În mod obişnuit, un astfel de copil este  descris ca fiind dificil, cu voință puternică sau încăpățânat. În acelaşi timp, un copil energic este plin de viață, curios și curajos.

Semne că ai un copil energic

Există o serie de însuşiri care se întâlnesc în mod frecvent la aceşti copii. O primă caracteristică este intensitatea reacţiilor. Copiii care îşi manifestă intensitatea în exterior sunt extrem de gălăgioşi. De exemplu, ei nu plâng, ei urlă! Există şi copii tăcuţi care pot fi energici. În cazul lor, intensitatea se manifestă mai degrabă în interior, prin faptul că analizează detaliat fiecare situaţie înainte de a acţiona.

Copiii energici sunt şi consecvenţi: dacă o activitate este importanta pentru ei, se dedică acesteia, nu renunţă prea uşor, nu se răzgândesc, şi sunt extrem de orientaţi către rezultat.

Totodată, sunt caracterizaţi de o acuitate senzorială. Ei absorb toate emoţiile, iar când se află într-o mulţime de oameni se simt uşor copleşiţi de multitudinea de senzaţii la care sunt expuşi. Se poate întâmpla chiar ca micuţul să se îmbufneze şi să ţipe pentru că a simţit că părintele lui a avut o zi groaznică la birou.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Copiii energici au şi un spirit de observaţie extrem de accentuat. Observă tot ce este nou şi îţi pot da senzaţia că nu te ascultă când le vorbeşti. Fiind atenţi la tot ce e nou, le poate lua o gramadă de timp să facă ceea ce li se cere sau chiar uită ce au de făcut.  (Articolul continuă mai jos)

O altă caracteristică a copiilor energici este faptul că se adaptează greu la schimbări. Astfel, ei nu trec uşor de la o activitate la alta şi nu prea agrează surprizele. Tot legat de acest aspect, este caracteristic acestor copii să spună “nu” la tot ce e nou. De fapt, ei au nevoie de timp pentru a se obişnui cu lucrurile, persoanele sau activităţile noi.

În plus, acestor copii le este greu să îşi formeze o rutină, fie că este vorba despre orele de masă sau de somn. Şi sunt cam tot timpul în mişcare: fie se caţără, sar, se fâţâie, meşteresc ceva, iar ceilalţi îi percep ca fiind neastâmpăraţi.

Copiii energici sunt extrem de serioşi, analitici, zâmbesc rar şi sunt mai degrabă preocupaţi de nereuşite şi ce pot face pentru a nu le repeta. Dacă, de exemplu, a dat două goluri într-un meci de fotbal, un băiat energic nu o să se bucure prea tare, ci o să fie mai degrabă interesat de lovitura pe care a ratat-o.

Cum e bine să te porţi cu un copil energic

Expertul în parenting Laura Markham dă pe Ahaparenting.com câteva sfaturi despre cum e bine să te porţi cu un copil energic. E de preferat să fie lăsat să experimenteze singur şi să înveţe din experienţa proprie. Sigur, dacă îşi pune viaţa în pericol, e cazul să intervii! De asemenea, un copil energic vrea să fie independent. Şi e recomandat să fie responsabilizat pentru propria persoană şi propriile activităţi.

Dacă ai de-a face cu un copil energic, nu ezita să îi dai opţiuni, din care el să aleagă. Această strategie îi va întări sentimentul că el este responsabil de propria persoană. De exemplu, îi poţi spune: “Vrei să mănânci acum sau în zece minute?”. Tot pe principiul alegerii şi responsabilizării, Markham recomandă ca aceşti copii să aibă dreptul de a decide asupra propriului corp: “Eu o să îmi pun jacheta. E cam frig afară. Sigur, tu decizi pentru tine şi corpul tău. Ce zici să iei jacheta în rucsac şi, dacă ţi-e frig, te îmbraci?” Evitaţi luptele de putere, precum şi rutina sau regulile. Totodată, e de preferat ca părintele să asculte copilul şi să încerce să vadă lucrurile din punctul de vedere al celui mic.

Un copil energic are nevoie de empatie şi respect.

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa