Viața cu un copil plin de energie

Roxana Ristache
copil energic

Prin ce se diferențiază un copil energic de ceilalți copii? Câteva carateristici sunt definitorii pentru micuțul plin de energie: este foarte sensibil la atingere, la mirosurile puternice, dar şi la zgomote. Reacționează puternic la emoțiile celor din jur, nu suportă schimbările şi are nevoie de rutină. E reținut când vine vorba de persoane sau activități noi. Mai simplu spus, un copil energic şi sensibil se supără şi este deranjat de lucruri care celorlalți le pot părea banale.

Unii specialişti estimează că aproximativ 15-20% din populație este hipersensibilă. O posibilă explicație a acestei caracteristici este faptul că sistemul nervos al acestor persoane este extrem de activ şi reacționează rapid la orice stimuli.

Cum să susții un copil plin de energie

Un copil energic are nevoie de susținere pentru a deveni un adult echilibrat şi sănătos. De multe ori, este foarte dificil să relaționezi cu un astfel de copil care pare hipersensibil la aproape orice.

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să ai o relație mai bună cu micuțul tău şi prin care vei putea să îl susții în ceea ce are de făcut.

În primul rând, un copil energic are nevoie să se simtă acceptat aşa cum este. Să creşti un astfel de copil poate părea frustrant. Dacă vei reuşi să treci peste frustrarea provocată de comportamentul lui, vei găsi mai uşor soluții pentru toate dificultățile copilului. Apoi, ca orice persoană, şi copilul energic are nevoie să fie înțeles. Dacă îi acorzi timp copilului şi îl asculți cu adevărat, vei afla ceea ce îl deranjează, dar şi ceea ce ar avea nevoie în respectivele momente. Dacă se simte acceptat, înțeles şi susținut, un copil energic devine mult mai deschis să încerce lucruri noi.

Este de preferat să vezi energia copilului ca pe un dar, nu ca pe o povară

În felul acesta, vei reuşi să îți susții mai bine micuțul. Dacă tu te raportezi la sensibilitatea lui exagerată ca la o povară, copilul învață că e ceva în neregulă cu el. Dacă însă faci din această sensibilitate un lucru deosebit, pozitiv, copilul învață să aibă încredere în el şi să se simtă bine în pielea lui.

Asigură-i acasă un mediu liniştit

În felul aceasta, copilul va reuşi să se relaxeze şi să îşi revină după ziua suprasolicitantă de care a avut parte la grădiniță sau la şcoală.

Rutina liniștește copilul cu multă energie

Rutina are şi ea rolul de a linişti copilul, aşa că e de preferat ca un astfel de copil să aibă cel puțin o rutină în privința somnului nocturn, care să includă, de exemplu, aceeaşi oră de culcare, aceleaşi activități făcute în aceeaşi ordine.

Disciplina blândă

De asemenea, disciplina blândă este recomandată în mod special pentru copiii cu multă energie. Dacă tratezi cu asprime sau duritate un copil energic, sensibilitatea lui se poate accentua. Dar are nevoie de limite bine stabilite, ferme, pentru a se putea dezvolta sănătos.

Cum să previi ieşirile copilului

Mary Sheedy Kurcinka în cartea Cum să creşti un copil energic oferă un model în patru paşi, care poate fi folosit pentru prevenirea ieşirilor emoționale puternice ale copilului energic.

Primul pas este să prevezi reacțiile copilului în diferite situații sau contexte. Este de preferat să porneşti de la trăsăturile temperamentale ale copilului sau de la experiența anterioară (de exemplu, cum a reacționat copilul în trecut când trebuia să se îmbrace?). Dacă este mai mare, îl poți lua partener în acest proces. Dacă este prea mic, fă-ți un obicei din a spune cu voce tare ce gândeşti, pentru ca micuțul să învețe ascultându-te cum să îşi prevadă singur reacțiile.

Următorul pas este să organizezi cadrul în care se desfăşoară activitatea. Spre exemplu, dacă copilul urmează să întâlnească persoane necunoscute, alege ca întâlnirea să aibă loc într-un loc familiar lui pentru ca astfel să îi fie mai uşor să socializeze.

Lucrați împreună pentru a găsi cele mai bune soluții care să se potrivească cât mai bine temperamentului lui. Dacă, de exemplu, copilul nu vrea să meargă la înot seara, încearcă să afli dacă nu cumva preferă să meargă dimineața.

Bucurați-vă de reuşite. Ori de câte ori copilul tău energic reuşeşte să facă ceva ce v-ați propus, nu te da în lături de la a-l felicita. Spune-i cât eşti de mândră că a reuşit să stea liniştit la masă la restaurant, de exemplu. Felicită-l prin cuvinte, zâmbete, îmbrățişări.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa